Ευθύμιος Χ. Μικρόπουλος: «Η πίστη μου και η γνώση μου εμπλουτίζονται από τις “δονήσεις αλήθειας” των κειμένων»

,

Ευθύμιος Χ. Μικρόπουλος: «Η πίστη μου και η γνώση μου εμπλουτίζονται από τις “δονήσεις αλήθειας” των κειμένων»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Ουράνια Θαύματα – Κρυμμένες Αλήθειες (Άφθαρτα & Αδιάβλητα – Το Ένατο Βιβλίο)» συνομιλούμε με τον ιατρό και συγγραφέα Ευθύμιο Χαρ. Μικρόπουλο για ένα ξεχωριστό έργο που ολοκλήρωσε με μεγάλη φροντίδα και μελέτη 12 ετών και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bookdream με σκληρόδετο εξώφυλλο σε μια πολυτελή έκδοση. Μέσα από την δική του αναζήτηση απαντήσεων στις πηγές αλήθειας του έργου του Εμμανουήλ Γρηγ. Παπαδογιάννη μας καθοδηγεί σε ένα δρόμο βαθιάς γνώσης.

 

Τι κέντρισε το ενδιαφέρον σας και αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το έργο του Εμμανουήλ Γρηγ. Παπαδογιάννη;

Η πρωτίστως λογική, ολοκληρωμένη και με ενωτικό πνεύμα κατανόηση θεωρητικών εννοιών και εκδηλώσεων-φαινομένων του ανθρώπινου, γήινου και συμπαντικού γίγνεσθαι στον χωροχρόνο.

 

Στην ουσία τα βιβλία «Άφθαρτα & Αδιάβλητα – Οκτώ Βιβλία Αλήθειας» και «Ουράνια Θαύματα – Κρυμμένες Αληθειες (Άφθαρτα & Αδιάβλητα – Το Ένατο Βιβλίο)» αποτελούν μια εμπεριστατωμένη μελέτη του έργου του;

Το 1ο, 2ο και μισό 3ο βιβλίο που περιέχονται στο «Άφθαρτα & Αδιάβλητα – Οκτώ Βιβλία Αλήθειας» αποτελούν το εμπνευσμένο προϊόν πολύχρονης μελέτης και βιωματικών αποτυπώσεων, κυρίως αλλά όχι μόνο του Εμμ. Παπαδογιάννη. Τα υπόλοιπα βιβλία, από το δεύτερο μισό του 3ου βιβλίου ως το 9ο, που περιέχονται στο «Άφθαρτα & Αδιάβλητα – Οκτώ Βιβλία Αλήθειας» και στο «Ουράνια Θαύματα – Κρυμμένες Αλήθειες (Άφθαρτα & Αδιάβλητα – Το Ένατο Βιβλίο)», περιέχουν τις ακριβείς αποτυπώσεις γνώσεων που έλαβε ενορατικά η αναφερόμενη ως Σ.Σ. Περισσότερες πληροφορίες περί του ασυνήθιστου –αν και σε καμιά περίπτωση ανήκουστου ή πρωτόγνωρου– τρόπου λήψης αυτών των πληροφοριών και περί της Σ.Σ., δίνονται σταδιακά περισσότερο μέσα στα βιβλία.

 

Πόσο παρεμβατικό είναι το δικό σας έργο;

Ελάχιστα παρεμβατικό, είναι κυρίως συμπληρωματικό και επεξηγηματικό. Γι’ αυτό και μου πήρε 12 ολόκληρα χρόνια για να αναπλάσω ένα ήδη έτοιμο έργο, με τα 8 ξεχωριστά βιβλία που είχε αρχικά εκδώσει ο Εμμ. Παπαδογιάννης! Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που η εργασία ήταν πολυετής. Πρώτον, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η όποια γλωσσική (γραμματική και συντακτική) βελτίωση δεν ενέχει τον παραμικρό κίνδυνο αλλοίωσης του κειμένου. Για αυτόν το λόγο συνεργάστηκα φιλικά με άτομα που ασχολούνται σε βάθος με την ελληνική γλώσσα και συναξιολογήσαμε λέξη-λέξη και φράση-φράση όλο το κείμενο. Όπου δεν είμασταν όλοι βέβαιοι, το κείμενο παρέμεινε γλωσσικά ακριβώς όπως ήταν. Δεύτερον, για να διερευνήσω τις πηγές των χωρίων, να κάνω βιβλιογραφικές αναφορές και διασυνδέσεις και να εμπλουτίσω το κείμενο με νέες πηγές. Καθεμία παρέμβασή μου, ακόμα και η ελάχιστη, γνωστοποιείται ως «Σημείωση του Επιμελητή», [Σ.τ.Ε]. Λεπτομερείς πληροφορίες για το δικό μου έργο επιμέλειας και ανάπλασης δίνονται στις σελίδες 19-26 του «Άφθαρτα & Αδιάβλητα – Οκτώ Βιβλία Αλήθειας» και αφορούν και τα δύο βιβλία.

 

Το έργο σάς παρείχε ικανοποιητικές απαντήσεις σε σχέση με δικά σας ερωτήματα;

Η αλήθεια είναι ότι οι απαντήσεις για εμένα δεν ήταν απλά ικανοποιητικές, θα τις χαρακτήριζα από ανακουφιστικές ως λυτρωτικές. Η «λύτρωση» αφορά το «τέλος» περιπλάνησης σε ανάγνωση άλλων σεβαστών και καλοπροαίρετα γραμμένων βιβλίων, που μάλλον με οδηγούσαν σε ατελέστερη γνώση, τόσο σε λιγότερο βαθιά και ουσιαστική όσο και σε λιγότερο διευρυμένη, συνδεδεμένη και σφαιρική. Παράλληλα, ο δρόμος αυτός με οδήγησε και στην ανάγνωση νέων για μένα πηγών αλήθειας, που άγνοια και συμπλέγματα με είχαν εμποδίσει νωρίτερα να το κάνω.

 

«Στη δύση της δεύτερης χιλιετίας η ανθρωπότητα εισήλθε σε μια μεγάλη μεταβατική περίοδο παρακμής των αξιών, που όμως θα οδηγήσει τελικά, με άνωθεν παρέμβαση, σε έναν πνευματικά αναγεννημένο άνθρωπο». Πιστεύετε ότι μπορεί πραγματικά η ανθρωπότητα να αναγεννηθεί και να εξελιχθεί αφού φτάσει στο χειρότερο σημείο της;

Το πιστεύω και το γνωρίζω. Καταρχάς, η πίστη μου στα γραφόμενα δεν είναι τυφλή ή παράλογη – στηρίζεται πρωταρχικά στη λογική, βιωματική, φιλοσοφική και ιστορική γνώση ότι ο κύκλος φωτός-σκότους-φωτός καλά κρατεί όσον αφορά τα γήινα. Συμπληρωματικά, πέραν της παραπάνω νομοτέλειας, η πίστη μου και η γνώση μου εμπλουτίζονται από τις «δονήσεις αλήθειας» των κειμένων. Το πότε και πώς ακριβώς θα γίνει δεν δύναται λογικά να είναι γνωστό σε κανέναν, διότι εξαρτάται τόσο από τη ελεύθερη βουλητική διάθεση της ανθρωπότητας για αναγέννηση όσο και από την άνωθεν αξιολόγηση και επικουρία, τόσο αυτής της διάθεσης όσο και της έμπρακτης προσπάθειάς μας.

 

Τα βιβλία απευθύνονται σε όσους πιστεύουν ή τα στοιχεία τα οποία παρέχονται και περιλαμβάνονται σε αυτά τα βιβλία θα καλύψουν και όσους διατηρούν επιφυλάξεις;

Ο Εμμ. Παπαδογιάννης γράφει: «Αυτό το βιβλίο αφορά και τον άπιστο και τον αμφιβάλλοντα και τον πιστό και τον εύπιστο. Τον άπιστο για να πιστέψει, τον αμφιβάλλοντα για να εγκαταλείψει κάθε αμφιβολία, τον πιστό για να εδραιώσει την πίστη του και τον εύπιστο για να επανακτήσει την αίσθηση του μέτρου». Θα συμπλήρωνα γράφοντας ότι απευθύνεται σε καλοπροαίρετους ερευνητές της αλήθειας, που δεν ικανοποιούνται στην όποια πίστη και στο οποιοδήποτε πιστεύω τους χωρίς ειλικρινή διάθεση προσωπικής έρευνας για την ουσία και την αλήθεια της ύπαρξής τους και των βιωμάτων τους. Όμως, ας μη συγχέεται η καλή προαίρεση με την αφέλεια και την ανοησία. Συνιστώ σε όλους, όπως έκανα κι εγώ για τόσα χρόνια, να διατηρούν ή και να επαυξάνουν τις επιφυλάξεις τους, αλλά όμως συγχρόνως και να επαυξάνουν το πεδίο και βάθος διερευνήσεων της πραγματικότητας. Αναμφίβολα, πρόκειται για έργο τόσο παραδοσιακό αλλά και τόσο επαναστατικό ως προς τις πηγές, τον τρόπο γραφής και τα γραφόμενα, που δεν θεωρώ δυνατό ή λογικό να μην έχει κάθε νοήμων άνθρωπος αρχικά τις επιφυλάξεις του. Τελικά, θεωρώ ότι οι μόνοι που με βεβαιότητα δεν θα καλυφθούν από το έργο είναι αυτοί που θα επιλέξουν να μην το διαβάσουν, για τον οποιοδήποτε λόγο προβάλουν.

 

Γίνεται αναφορά στον Ιησού αλλά και στις ενσαρκώσεις και τους πλανητικούς κύκλους οπότε, το θέμα της πίστης προσεγγίζεται με την γενικότερη έννοιά του και ανεξαρτήτως θρησκείας;

Βασικός στόχος του έργου είναι η γνωριμία για εμβάθυνση, διαπλάτυνση και επικαιροποίηση της αρχέγονης σοφίας. Γράφει ο Εμμ. Παπαδογιάννης: «Ένας από τους φιλόδοξους στόχους αυτού του έργου είναι να παίξει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του νοηματικά προηγμένου ανθρώπου και αυτού που αποκαλείται θρησκεία ή θρησκευτικότητα. Το έργο αναφέρεται σε μια θρησκεία πάντοτε στο πλαίσιο της Θείας Διδασκαλίας, πέρα από τα όρια του Ηθικού Νόμου, πέρα από κάθε όριο – γιατί ο Θεός είναι απεριόριστος, όπως και ο άνθρωπος. Η οποιαδήποτε αναφορά στη θρησκεία έχει πάντοτε την έννοια μιας αναφοράς σε κάτι που εκφράζει την αιώνια αλήθεια. Σύμφωνα με την έννοια αυτή, η πίστη που εκφράζεται είναι ότι και άλλες θρησκείες εκτός από τον Χριστιανισμό μπορούν να διανοίγουν τον δρόμο προς τον Ουρανό, με τη μόνη διαφορά ότι η Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία εκφράζει ασφαλέστερα και πληρέστερα αυτή την αιώνια αλήθεια και οδηγεί πιο σύντομα στον επιδιωκόμενο σκοπό. […] Είναι σχετικά αδιάφορο ποιο σχήμα έχει η πίστη του καθενός, γιατί είναι γνωστό ότι το περιεχόμενο είναι πάντοτε ίδιο. Ο άνθρωπος που πιστεύει τείνει πάντοτε προς το καλό, ανάλογα με τις δυνάμεις και τις ικανότητές του. Αυτό το έργο δεν κάνει διακρίσεις, δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους, δεν απορρίπτει κανέναν. Όπως ο ήλιος φωτίζει και θερμαίνει τους πάντες, έτσι και ο Θεός αγαπά και φροντίζει για όλους. Υπάρχει ένας, ο Ένας για όλους, ο Δημιουργικός Λόγος που και πριν από τη σάρκωσή Του και τώρα είναι κοντά σε όλους. Το Πνεύμα πνέει προς όλες τις κατευθύνσεις, φωτίζει και φροντίζει τους πάντες, είναι εδώ κοντά μας, όπως και ο Δημιουργικός Λόγος. Η Θεία Πρόνοια, η Θεία Οικονομία καλύπτει τα πάντα και δεν υπάρχει άνθρωπος απρονόητος. Η κλήση είναι γενική, καθολική – αλλά την αποδέχεται μόνο όποιος το θέλει».

 

Μέσα από την ιστοσελίδα σας https://truthlegacybooks.gr παρέχετε δωρεάν πρόσβαση σε όλο το υλικό. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Η συνοπτική απάντηση είναι: «Το ίδιο το έργο». Θα συμπλήρωνα αυτή την απάντηση αναφέροντας ότι οι λόγοι είναι οι ίδιοι με αυτούς που οδήγησαν στην όλη μου ενασχόληση με το έργο και στην έκδοση των βιβλίων. Οι ίδιοι λόγοι που οδήγησαν και τον Εμμ. Παπαδογιάννη, τον οποίο δεν πρόλαβα να γνωρίσω, στο να ασχοληθεί να εκδώσει τα βιβλία. Τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι τους αναφέρουμε και οι δύο επαρκώς αναλυτικά στους προλόγους και στις εισαγωγές των βιβλίων.

 

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Ευθύμιο Χ. Μικρόπουλο για την παραχώρηση της συνέντευξης.

-συνέντευξη

Λυδία Ψαραδέλλη

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«ΟΥΡΑΝΙΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ»
Ευθύμιος Χ. Μικρόπουλος
Κατηγορίες: Δοκίμιο, Φιλοσοφία, Θεολογία, Υπαρξιακή Αναζήτηση, Αυτό-βελτίωση

Στη δύση της δεύτερης χιλιετίας η ανθρωπότητα εισήλθε σε μια μεγάλη μεταβατική περίοδο παρακμής των αξιών, που όμως θα οδηγήσει τελικά, με άνωθεν παρέμβαση, σε έναν πνευματικά αναγεννημένο άνθρωπο. Για αυτή την εξέλιξη του ανθρώπου είναι αναγκαίο να προηγηθούν η γνώση του εαυτού, η γνώση γύρω από τον εαυτό και τέλος η γνώση πέρα από τον εαυτό. Είναι δηλαδή αδύνατο να ανακαλύψει κανείς το απέραντο συμπαντικό γίγνεσθαι, το αόρατο και το νοητό, χωρίς να μελετήσει τον άνθρωπο ή αντίστροφα, να μελετήσει τον άνθρωπο χωρίς να μελετήσει το σύμπαν.

Ακριβώς ως αρωγός στη συμπαντική ανέλιξη του Ανθρώπου έρχεται το παρόν έργο. Σε μια σειρά από οκτώ βιβλία που επανεκδόθηκαν αναπλασμένα και εμπλουτισμένα αλλά αδιάβλητα, το 2018, ενωμένα σε ένα τόμο υπό τον τίτλο «Άφθαρτα & αδιάβλητα– Οκτώ βιβλία αλήθειας», προστίθεται πλέον και το παρόν ένατο βιβλίο «Ουράνια Θαύματα – Κρυμμένες Αλήθειες», που κυκλοφορεί για πρώτη φορά.
Η σειρά και των εννέα βιβλία που περιλαμβάνονται στο έργο, ερευνά την άφθαρτη Αλήθεια και τις αυθεντικές πηγές της, την αναδεικνύει και την κάνει αισθητή στο παρόν. Συγχρόνως, επιτυγχάνει να μυήσει τον αναγνώστη στις αναρίθμητες όψεις του πολυδιάστατου ανθρώπινου και κοσμικού γίγνεσθαι μέσα από συμπαντικές διδαχές, παραινέσεις και αγγέλματα.
Όπως εξηγεί ο ίδιος ο συγγραφέας: «Από τα νεανικά μου χρόνια με προβλημάτιζαν πολλά από τα υπαρξιακά θέματα που έχουν διαχρονικά απασχολήσει τον άνθρωπο. Πιο πολύ και από την αναζήτηση της δομής και λειτουργίας του κόσμου, με απασχολούσε η αλήθεια που κρύβεται πίσω από τις σχέσεις μεταξύ των όσων μας περιβάλλουν –έμβιων-άβιων, νοητών-αισθητών– και τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από τις σχέσεις αυτές. Εμβάθυνα αρχικά στην ιατρική και ιδίως στον εγκέφαλο, με στόχο να κατανοήσω τη δομή, λειτουργία και συμπεριφορά του ανθρώπου. Μέσα στο έργο αυτό, που γνώρισα το 2005, βρήκα πολλές αλήθειες στα θέματα που με είχαν απασχολήσει, επεξηγημένες και συγκεντρωμένες με ενωτικό χαρακτήρα. Όπως και στην ιατρική, έτσι και εδώ, αποφάσισα να αντιτάξω στην εμπιστοσύνη μου στα γραφόμενα καλοπροαίρετη δυσπιστία και έρευνα με επιστημοσύνη. Τελικά, με αλήθειες του έργου συμπληρώνω όχι μόνο δικά μου κενά κατανόησης αναρίθμητων θεμάτων, αλλά σταδιακά και πολλών συνανθρώπων μου, την εσωτερική ζωή των οποίων γνώρισα ως ιατρός. Η επίδραση αυτών των γνώσεων σε όλους μας με έπεισε ότι αξίζει και άλλοι συνάνθρωποι να τύχουν της εποικοδομητικής και λυτρωτικής γνώσης και αλήθειας που το έργο αυτό παρέχει.»

Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Ευθύμιος (Τίμος) Μικρόπουλος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Από το 1988 μέχρι και το 1999 έζησε στο εξωτερικό σπουδάζοντας Ιατρική και ειδικευόμενος στη Νευρολογία σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά. Είναι Διπλωματούχος του American Board of Psychiatry and Neurology. Πέραν και της εξειδίκευσής του στη Νευροφυσιολογία στο εξωτερικό, έλαβε με «Άριστα» τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής στην Ελλάδα, βάσει έρευνας σε ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.
Η κλινική του ενασχόληση ως Νευρολόγος βασίζεται σε δύο κύριους άξονες, ως προς την εμφάνιση και πορεία των παθήσεων: στον άξονα αλληλεπίδρασης γενετικής-επιγενετικής (DNA-περιβάλλον) και στον άξονα της ενότητας ψυχής και σώματος. Στο πλαίσιο αυτό ασχολείται με την έρευνα μιας επικαιροποιημένης θεώρησης της ίδιας της ψυχής, με βάση τη γνώση που παρέχουν τόσο οι θετικές επιστήμες (ιατρική, βιολογία, φυσική, πληροφορική) όσο και οι ανθρωπιστικές (θεολογία, φιλοσοφία).
Έχει εκδώσει δύο βιβλία, το 2018: το «ΑΦΘΑΡΤΑ & ΑΔΙΑΒΛΗΤΑ – Οκτώ Βιβλία Αλήθειας», που αποτελεί ανάπλαση του οκτάτομου έργου του Εμμανουήλ Παπαδογιάννη που είδε σταδιακά το φως από το 1995, και το «Ουράνια Θαύματα – Κρυμμένες Αλήθειες» («ΑΦΘΑΡΤΑ & ΑΔΙΑΒΛΗΤΑ – Το Ένατο Βιβλίο»).
Ζει στην Αθήνα με τη σύζυγο και τον γιό του.