Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδελλη
Ο λαός μας λέει πως όταν οι γυναίκες είναι ενωμένες, δεν χάνουν ποτέ με ό,τι κι αν καταπιαστούν. Εμείς αποφασίσαμε να το επιβεβαιώσουμε και το βράδυ της Τρίτης επισκεφτήκαμε το θέατρο Ακάδημος για να παρακολουθήσουμε την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Χαμάμ Γυναικών» που ανεβαίνει φέτος σε σκηνοθεσία της Βάσιας Παναγοπούλου και αποτελεί έναν ύμνο στη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών.
Το «Χαμάμ Γυναικών» είναι ένα κοινωνικό έργο της συγγραφέως, Νελ Νταν, το οποίο διαδραματίζεται σε ένα χαμάμ του Λονδίνου. Εκεί, συγκεντρώνονται κάθε τόσο γυναίκες που αντιμετωπίζουν την ζωή τους διαφορετικά η μία από την άλλη. Στον φιλόξενο χώρο του παλιού κτιρίου, εξομολογούνται τα καθημερινά τους προβλήματα, χαλαρώνουν, αστειεύονται και ξεπλένουν το κορμί τους και την ψυχή τους από τους ρύπους. Κάποια στιγμή το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να κλείσει το χαμάμ και τότε οι γυναίκες αποφασίζουν να αντισταθούν.
Πρόκειται για ένα έργο κοινωνικό που θίγει ευαίσθητα θέματα με χιούμορ και τρυφερότητα βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη γυναικεία φιλία. Το κείμενο της Νελ Νταν υμνεί τις γυναίκες και τους αναρίθμητους ρόλους τους εξυψώνοντας τις προσωπικότητες τους προσεγγίζοντας όμως παράλληλα με έναν αξιοθαύμαστο αυτοσαρκασμό και τις αδυναμίες τους. Αν και δεν υπάρχει άντρας επί σκηνής, η ανδρική παρουσία είναι έντονη στις κουβέντες τους, στην καθημερινότητά τους αλλά και στις ανεκπλήρωτες ανάγκες τους προβληματίζοντας έτσι τον θεατή για το τί πραγματικά θέλουν οι γυναίκες κι αν ένας άντρας είναι αυτός που τελικά μπορεί να τις κάνει ευτυχισμένες. Αναμφισβήτητα, το «Χαμάμ Γυναικών» είναι ένα καλό σχολείο για να ανακαλύψουν τα ξεχωριστά αυτά πλάσματα που απαρτίζουν το «αδύναμο» φύλο πόσο δυνατά είναι και πόσα μπορούν να κάνουν αν μείνουν ενωμένα μεταξύ τους. Και το μήνυμα αυτό κάνει από μόνο του το έργο ξεχωριστό.
Στη σκηνοθεσία της παράστασης βρίσκεται η Βάσια Παναγοπούλου που με την οξυδέρκεια που την διακρίνει αλλά και την αγάπη της για αυτή τη δουλειά κατάφερε το ακατόρθωτο. Το επίτευγμά της ήταν πως ένωσε τις έξι ολότελα διαφορετικές πρωταγωνίστριες του έργου δημιουργώντας σχέσεις μεταξύ τους. Παράλληλα, έδωσε στην καθεμιά το χώρο που της αναλογούσε κάνοντάς τες ξεχωριστές στα μάτια των θεατών. Το γεγονός μάλιστα ότι η σκηνοθέτις δεν κατέφυγε στο εύκολο ξεγύμνωμα των ηρωίδων επί σκηνής αλλά εστίασε στην ουσιαστική κάθαρση της ψυχής τους αποδεικνύει την εμβάθυνσή της στα μηνύματα του κειμένου και το σεβασμό της προς τους θεατές κι αυτό είναι κάτι που δεν συναντάμε συχνά πια στο θέατρο.
Η προσπάθεια των ηθοποιών που απαρτίζουν τις έξι ηρωίδες του έργου ήταν τίμια και αξιοπρεπής. Οι πρωταγωνίστριες κατάφεραν να λειτουργήσουν ομαδικά, δείχνοντας την αλήθεια τους στους θεατές. Η καθεμιά τους ήταν ξεχωριστή και αξιαγάπητη. Λατρέψαμε την πηγαία Γιάννα Σταυράκη, την αστείρευτη κωμική στόφα της Βίλμας Τσακίρη, την δυναμική της εξαιρετικής Ελευθερίας Ρήγου, την μπλαζέ γοητεία της Φιλίτσας Καλογεράκου ενώ εντυπωσιαστήκαμε από την υποκριτική εξέλιξη της Τέτας Καμπουρέλη και το χαρισματικό ταλέντο της Μυριέλλας Κουρεντή να μεταμορφώνεται σε κάθε της ρόλο.
Από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στην αίθουσα του θεάτρου Ακάδημος, εντυπωσιαστήκαμε από το εξαιρετικό σκηνικό της Μαρίας Φιλίππου που κυριολεκτικά μεγαλούργησε στήνοντας ένα πιστό αντίγραφο βικτωριανού χαμάμ επί σκηνής. Αξίζει να αναφέρουμε και το Σταμάτη Γιατράκο που βρίσκεται πίσω από τη μουσική επιμέλεια της παράστασης και επέλεξε αγαπημένες μελωδίες για να ενώσει τις σκηνές.
Την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου αλλά και αρκετοί εκπρόσωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο. Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε τον Σπύρο Μπιμπίλα, τη Νικολέττα Καρρά, τον Πρόδρομο Τοσουνίδη, την Ελένη Καρακάση, τον Τόνυ Δημητρίου, τον Πέτρο Ξεκούκη, τον Μάκη Δελαπόρτα, τον Κώστα Τσουρό και τον Γιώργο Μπανταδάκη.
Πάρτε τις φίλες σας, τη μητέρα σας ή την αδερφή σας και επισκεφτείτε το θέατρο Ακάδημος για να παρακολουθήσετε τις ιστορίες αυτών των γυναικών. Κι εκεί ανάμεσα στους ατμούς του χαμάμ, θα φύγει από μέσα σας ό,τι σας βασανίζει. Γιατί όλα αντιμετωπίζονται καλύτερα όταν υπάρχει κάποιος δίπλα μας να ακούσει ό,τι κρύβεται στη ψυχή μας.
Καλή σας θέαση!