“The Walking Dead: Η Άνοδος του Κυβερνήτη” -κριτική του βιβλίου των R.Kirkman και J.Bonansinga

,

“The Walking Dead: Η Άνοδος του Κυβερνήτη” -κριτική του βιβλίου των R.Kirkman και J.Bonansinga

Στο βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Bell με τίτλο “The Walking Dead: Η Άνοδος του Κυβερνήτη” ήρωας δεν είναι κάποιος Άγιος, ούτε καν κάποιος ταπεινός άνθρωπος που προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο γεμάτο νεκροζώντανους με μαυρισμένα δόντια, παγωμένα δάχτυλα και σαπισμένο δέρμα. Ο αντιήρωας των Kirkman και Bonansinga είναι κακός, πληγώνει και καθαρίζει για άλλους, αναδεικνύεται σε ηγέτη ξεχωρίζοντας από την αρχή από τους κοινούς θνητούς.

Ο αναγνώστης θέλει να πιστεύει στο αγαθό της ψυχής του, ότι κάπου εκεί βαθιά υπάρχει λίγη ευαισθησία, και οι περιγραφές που συνηγορούν υπέρ αυτής της άποψης είναι πολλές: ο Φίλιπ Μπλέικ είναι ένας δυνατός, θαρραλέος άντρας που προστατεύει την οικογένεια και τους φίλους του, συνταξιδιώτες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής. Από την πρώτη μέρα που οι άνθρωποι μετατρέπονται σε κάτι πρωτόγνωρο και τόσο φρικτό, εκείνος αναλαμβάνει την ηγεσία και την προστασία τους, λαμβάνοντας αποφάσεις και δίνοντας διαταγές. Κανένας δεν έχει αντίρρηση. Νιώθουν ασφαλείς μέσα σε αυτή την αγκαλιά που τους περιβάλλει, καθώς τα ερωτήματα για το πού, γιατί, ποιος, πώς, σχηματίζονται στις σκέψεις και μένουν αναπάντητα. Τον ακολουθούν σαν φύλακα οδηγό. Πιστεύουν σε κείνον. Η δική τους αδυναμία ισχυροποιεί το πόσο ατρόμητος είναι. Άλλωστε μια περιγραφή της αναμέτρησής του με έναν λυσσασμένο σκύλο που τρομοκρατούσε όλα τα παιδιά της γειτονιάς τότε που ο ίδιος ήταν 19 ετών, και η δική του επικράτηση, έρχεται να ισχυροποιήσει την θέση των συγγραφέων ότι αυτός ο χαρακτήρας είναι πολύ σκληρός για να το βάλει κάτω, ιδίως όταν λειτουργεί προστατευτικά απέναντι στους δικούς του.

 

«Ο πόνος και οι τύψεις τού σκίζουν τα σωθικά,

ένα μαράζι πολύ πιο σκοτεινό και φαρμακερό απ’ τη θλίψη του πένθους»

 

Ο θάνατος τον πληγώνει. Νιώθει τύψεις. Σκέφτεται συνεχώς τι διαφορετικό θα μπορούσε να είχε κάνει για να αποτρέψει τον θάνατο να ακουμπήσει τα δικά του πρόσωπα. Κλείνει τα αυτιά και τα μάτια της κόρης του, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να την κρατήσει μακριά από την φρίκη αυτού του ιδιαίτερου πολέμου.

Όμως η ζωή που περιγράφουν οι συγγραφείς είναι σκληρή, αποτρόπαια. Ο αναγνώστης τρέμει στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί κάποια στιγμή αυτό να είναι το σκηνικό που θα περιτριγυρίζει τον ίδιο. Αν όλο αυτό ήταν αληθινό;

Η ζωή όπως την ήξεραν έχει αλλάξει και αυτά που φέρνει αλλάζουν και την φαινομενική ευαισθησία του Κυβερνήτη Φίλιπ Μπλέικ. Όλα οδηγούνται στα άκρα και κανένας δεν είναι πλέον ασφαλής. Μια απώλεια θα παίξει τον σημαντικότερο ρόλο και θα επηρεάσει μαζί με τον Κυβερνήτη και το αναγνωστικό κοινό. Άραγε θα άντεχε τέτοιο χτύπημα της μοίρας ένας καθόλα καλός χαρακτήρας; Μπορούμε να δώσουμε ένα ελαφρυντικό στον Φίλιπ ο οποίος πλέον λειτουργεί εκτός ορίων; Η δικαιοσύνη πληγώνεται, αρένες στήνονται και ο Κυβερνήτης που πρωτογνωρίσαμε από τα κόμικς με τον τίτλο «The Walking Dead» μετατρέπεται σε δικτάτορα.

Το βιβλίο “The Walking Dead: Η Άνοδος του Κυβερνήτη” αποτελεί ένα μυθιστόρημα που θα σας μεταφέρει σε έναν ζοφερό, αηδιαστικό κόσμο όπου οι δυνατές, γρήγορες περιγραφές τον κάνουν τρισδιάστατο με έντονες μυρωδιές και φρικιαστικές εικόνες. Τα πάντα είναι λιωμένα, βρωμερά, άρρωστα, έτσι ακριβώς όπως πρέπει να είναι ο κόσμος όπου κυριαρχούν τα ζόμπι. Ανεξάρτητη από όλες τις γνωστές ιστορίες του Walking Dead η ιστορία του Κυβερνήτη αποτελεί ένα μοναδικό βιβλίο για όποιον λατρεύει τις αφηγήσεις με τα ζόμπι ή θέλει να πραγματοποιήσει την πρώτη γνωριμία του με αυτά.

 

«Ο Διάολος βρήκε τρόπο να κρατά

τις ψυχές των ανθρώπων παγιδευμένες στη γη»

 

Δυνατές περιγραφές συνθέτουν έναν κόσμο που θα μπορούσε να είναι και πραγματικός, χαρακτήρες πολυδιάστατοι εξελίσσονται μέχρι την τελευταία στιγμή δίνοντας στον αναγνώστη ένα τέλος που ικανοποιεί την λαχτάρα των χορταστικών σελίδων. Οι ανατροπές τον δικαιώνουν και τα τελευταία κεφάλαια φέρνουν σταδιακά το τέλος δίνοντας το αίσθημα της πληρότητας ενώ η μετάφραση του βιβλίου στην ελληνική γλώσσα από τον Χρήστο Μπαρουξή γίνεται με αβίαστο τρόπο, αποδίδοντας με τον καλύτερο τρόπο την ένταση, τα συναισθήματα αλλά και τις συγκλονιστικές περιγραφές μεταφέροντας τον αναγνώστη στο αιματηρό σκηνικό που με μαεστρία συνθέτουν οι συγγραφείς.

 

-κριτική Λυδία Ψαραδέλλη