Rebecca Langston-George: «Δικαίωμα στη Μάθηση – Η ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι» κριτική της Λυδίας Ψαραδέλλη

,

Rebecca Langston-George: «Δικαίωμα στη Μάθηση – Η ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι» κριτική της Λυδίας Ψαραδέλλη

Το βιβλίο «Δικαίωμα στη Μάθηση – Η ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι» της Rebecca Langston-George, σε εικονογράφηση Janna Bock, που κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη, σε μετάφραση Σοφίας Τζάλη, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή γνώσης, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους.

Η ιστορία της ακτιβίστριας Μαλάλα Γιουσαφζάι, που γεννήθηκε στο Πακιστάν, και πάλεψε από μικρή ηλικία για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, είναι σε όλους λίγο-πολύ γνωστή. Το βιβλίο έρχεται με απλά λόγια να δώσει όλη την αξία που αξίζει σε αυτή τη ιστορία και να μάθει με απλό τρόπο σε όλους μας πόσο τιμητικό είναι να παλεύεις για τα δικαιώματα όλων μας. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο αγώνας γίνεται από ένα μικρό κορίτσι.

Η Μαλάλα αναμετρήθηκε με τους Ταλιμπάν, στην ηλικία των 11 χρονών, διεκδικώντας το δικαίωμα των κοριτσιών στην μόρφωση. Με ανάλογη ανατροφή η Μαλάλα γνώριζε την αξία της εκπαίδευσης και ήταν έτοιμη να παλέψει γι’ αυτήν. Τρεις σφαίρες στο κεφάλι ήταν ο τρόπος που διάλεξαν οι Ταλιμπάν να την σταματήσουν, πυροβολώντας την μέσα στο σχολικό λεωφορείο καθώς πήγαινε στο σχολείο.

Εκείνη όμως τα κατάφερε να επιβιώσει και το 2014 της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης ενώ η ίδια συγκίνησε όλον τον κόσμο με την ομιλία της στην έδρα του ΟΗΕ όταν ήταν μόλις 16 χρονών, σημείο από το οποίο ξεκινάει και το βιβλίο της Langston-George.

Η συγγραφέας αφηγείται με σεβασμό την τόσο σημαντική ζωή της Μαλάλα, ενώ η εικονογράφηση της Bock ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας τα πάντα και κάνει την ιστορία πιο προσιτή στους μικρούς φίλους του βιβλίου. Οι συνθήκες ζωής στη κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν θα σας βάλουν σε σκέψη και αναπόφευκτα σε συγκρίσεις με την δική σας ζωή. Τα παιδιά θα μάθουν πόσο διαφορετική είναι η ζωή εκεί και πόσο ευάλωτη η κάθε ανάσα.

Το βιβλίο δεν είναι παραμύθι για να το διαβάσετε το βράδυ για να κοιμηθούν ήσυχα τα παιδιά. Είναι ένα διδακτικό βιβλίο που θα τους προσφέρει πολλά περισσότερα.  Και όπως είπε η ίδια η Μαλάλα, «ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο». Ας το θυμόμαστε όλοι μας.

 

Διαβάστε επίσης:

Νέες κυκλοφορίες από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη (17/3/2017)