23 Απριλίου: Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με εκδηλώσεις για το βιβλίο και για τον τρόπο που αλλάζει τη ζωή μας κάθε μέρα

23 Απριλίου: Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με εκδηλώσεις για το βιβλίο και για τον τρόπο που αλλάζει τη ζωή μας κάθε μέρα

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τους Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Ξεκινώντας από το 2016, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθιέρωσε και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου.

Με κεντρικό μήνυμα «διαβάζω & αλλάζω», ξεκινώντας από την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) και με κορύφωση την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οργανώνονται εκδηλώσεις όλο τον Απρίλιο για το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης, με σκοπό όχι μόνο να δημιουργηθούν νέοι, αλλά και να κινητοποιηθούν οι παλιοί αναγνώστες, και όλοι μαζί να οδηγηθούν στα βιβλιοπωλεία και στις βιβλιοθήκες όπου ζει και αναπνέει το βιβλίο.

Η Ημέρα Βιβλίου 2017 βρίσκεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο οργανώνει σειρά δράσεων σε όλη την επικράτεια, του υπουργείου Παιδείας, του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Παράλληλα, έχουμε στο πλευρό μας ως χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ, την Καθημερινή, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Αθήνα 9.84, Πρώτο Πρόγραμμα 91.6, Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7, Amagi Radio, Pepper 96.6, Στο Κόκκινο 105.5, τα ηλεκτρονικά περιοδικά Ο Αναγνώστης, Bookpress και Διάστιχο. Χορηγός της Ημέρας Βιβλίου είναι ο ΟΣΔΕΛ και Υποστηρικτής Ταχυδρομικών Υπηρεσιών τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Φιλοδοξία είναι ο εορτασμός αυτός να καθιερωθεί και να αποτελέσει εφαλτήριο για νέες ενέργειες και ευκαιρίες ανάδειξης της ανάγνωσης, να λειτουργήσει ως ένα μοναδικό όχημα μάθησης, ψυχαγωγίας και προσωπικής προόδου, μέσα από το οποίο θα προωθηθεί η τόσο αναγκαία υπόθεση της παιδείας και του πολιτισμού, που παραγνωρίζονται στις μέρες μας όσο ποτέ άλλοτε.

Μέσω της ιστοσελίδας www.greekbookday.gr ανακοινώνονται οι εκδηλώσεις της Εταιρείας Συγγραφέων, των εκδοτών, των βιβλιοπωλείων και των βιβλιοθηκών που συμμετέχουν στην ενέργεια αυτή, οι οποίες προβάλλονται, επιπλέον, σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των συμμετεχόντων αλλά και των χορηγών επικοινωνίας που συμπαρατάσσονται μαζί μας.

Περίπατος Βιβλίου

Ο Περίπατος Βιβλίου διοργανώνεται το Σάββατο 22 Απριλίου σε 28 σημεία του κέντρου της Αθήνας -Εθνική Βιβλιοθήκη, Βιβλιοθήκη της Βουλής, Κεντρικό Ταχυδρομείο, βιβλιοπωλεία και χώρους εκδηλώσεων- και προβλέπεται συναρπαστικός! Ενημερωθείτε στο www.greekbookday.gr, αναζητήστε τον Χάρτη στα βιβλιοπωλεία που διοργανώνουν εκδηλώσεις, κινητοποιήστε τους φίλους σας και όσους αγαπούν το βιβλίο!

23 Απριλίου: Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με εκδηλώσεις για το βιβλίο και για τον τρόπο που αλλάζει τη ζωή μας κάθε μέρα

 

 

Εθνική Βιβλιοθήκη – Πανεπιστημίου 32
Ώρες ξεναγήσεων: 10:00 – 10:45, 10:45 – 11:30,
11:30 – 12:15, 12:15 – 13:00, 13:00 – 13:45

Ξεναγήσεις που θα αναφέρονται στην ιστορία της ίδρυσης της Βιβλιοθήκης, τις συλλογές, την αρχιτεκτονική του κτιρίου, καθώς και στις διαδικασίες της μετεγκατάστασης στο νέο κτίριο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η διάρκεια των ξεναγήσεων ορίζεται στα 45 λεπτά και αφορά γκρουπ των 25 περίπου ατόμων. Δελτία προτεραιότητας στην είσοδο του κτιρίου, 15 λεπτά πριν την έναρξη της ξενάγησης.

Δήμος Αθηναίων – Πεζόδρομος Κοραή
Ώρα εκδήλωσης: 11:00

Κινηματογραφικές Μελωδίες με αφορμή την Ημέρα Βιβλίου. Μουσική εκδήλωση με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Εταιρεία Συγγραφέων – Polis Art Café
Ώρα εκδήλωσης: 19:30

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ: 160 χρόνια από τον θάνατό του. Θα μιλήσουν οι: Μαρία Δεληβορριά, συγγραφέας, Δημήτρης Κοσμόπουλος, ποιητής & δοκιμιογράφος και Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας. Θα διαβάσει ο ηθοποιός Κώστας Καστανάς.

Βιβλιοπωλείο Εν Πλω – Χαρ. Τρικούπη 6 -10, Εμπορικό κέντρο Atrium
Ώρα εκδήλωσης: 12:00

Ένα μικρό σπιτάκι σώζεται χάρη σε μια φωλιά χελιδονιών και στο τρυφερό βλέμμα των παιδιών. Η συγγραφέας Φίλια Δενδρινού περιδιαβαίνει με τις λέξεις «όλα τα σπίτια που κρατάμε μέσα μας, εκείνα που χάσαμε ή αυτά που θα ξαναβρούμε, άλλος στη γειτονιά της παιδικής του ηλικίας, άλλος στη γειτονιά της ονειροπόλησης, κι άλλος στη γειτονιά της πεποίθησης για ένα καλύτερο αύριο».
Δενδρινού Φίλια Το σπίτι (βιβλίο+CD) Εκδόσεις Εν Πλω, σε εικονογράφηση του Χρήστου Κεχαγιόγλου και στίχους-μουσική της Τατιάνας Ζωγράφου.

Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος – Πανεπιστημίου 46
Ώρα εκδήλωσης: 12:30

«Μια στάση και μια λέξη για την επόμενη στάση με τον μεταφραστή Χρήστο Σιορίκη. Η μεταφρασμένη λογοτεχνία ως ταξίδι.» Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου και, με αφορμή το βιβλίο του Χούλιο Κορτάσαρ Ο λόγος της αρκούδας, διαβάζουμε παραμύθια για όλες τις ηλικίες, συζητάμε για τη μεταφρασμένη ισπανόφωνη – αλλά και όχι μόνο – λογοτεχνία και, τέλος, βρίσκουμε τη λέξη ή τη φράση που θα φωτίσει ‘αλλιώς’ τη μέρα μας.

Ελληνικά Ταχυδρομεία Α. Ε. – Κεντρικό Ταχυδρομείο Αθηνών – Αιόλου 100
Ώρα εκδήλωσης: 10:00 – 14:00

Στο Ταχυδρομικό Κατάστημα θα υπάρχει ειδική θυρίδα εξυπηρέτησης των επισκεπτών του Περιπάτου εμπλουτισμένη μόνο με βιβλία από τις Εκδόσεις ΕΛΤΑ. Παράλληλα θα πωλούνται και τα ειδικά συλλεκτικά Γραμματόσημα που εκδόθηκαν για την Ημέρα Βιβλίου, ενώ θα πραγματοποιείται και σφράγιση φιλοτελικών αντικειμένων με Ειδική Αναμνηστική Σφραγίδα.

Εκδόσεις Σταμούλη – Θύρα – Αβέρωφ 2, έναντι Πολυτεχνείου
Ώρα εκδήλωσης: 12:30 – 15:30

12:30 «Το τενεκεδένιο σχολείο». Γονείς και παιδιά, μαζί με την συγγραφέα Αννα Ιακώβου θα ξαναζήσουν την αληθινή ιστορία του τενεκεδένιου σχολείου. Αφήγηση, κουκλοθέατρο και μια πρωτότυπη «τενεκεδένια» χειροτεχνία θα κάνουν όσους συμμετέχουν να θυμούνται αυτή την εκδήλωση για πολύ πολύ καιρό!

13:30 «Ο Αυγερινός, μια ιστορία για τον αυτισμό και την αγάπη». Η Μαρία Κασαμπαλάκου, συγγραφέας του βιβλίου Ο Αυγερινός, μια ιστορία για τον αυτισμό και την αγάπη και οι συνεργάτες της αφηγούνται μια πανέμορφη ιστορία γεμάτη ελπίδα, παίζουν και τραγουδούν μαζί με τα παιδιά και παρασύρουν τους γονείς να γίνουν και αυτοί για λίγο παιδιά!

14:30 «Η μικρή Κωνσταντίνα και το φεγγαράκι». Μαζί με τον δάσκαλο, συγγραφέα, μουσικό και χορευτή Στέφανο Γανωτή τα μικρά
παιδιά μαθαίνουν για την υπέροχη φιλία της Μικρής Κωνσταντίνας με το φεγγαράκι, τραγουδούν και χορεύουν. Θα προσφερθεί και ένα μικρό κέρασμα.

Βιβλιοπωλείο Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ – Εμμ. Μπενάκη 13-15
Ώρα εκδήλωσης: 11:00

Οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ σας προσκαλούν σε λογοτεχνικό περίπατο!

Ο περίπατος θα ξεκινήσει από το Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ και θα ακολουθήσει τη διαδρομή των ηρώων του βιβλίου του Σ. Δάνδολου «Όταν θα δεις τη θάλασσα» με τελευταία στάση στο Ζάππειο. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο pr_2@psichogios.gr /2102804854.

BELL Books – Εμμ. Μπενάκη 22
Ώρα εκδήλωσης: 12:00 – 13:30

Οι συγγραφείς των εκδόσεων BELL, Ίρις Καλβά, Ειρήνη Βαρδάκη και Φραντζέσκα Μάνγγελ θα μιλήσουν για τα βιβλία τους, θα διαβάσουν αποσπάσματα και θα μοιραστούν με επίδοξους νέους συγγραφείς την προσωπική τους εμπειρία γραφής.

Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο – Φειδίου 14 (πίσω από Τιτάνια – Ρεξ)
Ώρα εκδήλωσης: 10:00-14:00

Έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση του 1917 με φωτογραφίες, αφίσες, πίνακες, κατασκευές κλπ. της Ρώσικης Πρωτοπορίας και πολλά βιβλία για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Βιβλιοπωλείο Πατάκη – Ακαδημίας 65
Ώρα εκδήλωσης: 12:00 – 15:00

12:00 – 14:00 Ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός θα συζητήσει ελεύθερα με το κοινό και θα υπογράψει το νέο του βιβλίο Λίγες και μια νύχτες.

13:00 Η Χαρά και το Γκουντούν, του Ευγένιου Τριβιζά. Οι ηθοποιοί Μένια Αναγνωστοπούλου και Δημήτρης Ζωγραφάκης ζωντανεύουν με θέατρο, μουσική, παιχνίδι και με κούκλες μικρές ιστορίες της Χαράς και του Γκουντούν.

12:00 – 15:00 Αγαπημένοι συγγραφείς και εικονογράφοι συναντούν μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Γιώτα Αλεξάνδρου, Ανδρέας Αρματάς, Γεωργία Γαλανοπούλου, Σπύρος Γιαννακόπουλος, Ελένη Δικαίου, Σοφία Ζαραμπούκα, Μάνος Κοντολέων, Κατερίνα Κρις, Λίλη Λαμπρέλλη, Λίνα Λυχναρά, Σοφία Μαντουβάλου, Αθηνά Μπίνιου, Γιώργος Παναγιωτάκης, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Αργυρώ Πιπίνη, Μάκης Τσίτας, Φωτεινή Φραγκούλη, Βάσω Ψαράκη, Λίτσα Ψαραύτη.

Comicon-shop – Σόλωνος 128
Ώρα εκδήλωσης: 10:00 – 14:00

Ξενάγηση στο σύγχρονο ελληνικό κόμικ και φανζίν.

Έναστρον Βιβλιοκαφέ – Σόλωνος 101
Ώρα εκδήλωσης: 20:00

Η Λέσχη Πολιτισμού Έναστρον γιορτάζει την Ημέρα του Βιβλίου, συμμετέχοντας στον Περίπατο Βιβλίου και σε καλεί να μιλήσεις για το «βιβλίο της ζωής» σου, σε μια βραδιά αφιερωμένη στον αναγνώστη. Μπορείς να φέρεις μαζί σου το βιβλίο που αγαπάς, να μας μιλήσεις για αυτό και να διαβάσεις ένα μικρό απόσπασμα. Σε κάθε συμμετέχοντα θα δοθεί δώρο ένα βιβλίο των εκδόσεων Έναστρον.

Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά 10:00-16:00 στο τηλέφωνο 2103828161.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Εκδόσεις Ωκεανίδα – Δερβενίων 38 (Εξάρχεια)
Ώρα εκδήλωσης: 19:00

«Μυθιστόρημα στην τύχη»: Καλούμε όλους τους φίλους των βιβλίων στο βιβλιοπωλείο της Ωκεανίδας να παίξουν ένα παιχνίδι-έκπληξη που θα οδηγήσει στη συλλογική συγγραφή ενός «Μυθιστορήματος στην τύχη!». Το τελικό κείμενο θα διαβάσει ο ηθοποιός Δημήτρης Μαύρος.

Παλαιοβιβλιοπωλείο Ν. Χρυσός – Χαριλάου Τρικούπη 63
Ώρα εκδήλωσης: 11:00 – 15:00

Το Παλαιοβιβλιοπωλείο φιλοξενεί τις εκδόσεις Alloglotta, Κοβάλτιο και Ουαπίτι και σας προσκαλεί να γνωρίσετε τους εκδότες και το έργο τους, να συνομιλήσετε μαζί τους και να ξεφυλλίσετε τα βιβλία τους.

Εκδόσεις Γκοβόστη – Ζωοδόχου Πηγής 73
Ώρα εκδήλωσης: 12:00

«ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΝΟΣ». Το κρασί είναι εμφιαλωμένη ποίηση. Με την ευκαιρία της επανέκδοσης του μνημειώδους ποιητικού έργου Ρουμπαγιάτ του Ομάρ Καγιάμ, με τα διάσημα τετράστιχα που ο μεγάλος ποιητής και επιστήμονας αφιέρωσε στο κρασί, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου οργανώνοντας ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο της ποίησης και του κρασιού. Συντονίζει ο Γιώργος Μπλάνας.

Εκδόσεις Μεταίχμιο – Ιπποκράτους 118
Ώρα εκδήλωσης: 11:00 – 14:00

Σας περιμένουμε για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την Παγκόσμια Ημέρα βιβλίου, γνωρίζοντας από κοντά περισσότερους από 30 συγγραφείς των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και τα βιβλία τους.

Gutenberg, Εκδόσεις – Βιβλιοπωλείο – Διδότου 37
Ώρα εκδήλωσης: 11:00-14:00

11:00-12:00 ο Δημήτρης Φύσσας μάς μιλάει για τα Τραγούδια της Φυλακής και την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού,

12:00-13:00 η Ζωή Μπέλλα-Αρμάου παρουσιάζει τη νέα σειρά λογοτεχνίας Aldina,

13:00-14:00 η Μαρία Παπαδήμα μάς συστήνει τον μεγάλο Βραζιλιάνο συγγραφέα J.M.Machado de Assis και τη Ρεαλιστική Τριλογία του. Στο Βιβλιοπωλείο μας θα συναντήσετε συνεργάτες του εκδοτικού μας οίκου (μεταφραστές, συγγραφείς, κ.λπ.). Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, να σας κεράσουμε και να σας χαρίσουμε βιβλία ποίησης!

Εκδόσεις Κουκούτσι – Διδότου 18
Ώρα εκδήλωσης: 19:30

19:30 Ο ποιητής και εικαστικός Άγγελος Σκούρτης και η ποιήτρια Λένα Καλλέργη θα απαγγείλουν τα έργα τους.

20:15 Η Μαριάννα Παπουτσοπούλου θα μας μιλήσει για τον Κάρολο Μπωντλαίρ και για την μετάφρασή της των Ανθέων του Κακού.

Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ – Διδότου 19 και Δελφών
Ώρα εκδήλωσης: 11:00 – 18:00

Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα σας υποδέχονται ανά ώρα στο βιβλιοπωλείο μας σημαντικοί άνθρωποι του βιβλίου με πολλά και ενδιαφέροντα θέματα συζήτησης (Αθηνά Κακούρη, Νίκος Αλιβιζάτος, Θανάσης Βαλτινός και Κατερίνα Σχινά, Νίκος Καραπιδάκης και Τάκης Αναστόπουλος, Βασίλης Κάλφας, Γεράσιμος Στεφανάτος και Γιώργος Καράμπελας, Χριστίνα Αγγελοπούλου-Μυριβήλη).

Concept βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone
Σκουφά 64 & Γριβαίων, Νεάπολη Εξαρχείων
Ώρα εκδήλωσης: 10:00 – 22:00

12:00-13:30 Παυλίνα Μάρβιν, Έλενα Μαρούτσου, Ούρσουλα Φωσκόλου (εκδόσεις Κίχλη),

13:30-15:00 Καρολίνα Μέρμηγκα (εκδόσεις Μελάνι),

15:00-18:00 ξενάγηση στην έκθεση «Αναζητώντας φωνές» από τον εικαστικό Δημήτρη Λάμπρου και workshop σχεδίου για μικρούς και μεγάλους βασισμένο στο βιβλίο Το μαγεμένο βουνό του Τόμας Μαν (εκδόσεις Μεταίχμιο),

18:00-20:00 θεατρική, διαδραστική παρουσίαση του παιδικού βιβλίου Τα τυρομπλεξίματα του Τσιζ της Αγγελικής Λάλου από το Θέατρο Ρετρό (εικονογράφηση Στάθης Πετρόπουλος, εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη),

21:00-23:00 Νίκος Αδάμ Βουδούρης, Χρίστος Κυθρεώτης (εκδόσεις Πατάκη).

10:00-19:00 κρύα σοκολάτα ρόφημα κερασμένη από εμάς με κάθε αγορά σας!

21:00-23:00 Το δεύτερο ποτό σας κερασμένο!

Εκδόσεις Παπαδόπουλος – Μασσαλίας 14
Ώρα εκδήλωσης: 12:00

Η κυρία Άιφελ: Ο ‘Aιφελ είναι ένας μηχανικός ευτυχισμένος, νέος, γοητευτικός κι ερωτευμένος. Που για την Κάτια, την όμορφή του αγαπημένη, το αδύνατον ξέρει να περιμένει. Γιατί ακόμα κι όσοι εκεί δεν έχουν ζήσει ξέρουν πως υπάρχουν και γκρίζες μέρες στο Παρίσι. Σας προσκαλούμε στη δραματοποιημένη αφήγηση της τρυφερής ιστορίας για παιδιά από την Ελεάννα Παπαϊωάννου.

Επί Λέξει – Ακαδημίας 32
Ώρα εκδήλωσης: 12:00 – 15:00

Μια σημαντική ποιήτρια κι ένας αξιόλογος λογοτέχνης θα σας περιμένουν στο βιβλιοπωλείο μας. Η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει τα βιβλία της από τις 12 έως τη 1. Ο Κώστας Ακρίβος θα είναι κοντά μας από τη 1 έως τις 3 το μεσημέρι για να σας κοινωνήσει τα Τελευταία Νέα από την Ιθάκη του.

Βιβλιοθήκη της Βουλής
1. Κτίριο της Βουλής, Σύνταγμα
2. Λένορμαν 218
Ώρα εκδήλωσης: 10:00 – 14:00

Εκδηλώσεις ανά μία ώρα. Ξενάγηση στους χώρους. Ξενάγηση στην έκθεση Γλωσσόpolis στον χώρο 2. Ανάγνωση ενός τσιγγάνικου παραμυθιού και συζήτηση στον χώρο 1. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φρόντισε τη βιβλιοθήκη σου» ή εναλλακτικά «Τα επαγγέλματα του βιβλίου», έως 20 συμμετοχές στον χώρο 1.

Ιανός
1. Θέατρο Αλίκη, Αμερικής 4
2. Σταδίου 24
Ώρα εκδήλωσης: 11:00 – 18:00

11:00 Ο καταξιωμένος σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς ζωντανεύει στο ΙΑΝΟS CAFÉ μία από τις ξεκαρδιστικές ιστορίες Θεάτρου Σκιών που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Susaeta στο βιβλίο Άκουσε Καραγκιόζη.

13:00 «Παραμυθοδημιουργίες: Το δικό μας παραμύθι!». Το «Βιώνω-Μαθαίνω-Δημιουργώ» και ο Παιδικός IANOS προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους σε ένα βιωματικό εργαστήρι γεμάτο φαντασία υπό την καθοδήγηση της συγγραφέως και μουσειοπαιδαγωγού, Δάφνης Ποντικού.

14:00 Η ομάδα «Βιβλίο-Παρουσιάσεις-Κριτικές» διοργανώνει στον ΙΑΝΟ βιβλιοφιλική συνάντηση με συντονίστρια τη Γιούλη Τσακάλου.

10:00 – 18:00 Στο πλαίσιο της επετείου των 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, η IANOS Αίθουσα Τέχνης, παρουσιάζει μια εικαστική έκθεση-αφιέρωμα στον κορυφαίο Έλληνα λογοτέχνη. Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού.

18:00 Εκδήλωση στο Θέατρο Αλίκη, Αμερικής 4, Αθήνα. O IANOS παρουσιάζει το βιβλίο του Πωλ Βιττωρούλη με σπάνιο υλικό από 23 επιλεγμένες εμπειρίες – αποστολές μέσα από την εικοσιπεντάχρονη πορεία του ως πολεμικός ανταποκριτής, με τίτλο Camera Belli. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Μαρία Καρχιλάκη δημοσιογράφος, Χρίστος Βασιλόπουλος δημοσιογράφος, Allen Pizzey δημοσιογράφος CBS και ο συγγραφέας, Πωλ Βιττωρούλης και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)
City Link, Στοά Σπύρου Μήλιου
Ώρα εκδήλωσης: 11:30 – 12:30

Αφήγηση παραμυθιών του ΠΙΟΠ από την παραμυθού Εύη Γεροκώστα. Μπορεί, άραγε, το δάκρυ μιας ελιάς, δράκους και δρακόντισσες να ημερώσει; Μπορούν πουλιά με μεταλλικά φτερά και χάλκινα νύχια να γίνουν πανέμορφοι λευκοτσικνιάδες; Μπορεί καράβι αταξίδευτο πάνω σε πέτρα να χαραχτεί; Τρία βιβλία, τρεις περιπέτειες, τρία ταξίδια σε τόπους μακρινούς, τρία μυστικά καλά φυλαγμένα στις σελίδες των παιδικών βιβλίων του ΠΙΟΠ.

Ο Μωβ Σκίουρος – Πλατεία Καρύτση 4
Ώρα εκδήλωσης: 11:00 – 22:00

Γνωριμία με τις εκδόσεις «Ο Μωβ Σκίουρος» και κλείσιμο της έκθεσης «OKTANA ή Τα Χρώματα της ελευθερίας» της ομάδας του Γιάννη Ψυχοπαίδη, ex-ils για την Οκτάνα του Ανδρέα Εμπειρίκου. Στις 19:30 προβολή απαγγελίας της Οκτάνας στα ρώσικα από την Κόκκινη Πλατεία και ζωντανή μουσική.