,

Είδαμε την παράσταση «Το πάρτυ της ζωής μου»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Τί κοινό μπορεί να έχουν το παγωτό, τα μπουγέλα, το κόκκινο χρώμα και η θάλασσα γιαούρτι; Αυτά και άλλα πολλά ανακαλύψαμε παρακολουθώντας «Το πάρτυ της ζωής μου», το ολοκαίνουριο έργο της Ελένης Ράντου που ανεβάζει φέτος η ίδια στο θέατρο Διάνα σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά, σε μια solo performance όπως δεν την έχουμε ξαναδεί.

Η Ελένη Ράντου επιστρέφει συγγραφικά μετά τον «ΚΑΤΑΔΙΚΟ ΜΟΥ» μ’ ένα γλυκόπικρο πάρτυ ζωής, μια συναρπαστική ιστορία μνήμης και “αμνησίας” εμπνευσμένη από το Every Brilliant Thing των Duncan Macmillan και Jonny Donahoe . Η συγγραφέας ξετυλίγει με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια πενήντα χρόνια «τραυμάτων» της ηρωίδας της, με φόντο τα τραύματα της σύγχρονης Ελλάδας. Αναζητεί 5.000 λόγους που αξίζει να ζεις κανείς τη ζωή και τους καταγράφει στη λίστα της σκορπώντας ελπίδα και αισιοδοξία και στον πιο αδιάφορο θεατή.

Αν δεν έχει παρακολουθήσει κάποιος την Ελένη Ράντου επί σκηνής, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τα όρια του ταλέντου της και το μεγαλείο της ψυχής της. Η παράσταση διαρκεί δυο ολόκληρες ώρες, χρονικό διάστημα αρκετά μεγάλο για ένα μονόλογο κι όμως η ηθοποιός κατορθώνει με την συνεχή της παρουσία επί σκηνής και την εναλλαγή των συναισθημάτων να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών παρασύροντάς τους σε μια ατελείωτη χαρμολύπη. Το γέλιο διαδέχεται το δάκρυ και ο θυμός την ανακωχή σε ένα παιχνίδι ενσυναίσθησης δίχως τελειωμό. Η Ελένη Ράντου έχει το σπάνιο ταλέντο να μαγνητίζει τα βλέμματα και να κατορθώνει να μεταλάσσεται μέσα σε δευτερόλεπτα από μικρό φοβισμένο κορίτσι σε ώριμη γυναίκα, έτοιμη να παραδεχτεί και να διορθώσει τα λάθη της. Όσα χρόνια εμπειρίας κι αν διαθέτει, η ηθοποιός αντιμετωπίζει τον κάθε της νέο ρόλο με την αφέλεια και τον ενθουσιασμό μιας τελειόφοιτης υποκριτικής στα πρώτα της βήματα χαρίζοντάς μας πάντα ερμηνείες που μένουν χαραγμένες για καιρό στη μνήμη μας. Αυτή η παιδικότητα και το εύθραυστο του χαρακτήρα της είναι που την κάνουν τόσο ξεχωριστή! Η κατάθεση ψυχής της στο «Πάρτυ της ζωής μου» είναι μια εμπειρία που κάθε θεατρόφιλος πρέπει να βιώσει. Την ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας!

Μαζί με την Ελένη Ράντου επί σκηνής βρίσκονται οι εξαιρετικοί StringDemons, Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη, συνοδεύοντας την μελωδικά και όχι μόνο. Οι δυο μουσικοί παίζουν τσέλο και βιολί, τραγουδούν ζωντανά και συμμετέχουν ενεργά στην αφήγηση της ιστορίας. Μια γλυκιά σύμπραξη των δυο δυνάμεων που πέτυχε και μας χάρισε όμορφες στιγμές!

Η σκηνοθετική ματιά του οξυδερκή Ανέστη Αζά μας άρεσε πολύ καθώς έστησε μια παράσταση με ροή, γρήγορες εναλλαγές και άφθονη μουσική. Με έξυπνους τρόπους, έχτισε έναν ολόκληρο σύμπαν στη σκηνή του Διάνα και μας μετέφερε στον κόσμο της ηρωίδας μεταπηδώντας εύστοχα σε κάθε σημαντικό γεγονός της ζωής της.

Αξίζει να αναφέρουμε την επιμέλεια των φωτισμών από τη Χριστίνα Θανασούλα που κατόρθωσε να δημιουργήσει μια υπέροχη ατμόσφαιρα επί σκηνής αλλά και την κινησιολογία της Αντιγόνης Γύρα που έκανε τόσο την πρωταγωνίστρια όσο και τους μουσικούς να κινούνται τόσο αέρινα κάποιες στιγμές. Ειδική μνεία στη σκηνή της Ελένης Ράντου με την καρέκλα. Δείτε την και θα με θυμηθείτε με μάτια βουρκωμένα!

Στο σύνολo της, η παράσταση «Το πάρτυ της ζωής μου» είναι ένα υπέροχο θέαμα που θα σας χαρίσει στιγμές γέλιου και βαθιάς συγκίνησης. Σας την προτείνω με το χέρι στην καρδιά.

Καλή θέαση σε όλους!