,

Είδαμε την παράσταση «Στο πέμπτο σκαλοπάτι»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Η νέα μας θεατρική εξόρμηση μας οδήγησε στο κέντρο της Αθήνας για να παρακολουθήσουμε μια μυστηριώδη παράσταση με φιλμ νουάρ αποχρώσεις. Αναφερόμαστε φυσικά «Στο πέμπτο σκαλοπάτι», το διάσημο αστυνομικό θρίλερ του Φρέντερικ Νοτ που ανεβαίνει στο ανακαινισμένο θέατρο Αθηνά σε μετάφραση και σκηνοθεσία του αξιόλογου Αλέξανδρου Κοέν μ’ένα πολλά υποσχόμενο θίασο.

Το κείμενο του Νοτ ενέπνευσε τον Άλφρεντ Χίτσκοκ το 1954 να δημιουργήσει την επιτυχημένη ταινία “Dial M For Murder” με κορυφαίους πρωταγωνιστές όπως ο Ray Milland, η Grace Kelly,ο Robert Cummings, ο Anthony Dawson και ο John Williams ενώ στην Ελλάδα το έργο του άγγλου συγγραφέα έχει μεταφερθεί και στο παρελθόν στο σανίδι με τον τίτλο «Το τέλειο έγκλημα».

Η πλοκή του έργου εξελίσσεται στο σπίτι ενός φαινομενικά ευτυχισμένου ζευγαριού, του Τόνυ (Αλέκος Συσσοβίτης) και της Μάργκοτ(Φαίη Ξυλά). Τα πάντα όμως ανατρέπονται όταν στη ζωή της Μάργκοτ εμφανίζεται ο Μαξ (Αποστόλης Τότσικας), ένας συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων που εξελίσσεται στον εραστή της κεντρικής ηρωίδας. Όταν αντιλαμβάνεται την απιστία ο Τόνυ, ο οποίος παντρεύτηκε τη Μάργκοτ για τα χρήματά της, σχεδιάζει το τέλειο έγκλημα με σκοπό να την κληρονομήσει. Για τη δολοφονία προσλαμβάνει έναν παλιό γνωστό του, άνθρωπο του υποκόσμου (Γιάννης Στεφόπουλος). Όσα θ’ ακολουθήσουν θα συμπαρασύρουν όλους τους ήρωες σ’ ένα σκοτεινό μυστήριο, όπου τα φαινόμενα απατούν. Την υπόθεση θ’ αναλάβουν να εξιχνιάσουν ένας αστυνομικός επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιαρντ (Αλέξανδρος Βάρθης) και ο εραστής της Μάργκοτ.

Η αριστοτεχνική μετάφραση του Αλέξανδρου Κοέν βοηθά εξαιρετικά και τη κινηματογραφική σκηνοθετική του προσέγγιση που δίνει ξεκάθαρα έμφαση στα νουάρ στοιχεία του έργου δημιουργώντας σασπένς από το πρώτο κιόλας λεπτό της παράστασης. Ο σκηνοθέτης καθοδηγεί προσεκτικά τους ηθοποιούς του στήνοντας ένα θέαμα με σωστό ρυθμό και κορυφώσεις που κρατούν το ενδιαφέρον του κοινού. Παράλληλα, ο θεατής γίνεται μάρτυρας της εκτέλεσης μιας εν ψυχρώ δολοφονίας και καλείται να ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης σε μια ιστορία γεμάτη ανατροπές, αποκαλύψεις και κρυμμένα μυστικά.

Υποκριτικά, μας κέρδισε η ερμηνεία του Αλέκου Συσσοβίτη στο ρόλο του Τόνυ. Ο ηθοποιός πόνταρε στη σωματικότητα για να υποστηρίξει τις απαιτήσεις του ρόλου του. Ήταν μετρημένος, συνεπής και γοητευτικός επί σκηνής. Μας άρεσε πολύ και ο Αποστόλης Τότσικας στο ρόλο του Μαξ, συγγραφέα αστυνομικών βιβλίων. Η ερμηνεία του ήταν πειστική και η σκηνική του χημεία με την πανέμορφη Φαίη Ξυλά στο ρόλο της Μάργκοτ, αδιαπραγμάτευτη. Ιδανική επιλογή βρήκαμε και τον Γιάννη Στεφόπουλο στο ρόλο του υποψήφιου δολοφόνου. Ο συμπαθής ηθοποιός ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στις προσδοκίες μας και μας χάρισε μια μεστή ερμηνεία. Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε και ο Αλέξανδρος Βάρθης στο ρόλο του αστυνομικού επιθεωρητή, αν και θα τον θέλαμε λίγο περισσότερο ενεργό στα δρώμενα.

Μας ενθουσίασαν τόσο το προσεγμένο σκηνικό του Γιάννη Αρβανίτη και τα κομψότατα κοστούμια υψηλής αισθητικής της Κέλλυς Σταματοπούλου όσο και οι στοχευμένοι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου που δημιούργησαν την απαιτούμενη ατμόσφαιρα και ενέτειναν το μυστήριο του έργου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η μουσική επιμέλεια από Ecati. Ωστόσο, αυτό το συνεχές ηχητικό περιβάλλον με στοιχεία θρίλερ κατά τη διάρκεια της παράστασης, ήταν κάπως κουραστικό εμποδίζοντάς μας μερικές φορές να ακούσουμε όλες τις ατάκες των ηθοποιών.  

Το μόνο σίγουρο είναι πως η παράσταση «Στο πέμπτο σκαλοπάτι» θα σας καθηλώσει βάζοντάς σας ενεργά στην εξέλιξη της ιστορίας. Αξίζει να επισκεφθείτε το θέατρο Αθηνά και να την παρακολουθήσετε για την film noir αισθητική της και τις δυνατές της ερμηνείες.

Καλή σας θέαση!