,

«Χτυποκάρδια στο θρανίο»: Όλα όσα έγιναν στη συνέντευξη τύπου

Aπο τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

 

Πενήντα έξι χρόνια έχουν περάσει από τη θρυλική κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου κι όμως ακόμα συνεχίζουμε να νιώθουμε «Χτυποκάρδια στο θρανίο». Κάτι τέτοιο πρέπει να σκέφτηκαν και οι ιθύνοντες του θεάτρου Ήβη και αποφάσισαν φέτος να μας κάνουν να αναπολήσουμε τα μαθητικά μας χρόνια και τα πρώτα μας αθώα ερωτικά σκιρτήματα στα θρανία παρουσιάζοντάς μας το θεατρικό έργο του Αλέκου Σακελλάριου με την έξυπνη σκηνοθετική ματιά του Λάκη Λαζόπουλου. Το radioalchemy.net παρευρέθηκε στη συνέντευξη τύπου και σας μεταφέρει τα πάντα για την πολυαναμενόμενη παράσταση.

Η ιστορία της Λίζας Πετροβασίλη είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Πρόκειται για μια μαθήτρια που όταν μία μέρα είναι αδιάβαστη, προσποιείται την άρρωστη για να αποφύγει το σχολείο. Ο γιατρός που καλείται απ τους ανήσυχους γονείς της να την εξετάσει, πείθεται να μην αποκαλύψει το ψέμα της, αλλά την ερωτεύεται και πολύ σύντομα παντρεύονται. Ο γάμος τους και ο μήνας του μέλιτος είναι ονειρικοί αλλά πολύ σύντομα η Λίζα νοσταλγεί το σχολείο και τις συμμαθήτριές της και έτσι αποφασίζει να επιστρέψει κρυφά στα θρανία.

Στο ρόλο της Λίζας Πετροβασίλη θα απολαύσουμε την Κατερίνα Γερονικολού και στο ρόλο του καθηγητή Δημήτρη Παπαδόπουλου τον Ορέστη Τζιόβα. Τους γονείς της Λίζας θα ενσαρκώσουν ο Νίκος Γαλανός και η Νίκη Παλληκαράκη ενώ στο ρόλο της Τασίας θα δούμε τη Σοφία Βογιατζάκη. Στο ρόλο του καθηγητή φιλολογίας ο αγαπημένος Κώστας Βουτσάς ενώ σε μια νέα εκδοχή διευθύντριας σχολείου (στο θεατρικό και στην ταινία υπήρχε διευθυντής) θα θαυμάσουμε τη Μάρω Κοντού.

Ο Λάκης Λαζόπουλος που υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη διασκευή τόνισε πως η παράσταση βασίζεται στη θεατρική και όχι την κινηματογραφική εκδοχή του έργου που γράφτηκε το 1962 και έχει διαφορετική δομή από αυτή που έχουμε συνηθίσει. Υπογράμμισε πως δεν χρειάστηκε να κάνει καμία ουσιαστική αλλαγή στο έργο με μόνη εξαίρεση μια παραβίαση του χρόνου στη σκηνή του ζαχαροπλαστείου όπου επέλεξε να μπλέξει χρονικά το χθες με το σήμερα. Μάλιστα στη συγκεκριμένη σκηνή συμμετέχουν κινηματογραφικά ο Σταμάτης Φασουλής, η Μαρία Καβογιάννη, η Μίρκα Παπακωσταντίνου, ο Γιώργος Ψυχογιός, ο Μελέτης Γεωργιάδης αλλά και ο ίδιος ο Λάκης Λαζόπουλος.

Ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε στον ακομπλεξάριστο και γενναιόδωρο χαρακτήρα του Αλέκου Σακελλάριου, τον οποίο είχε τη χαρά να γνωρίσει στο παρελθόν ενώ τόνισε τη μαγεία της διαχρονικότητας του συγκεκριμένου έργου αφού ακόμη και σήμερα αναζητούμε τη μοναδικότητα στο καθετί και έχουμε την ανάγκη να ερωτευτούμε για πρώτη φορά. Όσο για το ενδεχόμενο ταύτισης των σημερινών πρωταγωνιστών με την αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη και το Δημήτρη Παπαμιχαήλ, ο Λάκης Λαζόπουλος δήλωσε πως είναι τέτοια η δύναμη του έργου και των ηρώων που δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο.

Να αναφέρουμε ότι τα σκηνικά της παράστασης είναι του Γιώργου Μουρίκη, τα κοστούμια της Κατερίνας Παπανικολάου, η κίνηση του Θοδωρή Πανά και το mapping του Κάρολου Πορφύρη.

Την παράσταση θα συνοδέψει η πρωτότυπη μουσική του Μάνου Χατζηδάκι που είχε υπογράψει και τα τραγούδια της κινηματογραφικής εκδοχής του έργου. Αν και στο πρώτο θεατρικό ανέβασμα του έργου στο θέατρο Κοτοπούλη το 1962, η μουσική ήταν του Μίμη Πλέσσα, στην φετινή θεατρική εκδοχή προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν τις μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι κι αυτό όπως επισήμανε η Τίνα Σακελλάριου θα ήταν κάτι που θα επιθυμούσε και ο ίδιος ο σύζυγός της αν βρισκόταν εν ζωή.

Η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης έχει προγραμματιστεί για τις 13 Νοεμβρίου, τιμής ένεκεν στην ημέρα γενεθλίων του Αλέκου Σακελλάριου.

Τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία!