"Ο κόσμος που γύρισε ανάποδα" - Το πρώτο βιβλίο του Δημήτρη Νταούλη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη

“Ο κόσμος που γύρισε ανάποδα” – Το πρώτο βιβλίο του Δημήτρη Νταούλη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη

Θέατρο. Θέατρο του παραλόγου. Τους ρόλους αναλαμβάνουν μια καθαρίστρια, μια καλλιτέχνης, μια γυναίκα που σιδερώνει, μια χορεύτρια, ένα χωρισμένο ζευγάρι, μια γυναίκα που πίνει βενζίνη, ένας πολιτικός, μια ποιήτρια που μοιράζει μήλα, ένας διασκεδαστής και άλλοι πολλοί. Μονόλογοι και διάλογοι γύρω από την ύπαρξη της ζωής.

Απόσπασμα από το βιβλίο

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ένας ημίγυμνος άνθρωπος με μάσκα ζώου.

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Είμαι η Εισαγωγή. Αυτός που γράφει είναι ανασφαλής και γι’ αυτό αποφάσισε να βάλει μια εισαγωγή. Η Εισαγωγή. Είμαι η Εισαγωγή. Γένος θηλυκού. Ούτε εισάγημα ούτε εισαγωγός. Γένος θηλυκού. Γιατί; Ίσως γιατί μας θυμίζει τη μάνα μας. Έτσι γένος θηλυκού είναι η ευτυχία, η απόλαυση, η αγάπη. Έτσι συμβαίνει τουλάχιστον στα ελληνικά. Αν διαβάζετε ή ακούτε σε άλλη γλώσσα, δικό σας πρόβλημα. Σας έχω λοιπόν ένα νέο αρχικά. Δεν είμαι η μάνα σας! Τι κρίμα! Είμαι η Εισαγωγή. Η Εισαγωγή είναι εδώ για να σας θυμίσει αυτά που έχετε ξεχάσει. Είναι εδώ για να σας θυμίσει τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται. Να σας πει πως ό,τι ακούτε ή διαβάζετε δεν το λέει ο Θεός παρά αυτός που μιλάει σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο της εξέ­λιξης της σκέψης του. Εκτός βέβαια αν σας μιλάει ο ίδιος ο Θεός γενικά. Σε αυτή την περίπτωση, συγγνώμη, μα θα πρέπει να πιστέψετε πράγματι ότι σας μιλάει ο Θεός, οπότε παρατήστε ό,τι κάνετε, ό,τι κρατάτε ή ό,τι βλέπετε και πηγαίνετε να κάνετε αυτό που σας ­λέει. (Παύση.) Άντε καλέ! (Παύση.) Όσοι αποφασίσατε να μείνετε, θα πρέπει να συμμορφωθείτε με τους κανόνες μου. Κατά τη διάρκεια λοιπόν αυτού του ταξιδιού επιτρέπεται να πέρδεστε και να ρεύεστε. Επιτρέπεται επίσης να λύσετε τη ζώνη σας. Είμαι η Εισαγωγή και σας επιτρέπω να βγάλετε τα βραχιόλια σας, τα ρούχα σας και ό,τι σας περιορίζει. Επιτρέπεται να σκαλίζετε τη μύτη σας, να παίρνετε τη μυξούλα σας και να την κάνετε μπαλίτσα ή και να την τρώτε, αλλά, σας παρακαλώ, όταν τρώτε μην κάνετε θόρυβο. Είμαι η Εισαγωγή. Σας επιτρέπω να γελάσετε. Γελάστε! (Παύση.) Επιτρέπεται να δακρύσετε ή και να μην κάνετε τίποτα. Επιτρέπεται το τίποτα. Ας δούμε λίγο πώς είναι το τίποτα. (Παύση.) Επιτρέπεται να σκέφτεστε την αδικία, αν και ξέρω πως σας προβληματίζει καθημερινά, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ταράζεστε κι απόψε. Επιτρέπεται το μούντζωμα. Μουντζώστε. Μουντζώστε εμένα, τους υποκριτές, τον διπλανό σας ή και τη μάπα σας! Μου­ντζωθείτε ελεύθερα, μην ντρέπεστε. Είμαι η Εισαγωγή. Κατά τη διάρκεια του έργου επιτρέπεται να σκέφτεστε ή, καλύτερα, ας μη σκέφτεστε καθόλου. Επιτρέπεται να αισθάνεστε. Επιτρέπεται να μην κρίνετε πριν ακούσετε. Επιτρέπεται να σκέφτεστε το παρόν. Επιτρέπεται λίγο να ζήσετε τη στιγμή και απλώς να χαλαρώσετε. Είμαι η Εισαγωγή. Δεν είναι ανάγκη όλα να αποβαί­νουν κάπου. Δεν είμαστε εδώ πάντα για να πούμε κάτι ­σημαντικό. Είμαι η Εισαγωγή. Καλή σας διασκέδαση, φίλοι μου. Α, και κάτι ακόμα. Είστε ένα μηδέν. Ένα μηδέν είστε εσείς, ένα μηδέν κι εγώ, ας δούμε πώς μπορούμε μαζί να πηδήσουμε στο ένα. Είμαι η Εισαγωγή. Αυτός που γράφει είναι ανασφαλής και γι’ αυτό απο­φάσισε να βάλει μια εισαγωγή. Η Εισαγωγή. Είμαι η ­Εισαγωγή.

 

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη

Πηγή φωτο: Facebook Page του βιβλίου

 

"Ο Κόσμος που γύρισε ανάποδα" - Το πρώτο βιβλίο του Δημήτρη Νταούλη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δημήτρης Νταούλης γεννήθηκε το 1996. Ζει στην Αθήνα και σπουδάζει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο κόσμος που γυρίζει ανάποδα είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδει.