Κριτική βιβλίου: "Το μπλουζ της Κυριακής" & "Ωτακουστής" της Νατάσσας Καραμανλή

,

Κριτική βιβλίου: “Το μπλουζ της Κυριακής” & “Ωτακουστής” της Νατάσσας Καραμανλή

Στο βιβλίο της Νατάσσας Καραμανλή που κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση με διπλό εξώφυλλο από τις εκδόσεις Ελκυστής και τίτλους “Το μπλουζ της Κυριακής” & “Ωτακουστής” δεν θα συναντήσετε εύκολα αναγνώσματα για να περάσει ευχάριστα η ώρα σας. Σε ένα βιβλίο που φιλοξενεί «Το μπλουζ της Κυριακής», που έλαβε το Α’ βραβείο θεατρικού μονολόγου, στον 4ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και τον «Ωτακουστή», μια θεατρική νουβέλα όπου συναντάμε σκιές και θάνατο, κυριαρχούν ο πόνος, η πίκρα και η μοναξιά. Τα μπλουζ και ο πόνος, ψυχικός αλλά και σωματικός, συνδέουν με τον τρόπο τους τα δύο βιβλία, συνθέτοντας αυτό το ξεχωριστό έργο της Νατάσσας Καραμανλή.

Το μπλουζ της Κυριακής” μεταφέρει όλη την κυριακάτικη κατάθλιψη της ηρωίδας, που καλείται να αποδεικνύει καθημερινά πόσο καλά ξέρει να παλεύει ενάντια στους πόνους της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας (ΑΣ). Πόνοι που είναι ικανοί να διαλύσουν και τον ισχυρότερο χαρακτήρα. Όλα κρίνονται στην ζυγαριά της ζωής από την ηρωίδα της: η μοναξιά, ο πόνος, τα παιδικά τραύματα αλλά και οι σχέσεις της. Καταδικάζει αλλά και συγχωρεί, εκδικείται αλλά και ζητάει βοήθεια σε αυτόν τον χρόνιο αγώνα. Αποδίδει στο χτες πληγές του σήμερα και αναζητάει στο παρόν τα δικά της πατήματα που θα την βοηθήσουν να προχωρήσει μπροστά. Οι αξίες της αυστηρής κοινωνίας του παρελθόντος, μόνο πίκρα την γεμίζει. Η ίδια αποφασίζει να την ξορκίσει.

 

Ο “Ωτακουστής” θανάτων, στο δεύτερο βιβλίο της, αναμετράται με τις σκιές εκείνες που ξεπηδούν από τους τοίχους και αναζητούν τις ψυχές που θα τις θρέψουν. Αβέβαιος ο Ωτακουστής, για τον ρόλο που καλείται να παίξει, ξένος ανάμεσα σε γνωστούς, τιμωρημένος σε ένα άδικο παιχνίδι που δεν ζήτησε να λάβει μέρος. Οι ζωές που χάνονται η μία μετά την άλλη τριγύρω του, τον συνθλίβουν και ο θόρυβος του θανάτου, μοιάζει άγριος καθώς σαρώνει τα πάντα. Όταν το μουρμουρητό των σκιών χάνεται ο Ωτακουστής βρίσκει τις απαντήσεις στα ερωτήματά του. Φρικτά, διαλύουν την ψυχή που υπάρχει εκεί.

Η σπαστική τετραπληγία συνδέει με τον δικό της τρόπο τον Ωτακουστή με το μπλουζ της Κυριακής και λαμβάνουμε το μήνυμα της συγγραφέως που θέλει να ευαισθητοποιήσει το αναγνωστικό της κοινό. Παρ’ όλα αυτά το μήνυμά της σε αυτό το σαρωτικό διπλό βιβλίο είναι θετικό. Περνάει απροσδιόριστα στο πίσω μέρος του μυαλού του αναγνώστη και επιβιώνει στην δίνη των θανάτων που αφηγείται η συγγραφέας. Γιατί οι μαχητές επιβιώνουν ανάμεσά μας. Πολεμάνε καθημερινά και παραδίδουν μαθήματα ζωής.

 

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη

 

Διαβάστε επίσης «Ωτακουστής» και «Το μπλουζ της Κυριακής» – Κυκλοφορία δεύτερης έκδοσης