«Δώρο γενεθλίων» – κριτική του παιδικού βιβλίου του Μάκη Τσίτα

,

«Δώρο γενεθλίων» – κριτική του παιδικού βιβλίου του Μάκη Τσίτα

Ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας ψυχαγωγεί αλλά πάνω απ’ όλα εκπαιδεύει τα παιδιά, τους μαθαίνει να εκτιμούν τις κοινωνικές σχέσεις και να επιλέγουν σοφά. Στο νέο παιδικό του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, με τον τίτλο “Δώρο γενεθλίων” ο συγγραφέας ασχολείται με την δύναμη της συγγνώμης, την εμπιστοσύνη, τα πρότυπα αλλά και με το αν πρέπει τα παιδιά να μοιράζονται. Δύσκολες έννοιες που διδάσκονται εύκολα μέσα από τις ιστορίες του Μάκη Τσίτα, που με μεγάλη ευαισθησία απέναντι στις μικρές ψυχούλες παραδίδει μαθήματα ζωής. Αυτά που θα τα συνοδέψουν για το υπόλοιπο της ζωής τους και θα τους μάθουν να είναι υπεύθυνοι άνθρωποι, να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους αλλά και να εκτιμούν τους ανθρώπους που έχουν στο πλευρό τους.

Αυτό το δώρο γενεθλίων γίνεται αφορμή για να δοκιμαστούν η εντιμότητα και η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε δύο μικρά αδέλφια. Η μεγαλύτερη αδελφή αποτελεί πρότυπο για τον μικρό αδελφό που την εμπιστεύεται και την θαυμάζει, καθώς πιστεύει ότι εκείνη τα ξέρει όλα και παίρνει σωστές αποφάσεις. Ένα δώρο γενεθλίων που θα αποφασίσουν να πάρουν για τον μπαμπά τους θα τους δοκιμάσει και εκεί θα φανεί τι άνθρωπος είναι ο καθένας. Όμως μέσα από την διαδικασία, και τα δύο παιδιά θα πάρουν το μάθημα που θα τους αλλάξει την ζωή. Ο θαυμασμός του μικρού προς το πρόσωπο της αδελφής του μεταλλάσσεται και πλέον επιβάλλεται να μετουσιωθεί σε κάτι διαφορετικό. Πόσο όμορφα παρουσιάζει ο συγγραφέας το δέσιμο των δύο παιδιών! Γιατί ο δυνατός δεσμός των αδελφών έρχεται να αναδειχθεί μέσα από τα διδάγματα που μας δίνει. Και εκείνος κινδυνεύει όταν η σκέψη της εκδίκησης έρχεται στο προσκήνιο. Ευτυχώς ο συγγραφέας αποδίδει δικαιοσύνη και οι όποιες σκέψεις εκδίκησης του μικρού ήρωά του απομακρύνονται και οι ισορροπίες αποκαθίστανται. Πολλαπλά και σημαντικά τα διδάγματα που δίνονται με άριστο τρόπο στους μικρούς αναγνώστες.

Η εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου χαρίζει ζωή στους ήρωες του συγγραφέα με ροδαλά μαγουλάκια και στρογγυλοποιημένα προσωπάκια. Χωρίς ίχνος “επιθετικών” γραμμών αλλά με αρμονικά σχέδια και αντικείμενα οι μικροί και μεγάλοι χαρακτήρες δείχνουν τα έντονα συναισθήματά τους μέσα σε περιβάλλοντα με μικρές αλλά ουσιαστικές λεπτομέρειες όπως το τρένο, το παιχνίδι του μικρού μας ήρωα, το οποίο είναι διακοσμημένο με σημαίες, σχήματα αλλά και έναν μικρό δεινόσαυρο σε δράση.

«Δώρο γενεθλίων» – κριτική του παιδικού βιβλίου του Μάκη Τσίτα
Ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας

 

Κάθε φορά τα παραμύθια του Μάκη Τσίτα μας ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο των παιδιών. Εκεί που όλα είναι αθώα αλλά κρύβουν σημαντικά μαθήματα. Για να μεγαλώσουμε και να γίνουμε υπεύθυνοι άνθρωποι.

Το παραμύθι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-9 ετών αλλά και σε όλους όσους αισθάνονται ακόμα παιδιά.

 

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη