«Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα» -κριτική του βιβλίου της Έλενας Χουσνή

,

«Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα» -κριτική του βιβλίου της Έλενας Χουσνή

Η ιστορία που αφηγείται η συγγραφέας Έλενα Χουσνή στο νέο βιβλίο της που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κύφαντα, με τον τίτλο «Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα», δεν χωρά αμφισβητήσεις. Τα γεγονότα διαδραματίζονται, οι χαρακτήρες αναπνέουν, υποφέρουν, ζητούν λύτρωση. Πως μπορεί όλο αυτό να αφορά μια μυθοπλασία;

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά καθώς χρησιμοποιούνται από τη συγγραφέα και έρχονται να συνταράξουν τον αναγνώστη. Τα νούμερα δεν είναι πλασματικά αλλά στατιστικές που αφορούν ανθρώπινες ψυχές. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο βιβλίο «Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα» έχει ένα βαρύ έργο, που δεν σηκώνει καθυστέρηση καθώς ανθρώπινες ζωές εξαφανίζονται, γίνονται το ζωντανό κομμάτι του εμπορίου, εκείνο που αλλάζει πατρίδα, κακοποιείται, αλλοιώνεται, χάνει την ταυτότητά του και τις περισσότερες φορές χάνει και την πνοή του.

Το θέμα της Έλενας Χουσνή είναι σκληρό. Αν δεν είστε προετοιμασμένοι για ωμές αλήθειες μη το διαβάσετε! Η αλήθεια είναι βίαιη, φριχτή, η ζωή άδικη και χτυπάει τον πιο αδύναμο. Η συγγραφέας το χειρίζεται με απόλυτο σεβασμό, με άνεση στην αφήγηση και οικεία γραφή. Σε κάνει να αισθάνεσαι ασφάλεια με την γραφή της καθώς οι σελίδες είναι ευκολοδιάβαστες και νιώθεις να κρατάς απόσταση ασφαλείας από όλα όσα διαδραματίζονται. Είσαι σώος. Δεν κινδυνεύεις. Το θέμα μετατρέπει τις σελίδες σε ασήκωτο φορτίο αλλά ναι, αυτή είναι μια ιστορία που οφείλει ο αναγνώστης να χειριστεί με σεβασμό. Να αφιερώσει τον χρόνο του και να ευαισθητοποιηθεί για όλες εκείνες τις ψυχές που μέρα με την ημέρα υποφέρουν στα χέρια ισχυρότερων.

Trafficking, παιδιά και γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποίησης στα πλαίσια μιας αρρωστημένης οικογενειακής ζωής αλλά και εκείνα που τα παίρνουν μακριά και πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, και οι χιλιάδες κίνδυνοι που παραμονεύουν στο διαδίκτυο, όπως άλλωστε και στην κοινωνία μας. Οι μισοτελειωμένες ζωγραφισμένες φιγούρες των παιδιών μαρτυρούν τον πόνο που θα τα συνοδεύει για όλη τους τη ζωή.

Η αφήγησή της από την μεριά του «κακού» χαρακτήρα βοηθάει να μισήσεις ακόμα περισσότερο έναν από εκείνους που κινούν τα νήματα της φρικτής εκμετάλλευσης καθώς τον χαρακτηρίζουν η ψυχρή λογική και η αδιαφορία ενώ χειραγωγεί, διαλύει ψυχές και σώματα.

Η ψυχολογική ανάλυση και η έρευνα που πραγματοποιεί ο δαιμόνιος δημοσιογραφικός χαρακτήρας της Έλενας Χουσνή μάς φέρνει αντιμέτωπους με την ωμή αλήθεια. Άλλωστε αυτό είναι ένα βιβλίο για γερά στομάχια. Στοιχεία, αριθμοί και στατιστικές αποδομούν την κοινωνία.

Ο τίτλος του βιβλίου «το παιδί με το ριγέ μπλούζα» κρύβει μια φρικτή ιστορία που η συγγραφέας αφηγείται σε λίγες σειρές κι όμως εκείνες οι σειρές κρύβουν μια μεγάλη δυναμική, που θα σας συγκλονίσουν.

Σε αυτές τις σελίδες η συγγραφέας προστατεύει τους θησαυρούς, τα βιβλία και τις ταινίες, σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει την σκληρότητα της πραγματικότητας, εκείνης όπου δεκάδες παιδιά και γυναίκες πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ακόμα και μέσα στα πλαίσια της φαινομενικά ασφαλούς οικογένειας. Ο εχθρός δεν είναι απαραίτητα ξένος.

Το κοινωνικό αστυνομικό μυθιστόρημα της Έλενας Χουσνή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κύφαντα αφυπνίζει και σίγουρα θα βοηθήσει πολύ κόσμο.

Αν αναρωτιέστε πόσα θύματα υπάρχουν εδώ κοιτάξτε τριγύρω σας κι αν είστε οι ίδιοι θύματα και χρειάζεστε βοήθεια μη διστάσετε να την ζητήσετε.

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη

 

 

Διαβάστε επίσης

Νέα κυκλοφορία: «Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα»