Ομιλία: "Θεός, πίστη και ιερό - Η θέση της θρησκευτικότητας στη σύγχρονη ζωή"

Ομιλία: “Θεός, πίστη και ιερό – Η θέση της θρησκευτικότητας στη σύγχρονη ζωή”

Οι Εκδόσεις Δαιδάλεος και ο ψυχολόγος και συγγραφέας Γιώργος Ιωαννίδης σας προσκαλούν την Τρίτη, 29 Μαΐου, στις 19.00, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αίτιον (Τζιραίων 8-10, Αθήνα), στην ομιλία με θέμα “Θεός, πίστη και ιερό – Η θέση της θρησκευτικότητας στη σύγχρονη ζωή”.

Μπορεί το ερώτημα για την ύπαρξη ή όχι του Θεού να είναι παλιό και πολυσυζητημένο, παραμένει ζωντανό όμως στη συνείδηση κάθε αναζητητή, έστω και αν η διατύπωση είναι λανθασμένη – διότι ο Θεός δεν υπάρχει, ο Θεός είναι! Ως έτσι, το ερώτημα αλλάζει και γίνεται ζήτημα οντολογικό δηλαδή υπαρξιακό. Πλέον, δεν έχει σημασία αν υπάρχει Θεός αλλά με ποιο τρόπο υπάρχει στη ζωή μας όπως επίσης, με ποιο τρόπο μετέχουμε εμείς στη χάρη Του.

Στη νέα αυτή ομιλία, Γιώργος Ιωαννίδης εξετάζει την εξέλιξη της έννοιας του Θεού, αναλύει την διττή σημασία της πίστης, εξηγεί την ψυχοσωματική λειτουργία των θρησκευτικών τελετουργιών και αναδεικνύει τον μεταμορφωτικό ρόλο του ιερού σε αντιδιαστολή με την περατότητα της καθημερινής μας ύπαρξης. Διότι δεν υφίσταται Θεός αν η θρησκευτικότητα δεν αποτελεί πράξη, ενεργή δράση μετοχής όχι σε τύπους ηθικών αξιών αλλά στην ίδια την υπέρβαση της μερικότητας της συνείδησης στις αιώνιες αλήθειες τις οποίες πρεσβεύει ότι και αν είναι αυτό που στη θρησκευτική γλώσσα αποκαλούμε «Θεός».


Ο συγγραφέας – ομιλητής

Ο Γιώργος Ιωαννίδης είναι ψυχολόγος (Ba ψυχολογίας, Ma ψυχανάλυσης), συγγραφέας και διευθυντής των εκδόσεων Δαιδάλεος. Με κείμενά του συμμετείχε σε έναν μεγάλο αριθμό συλλογικών εκδόσεων που αφορούν την Εσωτερική και Εναλλακτική Αναζήτηση. Διετέλεσε ψυχοθεραπευτής (2001-3), αρχισυντάκης του μηνιαίου περιοδικού mystery (2004-2013) και καθηγητής ψυχολογίας στο Life Therapy Academy (2005-17). Σήμερα ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Από τις εκδόσεις Δαιδάλεος κυκλοφορούν τα βιβλία του Ο Δρόμος του Βουβαλιού: Η Σοφία του Βουδισμού Ζεν Μέσα από 10 Εικόνες, Το Ιερό Δισκοπότηρο & το Μυστήριο της Αιώνιας Ζωής, Δαίμονες: Οι Σκοτεινοί Άγγελοι, το 2τομο έργο του Νεκρονομικόν, Το Πρόσωπο του Ιησού ως Αρχέτυπο του Ανθρώπου: Η Τέχνη του Ιερού ως Κλήση στο Όντως Υπαρκτό, Ανήσυχες Σκιές: Φαντάσματα, Μόρα & το Πρόβλημα του Θανάτου, Η Εκάτη της Νύχτας & η Αναζήτηση της Ψυχής για τη Μέθεξη με το Θείο και Η Φιλοσοφία της Μελαγχολίας: Η Θλίψη ως Ταξίδι Αυτεπίγνωσης.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον προσωπικό του ιστότοπο: www.apophenia.gr.