,

Είδαμε την παράσταση «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Όσες φορές και να παρακολουθήσουμε έργα που υμνούν το μύθο του δημιουργού που ερωτεύεται το δημιούργημά του, δεν μας αρκούν! Πάντα ζητάμε κι άλλο γιατί αγαπάμε τα παραμύθια και τις ιστορίες αγάπης ζωντανεύοντας τις δικές μας μέσα από αυτές. Πώς λοιπόν να αντισταθούμε στον πειρασμό να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» σε σκηνοθεσία του Δάνη Κατρανίδη; Έτσι, το απόγευμα της Τετάρτης επισκεφτήκαμε το θέατρο Πόλη στο κέντρο της Αθήνας, είδαμε την παράσταση και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Πρόκειται για το βραβευμένο θεατρικό έργο του Βρετανού συγγραφέα Willy Russell που γράφτηκε το 1980 και αποτέλεσε παγκόσμια θεατρική επιτυχία. Αργότερα και συγκεκριμένα το 1983, η ιστορία του μεταφέρθηκε και στο κινηματογράφο κερδίζοντας μάλιστα υποψηφιότητα για Όσκαρ. Στην Ελλάδα, το «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» έχει ανέβει πολλές φορές σε θεατρικές σκηνές από σπουδαία και επιτυχημένα θεατρικά δίδυμα. Φέτος, ο Δάνης Κατρανίδης επιχειρεί το δικό του ανέβασμα στην τρίτη του θεατρική συνεργασία με την Παναγιώτα Βλαντή επιχειρώντας μια πιο σύγχρονη και φρέσκια διασκευή χάρη στην εξαιρετική απόδοση του κειμένου από τη Λίλιαν Δημητρακοπούλου που καθιστά διαχρονικό τόσο το έργο όσο και τα μηνύματά του.

Το «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» έχει σαφείς επιρροές από τον κλασσικό μύθο του Πυγμαλίωνα. Η υπόθεση του έργου αφορά τη σχέση της Ρίτας, μιας νεαρής κομμώτριας από το Λίβερπουλ και του Δρ. Φρανκ Μπράιαντ, ενός καθηγητή Πανεπιστημίου, στη διάρκεια ενός εξαμήνου. Η Ρίτα, δυσαρεστημένη με τη βαρετή καθημερινότητα της δουλειάς της αλλά και την κοινωνική ζωή της, γράφεται στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ο Φρανκ, μεγαλύτερος σε ηλικία, εθισμένος στο αλκοόλ και επίτιμος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου, δέχεται να αναλάβει το μάθημα ως ένα συμπλήρωμα στο εισόδημά του. Η συνάντηση όμως και η γνωριμία τους θα έχει ένα βαθύ αντίκτυπο και στους δύο. Ο Φρανκ θα εντυπωσιαστεί από τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια της Ρίτας και θα αναγκαστεί να επανεξετάσει τις απόψεις του για τη ζωή, ενώ η Ρίτα συνειδητοποιεί ότι η διδασκαλία του Φρανκ της ανοίγει νέους ορίζοντες για μια διαφορετική ζωή που σταδιακά τη γεμίζει αυτοπεποίθηση. Η μοιραία συνάντηση τους θα έχει εν τέλει μια απρόσμενη εξέλιξη και για τους δύο.

Ο Δάνης Κατρανίδης υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης και παράλληλα πρωταγωνιστεί ερμηνεύοντας το ρόλο του καθηγητή Πανεπιστημίου, Φρανκ Μπράιαντ. Παρατηρήσαμε πως η σκηνοθετική του ματιά ήταν λιτή και διεκπεραιωτική χωρίς πολλά στοιχεία πρωτοτυπίας στην προσέγγιση του έργου. Ωστόσο, ο σκηνοθέτης κατάφερε να αναδείξει εκτενώς τα ζητήματα του κειμένου όπως την ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού συστήματος, την εσωτερική ανάγκη του καθενός για αυτοβελτίωση αλλά και την αιώνια έλξη των ανθρώπων σε έναν φαινομενικά «αταίριαστο» έρωτα.

Υποκριτικά, ο Δάνης Κατρανίδης μας άρεσε πολύ στο ρόλο του καθηγητή Φρανκ. Η γοητεία και η μεγάλη εμπειρία του ηθοποιού επί σκηνής λειτούργησαν συναινετικά στην ενσάρκωση ενός ερωτευμένου μορφωμένου μεσήλικα, απόλυτα εξαρτημένου από το αλκοόλ και τον έρωτά του για το προσωπικό του δημιούργημα στο οποίο έβλεπε πιθανότατα κομμάτια από τον ίδιο του τον εαυτό.

Ολική μετάλλαξη βιώνει επί σκηνής η Παναγιώτα Βλαντή που από μια αμόρφωτη και άξεστη κομμώτρια μετατρέπεται επιτυχώς σε ένα γλυκύτατο πλάσμα με τρόπους, μόρφωση και ευγενικά αισθήματα. Ο αβανταδόρικος ρόλος της Ρίτας ταιριάζει γάντι στην ταλαντούχα ηθοποιό που είχε την ευκαιρία να μας ξεδιπλώσει αρκετές πτυχές του υποκριτικού της ταλέντου και να εμβαθύνει στην ψυχοσύνθεση της ηρωίδας της. Και τα κατάφερε!

Δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε στο εξαιρετικά ζεστό σκηνικό της παράστασης που επιμελήθηκε ο Γιώργος Πάτσας που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή. Η αριστοτεχνική λεπτομέρεια στα σκηνικά του τον έκανε πάντα να ξεχωρίζει σε κάθε του δουλειά. Εύστοχη και η μουσική επιμέλεια του Θοδωρή Ξενάκη που έδωσε με τις μελωδίες του Μπαχ αυτό το κάτι παραπάνω στην παράσταση ενώνοντας τις σκηνές και τονίζοντας τα συναισθήματα των ηρώων.

Το «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» είναι συνολικά μια αξιόλογη παράσταση που θα σας κάνει να απελευθερωθείτε, να ερωτευτείτε και να τολμήσετε να βελτιώσετε τη ζωή σας. Αξίζει τον κόπο.

Καλή σας θέαση!