,

Είδαμε την παράσταση «Μπιλ & Λου»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Με μια συναρπαστική παράσταση που ξύπνησε για τα καλά το παιδί μέσα μας επιλέξαμε να κλείσουμε τις φετινές θεατρικές μας εξορμήσεις για φέτος. Αναφερόμαστε στην παράσταση «Μπιλ & Λου» του Δημήτρη Αγιοπετρίτη-Μπογδάνου που μετά από δυο sold- out χρονιές στο Skrow Theater, ανεβαίνει φέτος στο φιλόξενο χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με τρεις εξαιρετικούς ηθοποιούς για να μας δείξει το φωτεινό δρόμο της αληθινής φιλίας και της ουσιαστικής ανθρώπινης επαφής.

Το έργο βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία φιλίας που επαναδιαπραγματεύεται το “μαζί” και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2009 από τον Adam Elliot ως animation για ενήλικες με τον τίτλο “Mary and Max”. Ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης- Μπογδάνος εμπνεύστηκε από αυτή την ιστορία και δημιούργησε μια επιτυχημένη θεατρική διασκευή απενοχοποιώντας τη διαφορετικότητα, ενισχύοντας την ενσυναίσθηση και αναδεικνύοντας σε μέγιστο βαθμό τις προσωπικότητες των δυο κεντρικών ηρώων – δυο μοναχικών αγνώστων που αν και ζουν σε διαφορετικές ηπείρους, κατορθώνουν να χτίσουν μια αληθινή εικοσαετή φιλία δι’αλληλογραφίας ανταλάσσοντας παράλληλα σοκολατένιες παρηγοριές.

Η ιστορία του κειμένου αφορά τη Λου (Λυδία Τζανουδάκη), μια τετραπέρατη μα παραμελημένη οκτάχρονη από την Αυστραλία που είναι είναι διαρκώς απορημένη: «Πώς μπορεί κάποιος που γεννιέται να είναι ατύχημα;» «Οι γοργόνες κάνουν απολέπιση;» «Σ’ έχουν κοροϊδέψει ποτέ;» και τον Μπιλ (Στέλιος Ιακωβίδης), έναν άθεο Εβραίο από τη Νέα Υόρκη, υπέρβαρο και με σύνδρομο Άσπεργκερ που είναι διαρκώς μπερδεμένος. Ο Μπιλ και η Λου, χωριστά αλλά μαζί, είναι ένα απροσδόκητο “μπερδαπορημένο” ντουέτο, που η μοναξιά του ενός λειαίνει τη μοναξιά του άλλου. Γέφυρα μεταξύ τους είναι ο εκπληκτικός Βασίλης Μαυρογεωργίου που ερμηνεύει επί σκηνής όλους τους υπόλοιπους χαρακτήρες που βρίσκονται στις ζωές των δυο κεντρικών ηρώων. 

Το έργο θίγει τα ζητήματα της παιδικής παραμέλησης, της ψυχικής ανισορροπίας, της σχολικής βίας, της μοναξιάς, της κατάθλιψης, της εξάρτησης, της αυτοεκτίμησης και της κοινωνικής απομόνωσης, αναδεικνύοντας τη φιλία, τη συμπαράσταση και τον σεβασμό στις ανθρώπινες σχέσεις. Η «βαριά» θεματολογία του κειμένου παρουσιάζεται εύστοχα με μια γκροτέσκο αισθητική και μια αφοπλιστική ειλικρίνεια που ενεργοποιεί την ενσυναίσθηση του θεατή δίχως ίχνος διδακτισμού. Ένα μαύρο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που οδεύει στο δρόμο της ενηλικίωσης και της συμφιλίωσης με τον εαυτό μας και τους φόβους μας.

Ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης- Μπογδάνος που βρίσκεται και στο σκηνοθετικό τιμόνι της παράστασης, έστησε ένα θέαμα με σωστό ρυθμό, άπλετη φαντασία και παιχνιδιάρικη διάθεση δίνοντας χώρο στους τρεις εξαιρετικούς του ηθοποιούς να αυτοσχεδιάσουν. Ποντάροντας στο σαρκοβόρο χιούμορ και στις δυνατές τους ερμηνείες, ανέδειξε τις δύσκολες θεματικές του έργου προσφέροντας στο κοινό ένα ολοκληρωμένο παραμύθι για ενήλικους και μη.  

Η Λυδία Τζανουδάκη στο ρόλο της Λου είναι μια πραγματική αποκάλυψη! Απολαύσαμε μια φρέσκια παρουσία επί σκηνής με έντονο μπρίο, έμφυτο κωμικό ταλέντο, αυθορμητισμό και απόλυτο έλεγχο της σωματικότητάς της. Στο πρόσωπό της, η ηρωίδα βρήκε την ιδανική Λου βιώνοντας διακριτά τα χρόνια της παιδικής αθωότητας και της εφηβείας της μέχρι τη στιγμή της ενηλικίωσής της.

Το ρόλο του Μπιλ ενσαρκώνει ο Στέλιος Ιακωβίδης, ένας έμπειρος ηθοποιός που αγαπάμε πολύ για τις δυνατές και ολοκληρωμένες ερμηνείες που μας προσφέρει εδώ και χρόνια στο θέατρο. Κι αυτή τη φορά, ο ηθοποιός έδωσε τον καλύτερό του εαυτό αγκαλιάζοντας την εύθραυστη ψυχοσύνθεση του Μπιλ με εσωτερικότητα, ειλικρίνεια, ευαισθησία αλλά και δόσεις έξυπνου χιούμορ. Η ακινησία του σώματός του δεν τον εμπόδισε αλλά αντιθέτως ενίσχυσε τις υποκριτικές του δυνάμεις στη συναισθηματική του φαρέτρα. Υποκλινόμαστε στο ταλέντο του!

Τέλος, τί μπορεί να πει κανείς για το φαινόμενο που ακούει στο όνομα Βασίλης Μαυρογεωργίου; Ο ηθοποιός είναι ένα πολυεργαλείο επί σκηνής ερμηνεύοντας τους ρόλους του αφηγητή, της μητέρας της Λου, ενός ραδιοφωνικού παραγωγού, ενός  Γερμανού γιατρού, ενός παρουσιαστή και ένα σωρό άλλων με τρομερή ευελιξία, ακρίβεια και γκροτέσκο διάθεση. Σπάνιο υποκριτικό ταλέντο που θα μας απασχολήσει ευχάριστα και μελλοντικά!

Το υπέροχο σκηνικό όπως και τα κοστούμια της παράστασης επιμελήθηκε η Λυδία Κοντογιώργη που ομολογουμένως έκανε εξαιρετική δουλειά. Δημιούργησε ένα σκηνικό που παραπέμπει σε κουκλόσπιτο, χωρίζοντας τη σκηνή σε τρία μέρη με το θεατή να παρακολουθεί παράλληλα τις ζωές των δύο ηρώων δίνοντας όμως χώρο και στο συνδετικό τους κρίκο (Βασίλη Μαυρογεωργίου) να καλύψει με την αφήγησή του τα κενά της δράσης. Η αισθητική της μας ενθουσίασε.

Τα εύσημά μας στο Θωμά Γαλαζούλα για τις περούκες των ηθοποιών που έκαναν πιο πειστικές τις μεταμορφώσεις τους αλλά και στη Σοφία Αλεξιάδου για την επιμέλεια των φωτισμών που έδωσαν στο χώρο τη ζεστασιά και τη θαλπωρή που επιβάλλει μια τόσο όμορφη ιστορία.

Στο σύνολό της, η παράσταση «Μπιλ & Λου» είναι άψογη από κάθε πλευρά γιατί αγκαλιάζει με στοργή τη διαφορετικότητα, ξεχειλίζει από το  πηγαίο ταλέντο όλων των συντελεστών και στάζει ζαχαρούχο γάλα στην καρδιά μας. Ένα παραμύθι που μας συγκινεί και μας δείχνει το δρόμο της αληθινής φιλίας και της ουσίας των ανθρώπινων σχέσεων. Εμείς επιλέξαμε να τον διαβούμε. Εσείς;

Καλή σας θέαση!