«Και βγάζω το καπέλο μου…» -κριτική του νέου παιδικού βιβλίου του Μάκη Τσίτα

,

«Και βγάζω το καπέλο μου…» -κριτική του νέου παιδικού βιβλίου του Μάκη Τσίτα

Στο νέο παιδικό βιβλίο του Μάκη Τσίτα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Κόκκινη κλωστή δεμένη” με τίτλο «Και βγάζω το καπέλο μου…», με εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη, το παραμύθι του κακού λύκου προσαρμόζεται στο σήμερα. Αποκτά ακόμα πιο τρομακτική διάσταση και η αλληγορική ιστορία του συγγραφέα περνάει ισχυρά μηνύματα στους αναγνώστες του για τις επικίνδυνες παρουσίες που παραμονεύουν και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μας.

Μια απλή παρουσία, πλαισιωμένη από σκοτεινή εικονογράφηση ταιριαστή στον κίνδυνο που παραμονεύει, τρία παιδιά που παίζουν ανέμελα στο πάρκο και η ώρα του παιχνιδιού αποκτά μια διάσταση που τα παιδιά δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν μέσα από την αθωότητα της ηλικίας.

Μέχρι τη στιγμή που το καπέλο πέφτει και η φρικτή αλήθεια φανερώνεται σε όλο το μεγαλείο της. Ο κίνδυνος είναι ορατός και η συνειδητοποίηση του τι κρυβόταν κάτω από το καπέλο έρχεται να προειδοποιήσει τους μικρούς αναγνώστες του.

Όμως δεν υπάρχει μόνο ένας λύκος σε αυτό το πάρκο, όπως άλλωστε και στη ζωή. Και ο συγγραφέας του «Και βγάζω το καπέλο μου…», περνάει με τον ιδανικότερο τρόπο το μήνυμά του. Μας προσφέρει ένα ευρύ πεδίο συζήτησης με τα παιδιά μας για το τι κίνδυνοι παραμονεύουν μεταμφιεσμένοι και πώς πρέπει να τους αντιμετωπίσουν σε περίπτωση που έρθουν αντιμέτωποι με αυτούς.

Θα ακούσετε πολλά γέλια κατά τη διάρκεια της απολαυστικής ανάγνωσής του αλλά η αλήθεια είναι ότι το μήνυμά του είναι σαρωτικό, άκρως εκπαιδευτικό και αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να συζητήσετε με τα παιδιά σας για μια σκληρή πλευρά της ζωής.

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Είναι μια όμορφη ηλιόλουστη μέρα κι αυτός ξυπνάει με καλή διάθεση και αποφασίζει να βγει βόλτα. Πηγαίνει σ’ ένα πανέμορφο πάρκο κι εκεί συναντάει τρία παιδιά που ετοιμάζονται να παίξουν το «Λύκε, λύκε» και ψάχνουν για τον τέταρτο της παρέας. Γίνεται εκείνος ο τέταρτος και το παιχνίδι ξεκινάει.

Είναι όμως τόσο καλός όσο δείχνει; Και ήταν σωστή η απόφαση των παιδιών να τον αφήσουν να παίξει μαζί τους;

Πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται…

 

Πρόκειται για μια εξαιρετική και πρωτότυπη ιστορία που απευθύνεται στα παιδιά αλλά και στους γονείς τους, για να τους δείξει, μέσω της λογοτεχνίας, πως ο κίνδυνος παραμονεύει παντού γι’ αυτό απαιτείται από όλους μεγάλη προσοχή. Ιδιαίτερα απ’ τα μικρής ηλικίας παιδιά, που είναι πιο ευάλωτα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια παιδιά εξαφανίζονται στον κόσμο…

Η πανέμορφη εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη συμβαδίζει αρμονικά με το κείμενο.

 

Για παιδιά από 6 χρονών.

 

Μάκης Τσίτας

Και βγάζω το καπέλο μου…

Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη

Διαστάσεις: 21 Χ 29, Σελίδες: 32, Τιμή: 12,90 €

Πολύχρωμη εικονογράφηση, Σκληρό εξώφυλλο

ISBN: 978-618-5151-58-4

Εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη