Από την Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη
Θέλαμε να τη δούμε εδώ και καιρό αφού είναι συνεχώς sold out και τελικά τα καταφέραμε! Άλλωστε, όταν ξέρεις πως θα δεις μια σπαρταριστή κωμωδία στο θέατρο, δεν μπορείς παρά να τρέξεις να την απολαύσεις! Ο λόγος για τους «Μπαμπάδες με ρούμι», το έργο των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα που ανεβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο θέατρο Αλίκη μ’ένα θίασο ζηλευτό που απαρτίζεται από τους μετρ της κωμωδίας στην Ελλάδα.
Το έργο των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό το 1996, πριν 27 χρόνια με τεράστια επιτυχία. Πρόκειται για μία αιχμηρή σάτιρα που διακωμωδεί την ελληνική κοινωνία. Μία κοινωνία που ακόμη και σήμερα συνεχίζει να είναι δυστυχώς μεγαλύτερη από τον εαυτό της, «πιο μικρή» στη συμπεριφορά της, άπληστη, ρατσιστική, προσβλητική σε όλες τις εκδηλώσεις της.
Η πλοκή της ιστορίας μας μεταφέρει σ’ ένα επαρχιακό σπίτι όπου ο μπαμπάς της οικογένειας χαροπαλεύει και τελικά πεθαίνει στα χέρια των δικών του ανθρώπων αφήνοντας πίσω του μια τεράστια περιουσία. Τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ που κέρδισε στο τζόκερ ο αείμνηστος αναζητούν κληρονόμο. Δύο γιοί, δύο νύφες, μία γειτόνισσα φωτεινός παντογνώστης και μία εφιαλτική νοσοκόμα μιλάνε, μαλώνουν, δολοπλοκούν και κοιμούνται ήσυχοι υφαίνοντας ένα γλυκό σχέδιο αλληλοεξόντωσης. Κι όλα αυτά με μια πιατέλα λαχταριστούς μπαμπάδες με ρούμι να μεταφέρεται σ’ όλα τα δωμάτια του σπιτιού σκορπώντας θύματα σε κάθε δαγκωνιά.
Η Ρόη (Βίκυ Σταυροπούλου), η Βέσκα (Τζόυς Ευείδη), ο Παναγιώτης(Χρήστος Χατζηπαναγιώτης), η Τζένη(Μαρία Λεκάκη), ο Χρήστος(Κώστας Κόκλας) και η κυρία Βάσω(Σοφία Βογιατζάκη) είναι οι ήρωες του έργου, πρόσωπα που ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού, αφού πήδηξαν έξω από τις σελίδες του έργου. Κινούμενα εγκλήματα που συναντάμε και χαιρετάμε καθημερινά, χωρίς δεύτερη σκέψη.
Φυσικά έχουν μεσολαβήσει πολλά από το 1996. Μία νέα χιλιετία ξημέρωσε και μία νέα πραγματικότητα εγκαταστάθηκε ανάμεσά μας. Οι συγγραφείς έκριναν συνετό να προσαρμόσουν το κείμενο στο σήμερα προσθέτοντας αρκετά στοιχεία της σύγχρονης καθημερινότητας στα πλαίσια της σάτιρας της κοινωνίας μας. Το εγχείρημα, αν και μας φάνηκε κάπως υπερβολικό σαν πληροφορία, πέτυχε.
Στο σκηνοθετικό τιμόνι της παράστασης βρίσκεται το ίδιο επιτυχημένο συγγραφικό δίδυμο που ήξερε ακριβώς πώς έπρεπε ν’αναδείξει ένα τέτοιο αβανταδόρικο κείμενο και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το εξαιρετικό υποκριτικό υλικό του θιάσου. Οι δυο τους έστησαν μια καλοκουρδισμένη παράσταση με γρήγορο ρυθμό και ατάκες φωτιά χαρίζοντας άφθονο γέλιο στους θεατές.
Όσο για το θίασο, τί να σχολιάσουμε; Όλη η αφρόκρεμα της κωμωδίας σε μια παράσταση! Η χημεία τους επί σκηνής είναι κάτι το αδιαπραγμάτευτο καθώς το καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των ηθοποιών είναι εμφανές. Η Βίκυ Σταυροπούλου ήταν σαρωτική, ένας σωστός σίφουνας στο ρόλο της Ρόη κι ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, απολαυστικός στο ρόλο του Παναγιώτη. Τί να πούμε για το ταλέντο και την κωμική στόφα αυτού του ηθοποιού; Ό,τι ρόλο και να υποδυθεί, μας κερδίζει από το πρώτο λεπτό. Ο Κώστας Κόκλας είχε γίνει ένα με το ρόλο του Χρήστου, όσο για τη Μαρία Λεκάκη, δεν χορταίναμε να τη βλέπουμε επί σκηνής στο ρόλο της Τζένης. Αυτές όμως που ξεχωρίσαμε με το χέρι στην καρδιά ήταν τόσο η Τζόυς Ευείδη στο ρόλο της νοσοκόμας Βέσκας όσο και η Σοφία Βογιατζάκη στο ρόλο της κυρίας Βάσως, της γειτόνισσας. Οι ερμηνείες τους πραγματικά κεντούσαν και στην παραμικρή λεπτομέρεια δίχως ίχνος υπερβολής. Χίλια μπράβο σε όλο τον υπέροχο θίασο!
Τα εύσημά μας στον Μανόλη Παντελιδάκη για το εξαιρετικό σκηνικό της παράστασης. Ειδικά στο δεύτερο μέρος του έργου εντυπωσιαστήκαμε με τις κατασκευές του. Συγχαρητήρια και στην Έβελυν Σιούπη για τα κοστούμια των ηθοποιών που ήταν πλήρως εναρμονισμένα με τις ανάγκες του έργου.
Μια ακριβή παραγωγή για μια σπουδαία μαύρη κωμωδία που αγαπάμε πολύ. Κλείστε εγκαίρως τα εισιτήριά σας, επισκεφτείτε τον εμβληματικό χώρο του θεάτρου Αλίκη και απολαύστε ένα θέαμα για όλη την οικογένεια.
Καλή σας θέαση!