Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη
Πώς θα αντιδρούσατε αν ένα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα που παρακολουθείτε στις ειδήσεις, συνέβαινε σε εσάς; Τί θα γινόταν αν οι τρομακτικές αυτές εικόνες έπαψαν να θυμίζουν σκηνές από ταινία και αποτελούσαν μέρος της καθημερινότητάς σας; Δεν θέλετε ούτε καν να το σκέπτεστε; Κι εμείς κάπως έτσι νιώθαμε μέχρι το πρωί της Δευτέρας όπου και παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη τύπου των συντελεστών της παράστασης «BU-21» που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 17 Ιανουαρίου στο θέατρο 104.
Πρόκειται για ένα κείμενο του Stuart Slade που ανέβηκε για πρώτη φορά στο West End του Λονδίνου αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές για την αμεσότητα και το καυστικό χιούμορ με το οποίο ο συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα ενός φανταστικού τρομοκρατικού χτυπήματος στο Λονδίνο. Το έργο πραγματεύεται τις ιστορίες έξι επιζώντων που βίωσαν ο καθένας με ξεχωριστό τρόπο το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα και τώρα αφηγούνται τις εμπειρίες τους σε μια διαδικασία επούλωσης των ψυχικών και σωματικών τους τραυμάτων.
Ο Θοδωρής Βουρνάς ανακάλυψε το συγκεκριμένο έργο σε ένα ταξίδι του στο Λονδίνο και αποφάσισε αυτό να είναι το νέο του σκηνοθετικό εγχείρημα. Η βοηθός του, Λυδία Τριγώνη μετέφρασε το έργο του άγγλου συγγραφέα και έξι εξαιρετικοί ηθοποιοί (Χρηστίνα Γαρμπή, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Μανώλης Κλωνάρης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Βαγγέλης Σαλευρής, Λία Τσάνα) ανέλαβαν να μας μεταφέρουν επί σκηνής τις εμπειρίες των επιζώντων του τρομοκρατικού χτυπήματος.
Το πρωί της Δευτέρας είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πρώτη γνωριμία με όλους τους συντελεστές της παράστασης αλλά να πάρουμε και μια πρώτη γεύση για το τί ακριβώς θα παρακολουθήσουμε στο black box του θεάτρου 104 από τις 17 Ιανουαρίου. Οι ηθοποιοί της παράστασης μας έβαλαν στο κλίμα παρουσιάζοντας αποσπάσματα του έργου σε μορφή αναλογίου ενώ στη συνέχεια μίλησαν ο καθένας για τους ρόλους τους σκιαγραφώντας τους ήρωές τους αλλά και τις σχέσεις που τυχόν αναπτύσουν μεταξύ τους.
Ο Θοδωρής Βουρνάς τόνισε πως είναι αφελές να πιστεύουμε πως η τρομοκρατία είναι ένα φαινόμενο που δεν μας αφορά όσο δεν μας αγγίζει καθώς τα μαρτύρια των λαών είναι πανανθρώπινα. Ο σκηνοθέτης της παράστασης επεσήμανε πως στόχος του έργου είναι να υπενθυμίσει πως η ζωή προχωρά και πρέπει να προχωρήσει.
Στη συνέντευξη τύπου ήταν παρούσες τόσο η κινησιολόγος της παράστασης, Ντέπυ Γοργογιάννη όσο και η Κασσιανή Λεοντιάδου που επιμελείται τα σκηνικά, τα κοστούμια και τους φωτισμούς του «BU-21». Οι δυο γυναίκες μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην προσπάθειά τους να «ντύσουν» εικαστικά, ηχητικά και κινησιολογικά τους έξι αυτούς μονολόγους προσδίδοντάς τους τη συνοχή που απαιτείται για την τελική μορφή μιας παράστασης.
Από όσα ακούσαμε, σχηματίσαμε τη γνώμη πως πρόκειται για ένα βαθιά αισιόδοξο έργο που δεν επιθυμεί να σταθεί στο φαινόμενο αυτό της «καθαρής βίας» και του φόβου που εντελώς αναπάντεχα μας προκαλεί αλλά στη βιολογική ανάγκη του ανθρώπου να συνεχίσει να ζει και να προσαρμοστεί εκ νέου στους ρυθμούς της ζωής με ό,τι πληγές κι αν αυτή κουβαλάει.
Η συνέχεια θα φανεί στη σκηνή του θεάτρου 104 στις 17 Ιανουαρίου.