,

«Ερωτευμένος Σαίξπηρ»: Όλα όσα έγιναν στη συνέντευξη τύπου

«Ερωτευμένος Σαίξπηρ»: Όλα όσα έγιναν στη συνέντευξη τύπου

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

 

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες από τους συντελεστές της παράστασης «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» που ανεβαίνει φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε παραγωγή της People Entertainment Group στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Το radioalchemy.net ήταν εκεί και σας μεταφέρει όσα ειπώθηκαν για την πολυσυζητημένη παράσταση που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 2 Νοεμβρίου.

Η παράσταση, η οποία βασίζεται στην οσκαρική ταινία του 1998 «Shakespeare in love» και είναι διασκευασμένη για το θέατρο με το αριστουργηματικό κείμενο του Λι Χόλ, έχει στον κεντρικό της άξονα μια ερωτική ιστορία, ωστόσο αποτελεί και έναν εξαίσιο «φόρο τιμής» προς το ίδιο το θέατρο και τους ανθρώπους που το αγαπούν και το υποστηρίζουν. Είναι γεμάτο από αναφορές στα έργα του Σαίξπηρ και παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο την εποχή του και την ακμή του αγγλικού θεάτρου. Μέσα από την φανταστική αυτή ιστορία, παρουσιάζονται και πολλά πραγματικά πρόσωπα όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ Α’ (την οποία υποδύθηκε η Τζούντι Ντεντς στην ομώνυμη ταινία «Skakespeare in love», κερδίζοντας Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για μια ερμηνεία μονάχα έντεκα λεπτών, μια από τις συντομότερες που έχουν ποτέ λάβει Όσκαρ).

Πρόκειται πραγματικά για μια παράσταση υπερπαραγωγή με 25 ηθοποιούς, 300 ελισαβετιανά κοστούμια και 28 διαφορετικά σκηνικά. Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο πολυπράγμων Γιάννης Κακλέας που συνεργάζεται εκ νέου με τον αγαπημένο ηθοποιό, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος θα ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του σπουδαίου συγγραφέα της Αναγέννησης. Μάλιστα, αυτή είναι η τέταρτη σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα σε έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ αφού έχουν ήδη προηγηθεί ο «Άμλετ», το «Ημέρωμα της στρίγγλας» και ο «Βασιλιάς Ληρ».

Στη συνέντευξη τύπου, ο σκηνοθέτης είπε πως «η επιτυχία της ταινίας έχει να κάνει με τις ισχυρές δόσεις χιούμορ μέσα σε αυτήν αλλά και την αντιμετώπιση του Σαίξπηρ σαν έναν απλό άνθρωπο. Για τους Άγγλους, ο Σαίξπηρ ήταν κάποιος που δεν μπορούσαν να «αγγίξουν» καλλιτεχνικά  ενώ οι Αμερικανοί Μαρκ Νόρμαν και Τομ Στόπαρντ φάνηκαν πιο τολμηροί».

Ο Γιάννης Κακλέας δήλωσε πως «η παράσταση αυτή είναι ένα θεατρικό ταξίδι όπου με αφορμή το Σαίξπηρ, μιλάμε για το θέατρο» ενώ πρόσθεσε πως «αν ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ δεν είχε βιώσει την εμπειρία του έρωτα και το αίσθημα της αγάπης, θα ήταν απλά ένας κωμωδιογράφος ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα συγγραφέα που ξέρει να διαβάζει την ανθρώπινη ψυχή σε βάθος». Ο σκηνοθέτης επισήμανε ακόμη πως «αυτό που κάνει ιδιαίτερο και άκρως γοητευτικό το συγκεκριμένο έργο είναι η ύπαρξη του χιούμορ και το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται με μια ελαφρότητα η βιογραφία αυτού του τόσο σπουδαίου συγγραφικού φαινομένου της Αναγέννησης».

Τέλος, ο Γιάννης Κακλέας θέλησε να σχολιάσει και τη θεατρική τάση του φετινού χειμώνα λέγοντας πως «η δική τους παράσταση αποτελεί πρόταση στη νυχτερινή Αθήνα αφού σε τόσο δύσκολους καιρούς, επέλεξαν να κάνουν πραγματικό θέατρο δίνοντας βάση στα ποιοτικά κριτήρια ενός έργου δίχως να τους πιάνει πανικός αναζητώντας μια εμπορική επιτυχία κρυμμένη πίσω από μια ταινία του ελληνικού κινηματογράφου».

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος μας εκμυστηρεύτηκε πως όταν είχε πρωτοδεί την ταινία ήταν ακόμη νέος ηθοποιός και πραγματικά είχε μαγευτεί. Μιλώντας για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο έργο, ο πολυαγαπημένος ηθοποιός δήλωσε πως «τη συγκεκριμένη παράσταση την αντιμετωπίζει ως μια ευκαιρία να μπούμε όλοι μαζί σε μια μηχανή του χρόνου και αν και πρόκειται για μυθοπλασία, να γνωρίσουμε τα υπαρκτά πρόσωπα του έργου» ενώ πρόσθεσε πως «στις δύσκολες εποχές που ζούμε η παράσταση αυτή είναι ένα πολύ όμορφο παραμύθι που θα κάνει τους θεατές να ταξιδέψουν».

Στον κομβικό ρόλο της Βασίλισσας Ελισάβετ Α’ στην παράσταση θα απολαύσουμε τη Μπέτυ Λιβανού η οποία, όπως μας δήλωσε, θεωρεί «εξαιρετική τη σύλληψη του συγγραφέα να περιγράψει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα του ελισαβετιανού θεάτρου αλλά και να δείξει πως εμπνεύστηκε το Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, τη σπουδαιότερη ερωτική ιστορία όλων των εποχών». Η ηθοποιός χαρακτήρισε την παράσταση ως μια ευχάριστη κωμωδία που δίνει τη δυνατότητα στο θεατή να νιώσει τη μυρωδιά των παρασκηνίων του ελισαβετιανού θεάτρου.

Το σπουδαίο ρόλο της παραμάνας κρατάει στην παράσταση η εξαιρετική Μίνα Αδαμάκη. Η ηθοποιός μιλώντας για το έργο επισήμανε τη σπουδαίοτητά του αφού όπως είπε «κατορθώνει να θίξει πολλά θέματα με ανάλαφρο τρόπο και παράλληλα ύπουλα βαθύ και σκοτεινό χωρίς να σου επιτρέπει να βουλιάξεις». Η Μίνα Αδαμάκη τόνισε «την τύχη των θεατών να παρακολουθήσουν πως γίνεται πραγματικά μια παράσταση παρατηρώντας ανθρώπους με όλα τους τα πάθη να δημιουργούν μαγεία» ενώ θεωρεί πως εντέχνως ο συγγραφέας βάζει τη Βασίλισσα Ελισάβετ να δίνει τη λύση στην ιστορία και να θέτει το ερώτημα αν «μπορεί το θέατρο και η τέχνη να εκφράσει το βάθος και την αλήθεια του έρωτα».

Η νεαρή Έλλη Τρίγγου ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βιόλας, στο πρόσωπο της οποίας ο Σαίξπηρ βρίσκει τον έρωτα. Η ηθοποιός συμμετέχει για πρώτη φορά σε ένα τόσο μεγάλο θίασο, σε ένα από τα πληρέστερα θέατρα των Αθηνών που διαθέτει μάλιστα και τόσα τεχνικά μέσα. Η Έλλη Τρίγγου είπε πως «κάνει συνεχώς παραλληλισμούς καθώς όλα αυτά που συμβαίνουν στην παράσταση, γίνονται και στην καθημερινότητά μας» ενώ δήλωσε πως «την συγκινεί ιδιαίτερα όλη αυτή η ένωση των καλλιτεχνών» και πιστεύει πως «το αποτέλεσμα θα ανταμείψει τόσο εκείνους όσο και τους θεατές που θα τους παρακολουθήσουν».

Αξίζει να αναφέρουμε πως στην παράσταση συμμετέχει πλήθος ακόμα σημαντικών ηθοποιών όπως ο Νίκος Ορφανός, ο Γιάννης Ποιμενίδης, ο Σωκράτης Πατσίκας, ο Γιώργος Κοψιδάς, ο Θανάσης Χαλκιάς, ο Θάνος Μπίρκος και η Δήμητρα Λημνιού.

Τη μετάφραση του έργου έχει κάνει η Λουίζα Μητσάκου, τα σκηνικά υπογράφει ο εξαιρετικός Μανόλης Παντελιδάκης, τα κοστούμια είναι της ταλαντούχας Ηλένιας Δουλαδίρη, οι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου και οι χορογραφίες της Αγγελικής Τρομπούκη.

Με τόσους εξαιρετικούς συντελεστές η επιτυχία είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. Καλή πρεμιέρα λοιπόν σε αυτό το θεατρικό ταξίδι με απόλυτο πρωταγωνιστή τον έρωτα!