,

Βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα του μιούζικαλ “Cabaret”

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Επίσημη πρεμιέρα είχε το βράδυ της Δευτέρας το πολυβραβευμένο μιούζικαλ Cabaret που ανεβαίνει φέτος, για πέμπτη φορά στην Ελλάδα, σε παραγωγή Θεατρικών Σκηνών και σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη.

Πλήθος κόσμου και επωνύμων από το καλλιτεχνικό στερέωμα παρευρέθηκαν στον υπέροχο χώρο του θεάτρου Παλλάς για να απολαύσουν το πολλά υποσχόμενο θέαμα στο οποίο πρωταγωνιστούν ο Τάκης Ζαχαράτος και η Τάμτα. Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε το Γιώργο Τσαλίκη, τη Ναταλία Γερμανού, την Άλκηστις Πρωτοψάλτη, το Λάκη Γαβαλά, τη Μάρω Κοντού, την Έλλη Κοκκίνου, τη Μπέττυ Μαγγίρα, το Δημήτρη Πιατά, το Σταμάτη Φασουλή, το Νίκο Ψαρρά, τη Μαρία Μπεκατώρου, την Κατερίνα Ζαρίφη, το Γιώργο Αγγελόπουλο, τον Τζώνη Καλημέρη και τον Κωστή Μαραβέγια με την Τόνια Σωτηροπούλου.

Να θυμίσουμε πως η κινηματογραφική μεταφορά του μιούζικαλ το 1972 από τον Μπομπ Φος και με τη Λάιζα Μινέλλι στον πρωταγωνιστικό ρόλο, απέσπασε 8 χρυσά αγαλματίδια κάνοντας το Cabaret πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο. Η ιστορία του Cabaret είναι γνώριμη στους περισσότερους. Βρισκόμαστε στο Βερολίνο του 1930 όπου στη σκιά του ναζισμού, ένα υπόγειο Καμπαρέ κινείται στους ρυθμούς της νύχτας. Όλα τα πρόσωπα του έργου ζουν την προσωπική τους ιστορία, συνδεδεμένη με την ιστορία της εποχής. Στο κέντρο της πλοκής, η ιστορία της νεαρής performer Σάλλυ Μπόουλς, που εμπλέκεται συναισθηματικά μ’ έναν Αμερικανό συγγραφέα, τον Κλίφορντ Μπράντσο. Σε παράλληλο επίπεδο κινείται η σχέση ενός ζευγαριού, της Φροιλάιν Σνάιντερ με τον Χερ Σουλτζ. Πάνω σε όλους αυτούς και στην ιστορία της εποχής που σηματοδοτεί την παρακμή της Δημοκρατίας στη Βαϊμάρη, πέφτει η σχολιαστική ματιά του Κομπέρ, ενός πληθωρικού παρουσιαστή με σαρδόνιο χιούμορ.

Τον Τάκη Ζαχαράτο απολαύσαμε στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Κομπέρ. Από το πρώτο του λεπτό στη σκηνή, διαπιστώσαμε πως ο  πολυτάλαντος showman ήταν από καιρό έτοιμος γι αυτό το θεατρικό βήμα και όχι άδικα αφού είναι ένας ρόλος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του. Ο Τάκης Ζαχαράτος ερμήνευσε με τρομερή ευκολία τα δύσκολα τραγούδια του μιούζικαλ ενώ απέδωσε με τρομερή ακρίβεια και επαγγελματισμό και τα υποκριτικά κομμάτια. Ο Κομπέρ είναι αναμφισβήτητα ο ρόλος κλειδί του έργου που κινεί τα νήματα σε όσα διαδραματίζονται μέσα και έξω από το χώρο του καμπαρέ. Με χαρά είδαμε ότι ο Τάκης Ζαχαράτος δεν χρησιμοποίησε τις δοκιμασμένες και επιτυχημένες του μεθόδους για να κερδίσει το δύσκολο κοινό του Παλλάς αλλά μελέτησε σκληρά και προσέγγισε το ρόλο του με αγάπη και προσοχή σκορπώντας λάμψη και φως στο συνολικό θέαμα.

Μετά τη Μάρθα Καραγιάννη, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Εβελίνα Παπούλια και τη Μαρία Ναυπλιώτου, ήρθε η σειρά της Τάμτα να ενσαρκώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Σάλλυ Μπόουλς. Η επιτυχημένη τραγουδίστρια έχει δοκιμαστεί επιτυχώς και στο παρελθόν στο είδος του μιούζικαλ αλλά στο συγκεκριμένο ρόλο που καλέστηκε να ερμηνεύσει στο Cabaret, το καλλιτεχνικό άλμα που έπρεπε να κάνει είναι τεράστιο. Ο ρόλος της Σάλλυ Μπόουλς είναι ιδιαίτερα απαιτητικός αφού συνδιάζει χορό, τραγούδι και υποκριτική. Η Τάμτα δούλεψε σκληρά και εντυπωσιασμένοι διαπιστώσαμε επί σκηνής πως κέρδισε το στοίχημα. Οι φωνητικές και χορευτικές της ικανότητες είναι αποδεδειγμένες εδώ και χρόνια αλλά δεν γνωρίζαμε πως μπορεί να σταθεί τόσο καλά και υποκριτικά. Απέδωσε την ηρωίδα της με νάζι, μπρίο και μια αξιοθαύμαστη φρεσκάδα που μας άρεσε πολύ.

Στους ρόλους του γηραιότερου ζευγαριού απολαύσαμε την Κατερίνα Διδασκάλου και τον Τάσο Νούσια. Οι δυο ταλαντούχοι ηθοποιοί που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στο ενεργητικό τους, ανταποκρίθηκαν θεαματικά σε ό,τι τους ζητήθηκε, ερμηνεύοντας ρόλους που ηλικιακώς απέχουν κατά πολύ από την πραγματική ηλικία τους, δίχως να διστάσουν στιγμή να τσαλακώσουν την εικόνα τους. Η χημεία τους στη σκηνή ήταν εμφανής!

Αξιόλογη και η προσπάθεια του Ευθύμη Ζησάκη στο ρόλο του νεαρού συγγραφέα Κλιφοντ Μπράντσο. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο συγκεκριμένος ρόλος απαιτεί τις μεγαλύτερες συναισθηματικές αλλαγές μέσα στο έργο, κάτι που ο ηθοποιός απέδωσε με φυσικότητα και συνεχή εσωτερική δράση.  Εντυπωσιακός και καίριος στο ρόλο του και ο Βασίλης Μπισμπίκης που μέσα από τον ήρωά του απέδωσε σε μεγάλο βαθμό τον παραλογισμό και την ιδεολογία του φασισμού κατορθώνοντας να μας πείσει. Συμπαθητική και η υποκριτική προσπάθεια της Δήμητρας Λημνιού στο ρόλο της πόρνης.

Σπουδαία δουλειά έκανε ο Αλέξιος Πρίφτης που επιμελήθηκε την ενορχήστρωση αλλά και τη διεύθυνση της ορχήστρας. Η δεκαμελής ορχήστρα λειτούργησε σαν καλοκουρδισμένο ρολόι αποδίδοντας εξαιρετικά τα τραγούδια και παίζοντας έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην επιτυχία της παράστασης. Ενδιαφέρουσα βρήκαμε και την προσέγγιση της Αφροδίτης Μάνου στου στίχους των τραγουδιών.

Για ακόμη μια φορά, θαυμάσαμε την εμπνευσμένη δουλειά του Μανόλη Παντελιδάκη στα σκηνικά της παράστασης. Δεν υπάρχει παράσταση που να έχουμε παρακολουθήσει με το συγκεκριμένο να έχει επιμεληθεί τα σκηνικά και να μην μαγευτήκαμε από το άρτιο αποτέλεσμα του. Φανταστικό και απόλυτα εναρμονισμένο στην εποχή και το σύνολο των κοστουμιών από τον Άγγελο Μέντη. Ιδιαιτέρως τα κοστούμια που επιμελήθηκε ο ενδυματολόγος για τον Τάκη Ζαχαράτο έκλεψαν την παράσταση και τις καλύτερες εντυπώσεις μας.

Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκαν και οι χορογραφίες του Δημήτρη Παπάζογλου που αν και δεν διέθεταν ιδιαίτερη φαντασία, απέδωσαν πλήρως το κλίμα της εποχής. Προβληματιστήκαμε ωστόσο με τη εικόνα του συνολικού θεάματος, η οποία αν και εντυπωσιακή, ομολογουμένως ήταν κάπως συγκεχυμένη και εύπεπτη χωρίς να εμβαθύνει σε βαθύτερα νοήματα για το πολιτικό σκηνικό της εποχής και χωρίς ουσιαστικά να διαμορφώνει πλήρως τους χαρακτήρες των ηρώων.

Το «Cabaret» στο θέατρο Παλλάς είναι αναμφισβήτητα μια υπερπαραγωγή που φλερτάρει έντονα με μια νέα μεγάλη εμπορική επιτυχία. Αξίζουν τα καλύτερα στις Θεατρικές Σκηνές που τα τελευταία χρόνια δεν διστάζουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και σε τόσο δύσκολους καιρούς για τη χώρα μας, τολμούν να επενδύσουν στον πολιτισμό μας.

Καλή σας θέαση!