,

Βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Ζητείται Ψεύτης»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Πλήθος εκπροσώπων από τον καλλιτεχνικό και τον πολιτικό χώρο μαζεύτηκε το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας για να παρακολουθήσει την επίσημη πρεμιέρα σε μια από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις της φετινής χρονιάς. Ο λόγος φυσικά για το «Ζητείται Ψεύτης», την κορυφαία πολιτική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά που ανεβαίνει φέτος στο θέατρο Παλλάς σε σκηνοθεσία του ευρηματικού Πέτρου Ζούλια.

Αν και γράφτηκε τη δεκαετία του 50’, το «Ζητείται Ψεύτης» παραμένει διαχρονικό όσο ποτέ καθώς αναφέρεται στις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με τους ψηφοφόρους τους που δυστυχώς παραμένουν ίδιες στο πέρασμα του χρόνου. Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο έργο του Ψαθά παίχτηκε και εκτός συνόρων και συγκεκριμένα σε Αμερική, Καναδά, Τουρκία, Ρωσία, Ουκρανία και Ρουμανία, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές.

Το θέμα του έργου έχει να κάνει με το ψέμα στην πολιτική. Ο Θόδωρος Πάρλας ή «Ψευτοθόδωρος» (Αλέξης Γεωργούλης) δηλώνει επαγγελματίας ψεύτης και έρχεται από το χωριό του στην Αθήνα για δουλειά ζητώντας να αξιοποιήσει το ταλέντο του αυτό. Μια τυχαία συμπλοκή και μια γροθιά που θα δώσει σε έναν επιβάτη μέσα στο λεωφορείο, στο κατόπιν αφεντικό του τον βουλευτή Φερέκη ( Γιώργος Παρτσαλάκης), θα του ανοίξουν διάπλατα τον δρόμο για μια λαμπρή καριέρα ως ιδιαίτερου γραμματέα του βουλευτή. Μια καριέρα που βασίζεται στα ασύστολα και κραυγαλέα ψέματα τα οποία σκαρφίζεται, προκειμένου να δικαιολογήσει τις απραγματοποίητες προεκλογικές υποσχέσεις του βουλευτή προς τους οργισμένους ψηφοφόρους του. Ο Ψευτοθόδωρος αναλαμβάνει να διευθετήσει σε χρόνο ρεκόρ όλες τις υποθέσεις που προκύπτουν με τα υπουργεία, τις φυλακές, τις καλλιτέχνιδες καμπαρέ, τα σωματεία. Όμως την επιτυχημένη καριέρα του ως ιδιαίτερος βρίσκει αντίπαλο τη σύζυγο του βουλευτή, τη γοητευτική Τζένη (Ναταλία Δραγούμη). Θα τα καταφέρει άραγε να κερδίσει έχοντας απέναντί του μια τόσο σθεναρή αντίπαλο; Καταλυτικός θα είναι ο ρόλος του Άγη (Αργύρης Αγγέλου) στην πλοκή της υπόθεσης αλλά και της εκρηκτικής τραγουδίστριας Πίτσας Κίτσας ( Αποστολία Ζώη) που σαγηνεύει τον ανδρικό πληθυσμό!

Στο σκηνοθετικό τιμόνι της παράστασης βρίσκεται ο έμπειρος Πέτρος Ζούλιας που προσάρμοσε το έργο στις τεράστιες δυνατότητες του Παλλάς παρουσιάζοντας στο κοινό ένα πλούσιο θέαμα. Η επιλογή του σκηνοθέτη να ενσωματώσει αρκετά τραγούδια κατά τη διάρκεια της παράστασης αποδείχτηκε ευφυής και έδωσε μια νότα φρεσκάδας στο όλο εγχείρημα κλείνοντας πονηρά το μάτι στο σήμερα. Στο σημείο αυτό, αξίζει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στον Άκη Δείξιμο για τη μουσική επιμέλεια της παράστασης καθώς με τις επιλογές του κατάφερε να ξεσηκώσει το κοινό και να το παρασύρει σε ευχάριστα μουσικά μονοπάτια.

Οι ερμηνείες του εικοσαμελούς θιάσου είχαν την προσωπική τους σφραγίδα και με χαρά παρατηρήσαμε πως οι ηθοποιοί δεν μπήκαν στον πειρασμό να μιμηθούν παλαιότερες ερμηνείες των ιερών τεράτων της υποκριτικής. Ο Αλέξης Γεωργούλης είναι ξεκάθαρα ο πιο γοητευτικός Ψευτοθόδωρος που θα μπορούσε να υπάρξει αλλά ο ηθοποιός δεν στάθηκε μόνο εκεί διανθίζοντας με άφθονα κωμικά στοιχεία τη συνολική του ερμηνεία. Ο Γιώργος Παρτσαλάκης μας χάρισε ένα μοναδικό βουλευτή Φερέκη με μια πλούσια και έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ερμηνεία.  Η Ναταλία Δραγούμη χρησιμοποίησε το ψέμα ως όπλο χειραγώγησης της ηρωίδας της Τζένης Φερέκη αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πόσο καλά ξέρει να ελίσσεται ενώ ο Αργύρης Αγγέλου ήταν ένας επιβλητικός μα παράλληλα αξιαγάπητος Άγης. Μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της βραδιάς ήταν η παρθενική θεατρική εμφάνιση της Αποστολίας Ζώη στο ρόλο της Πίτσας Κίτσας. Η τραγουδίστρια, εκτός από εξαιρετική φωνή μας απέδειξε έμπρακτα πως διαθέτει και υποκριτικό ταλέντο ερμηνεύοντας με μπρίο και τσαχπινιά την ηρωίδα της.

Ξεχωρίσαμε ακόμα την ερμηνεία της Χρύσας Κλούβα στο ρόλο της υπηρέτριας. Η ηθοποιός διαθέτει κωμική στόφα και παρατηρούμε πως σε κάθε νέο της υποκριτικό βήμα, η εξέλιξή της είναι εμφανής. Αξιολάτρευτο και το θεατρικό δίδυμο της Γεωργίας Καλλέργη και του Μάκη Πατέλη επί σκηνής στους ρόλους των υπαλλήλων του γραφείου του βουλευτή Φερέκη. Η πολυετής εμπειρία των ηθοποιών τους έδωσε άνεση στη σκηνή και την ευκαιρία να χαρίσουν στους θεατές αρκετές στιγμές γέλιου.

Για ακόμη μια φορά υποκλινόμαστε στο ταλέντο της Μαίρης Τσαγκάρη που υπογράφει τα δέκα φαντασμαγορικά σκηνικά της παράστασης δίνοντας στο όλο θέαμα μια παραμυθένια διάσταση ενώ μας άρεσαν και τα κοστούμια της Αναστασίας Αρσένη που ενώνουν έξυπνα το χθες με το σήμερα.

Ένα τεράστιο μπράβο αξίζει στου παραγωγούς των Θεατρικών Σκηνών που φρόντισαν να παρέχουν υπέρτιτλους του έργου στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα δίνοντας την ευκαιρία σε άτομα με προβλήματα ακοής αλλά και σε τουρίστες που βρίσκονται στη χώρα μας να παρακολουθήσουν το πλούσιο θέαμα.

Την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης τίμησαν με την παρουσία τους αρκετοί εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού και πολιτικού χώρου. Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε τον Λάκη Λαζόπουλο, τη Βίκυ Σταυροπούλου, τη Νατάσα Θεοδωρίδου, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Γιώργο Μαζωνάκη, τη Μαρία Μπεκατώρου, τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Γιώργο Κωνσταντίνου, τη Δήμητρα Ματσούκα, τον Τάκη Ζαχαράτο, τη Μαρία Σολωμού,τον Γιώργο Λιάγκα,τη Βίκυ Κάβουρα, τον Μέμο Μπεγνής, τη Μαρίνα Πατούλη, την Ελένη Φιλίνη, τη Γιάννα Τερζή, την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, τον Γιώργο Θεοφάνους, την Φωτεινή Ντεμίση, τον Μιχάλη Μαρίνο και τον Γιάννη Τσιμιτσέλη.

Άλλη μια υπερπαραγωγή ετοίμασαν οι Θεατρικές Σκηνές για τα μάτια μας και μόνο θέλοντας να δώσουν νέα πνοή στην κορυφαία πολιτική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά. Επισκεφτείτε τον υπέροχο χώρο του θεάτρου Παλλάς μαζί με την οικογένειά σας και παρακολουθήστε το πλούσιο θέαμα ανακαλύπτοντας στην πλοκή της υπόθεσης τη διαχρονική σημασία των λεγομένων του πόντιου συγγραφέα.

Καλή σας θέαση!