4 νέοι τίτλοι από τις εκδόσεις IANOS

4 νέοι τίτλοι από τις εκδόσεις IANOS

Επανακυκλοφορεί το βιβλίο του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, με τίτλο ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΩ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ…, από τις εκδόσεις IANOS και κυκλοφορούν επίσης, η νέα ποιητική συλλογή του ΤΑΣΟΥ ΚΟΥΡΑΚΗ, με τίτλο ΕΠΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ, το λεύκωμα του Συλλόγου Φίλων Πλατείας ∆ιοικητηρίου, με τίτλο Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΟΔ καθώς και το βιβλίο ψυχολογίας του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΚΑΡΑΓΚΑ, με τίτλο ΜΙΛΑ!… ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ;.

Σύλλογος Φίλων Πλατείας Διοικητηρίου
«Η πλατεία Διοικητηρίου και ο αθλητικός σύλλογος ΠΑΟΔ».
Α’ τόμος: Ο πρώτος μισός αιώνας (1929 – 1979)

Επιμέλεια κειμένων: Γιώργος Λυσαρίδης
Υλικό αρχείου: Βασίλης Προυσαλίδης
Εκδόσεις IANOS, 2016
ISBN: 978-618-5141-28-8
Σελ. 280
Διαστάσεις: 21 cm Χ 29 cm
Τιμή: 20,00€
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το λεύκωμα του Συλλόγου Φίλων Πλατείας Διοικητηρίου «Η πλατεία Διοικητηρίου και ο αθλητικός σύλλογος ΠΑΟΔ», Α’ τόμος: Ο πρώτος μισός αιώνας (1929 – 1979). Την επιμέλεια των κειμένων έχει κάνει ο Γιώργος Λυσαρίδης και το υλικό αρχείου είναι του Βασίλη Προυσαλίδη. Μια αφήγηση για τον πρώτο µισό αιώνα (1929-1979) της ζωής του ΠΑΟ∆ και συµπληρωµατική αναφορά στις άλλες οµάδες που, κατά καιρούς, εµφανίστηκαν στην περιοχή του ∆ιοικητηρίου.

«Το λεύκωµα που αποφασίσαµε να εκδώσουµε, και έχετε σήµερα στα χέρια σας, είναι µία προσπάθεια να καταγράψουµε την αθλητική ιστορία της γειτονιάς µας µέσα από τα πενήντα πρώτα χρόνια του ΠΑΟ∆ (1929-1979) και µέσα από τη συνοπτική ιστορία των υπόλοιπων οµάδων του ∆ιοικητηρίου. Είναι ένα οδοιπορικό στο χρόνο, που προσπαθεί µε κινηματογραφικό τρόπο να φωτίσει την οργανωµένη αθλητική δραστηριότητα µίας σηµαντικής γειτονιάς της Θεσσαλονίκης.
Κοινωνικό και αθλητικό κέντρο µιας µεγάλης γειτονιάς που εκτεινόταν από την Εγνατία, µέχρι την Κασσάνδρου και την Ολυµπιάδος, και από τη Ρωµαϊκή Αγορά και τον Άγιο ∆ηµήτριο, µέχρι τους ∆ώδεκα Αποστόλους και τα βυζαντινά τείχη της Παπαρρηγοπούλου. Εκεί συναντιόµασταν οι µικρές ποδοσφαιρικές «συµµορίες» και παίζαµε µπάλα µέχρι αργά το απόγευµα, κάθε µέρα. Εκεί, κάποια όµορφα ανοιξιάτικα βράδια, δώσαµε τα πρώτα αµήχανα εφηβικά ραντεβού µετά το φροντιστήριο.
Ο αθλητισµός, µε κυρίαρχο το ποδόσφαιρο, υπήρξε για το ∆ιοικητήριο ο βασικός ιστορικός καµβάς που ανέδειξε πρόσωπα και γεγονότα και γι’ αυτό η έκδοση του λευκώµατος ήταν µία υποχρέωση όλων µας στην ιστορία του ΠΑΟ∆, στη γειτονιά µας και στην πόλη ολόκληρη».

ΤΑΣΟΣ ΤΖΗΚΑΣ Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Πλατείας ∆ιοικητηρίου

Τάσος Κουράκης
«Επί σωμάτων λέξεων». Ποιήματα

Εκδόσεις IANOS, 2016
ISBN: 978-618-5141-26-4
Σελ. 104
Διαστάσεις: 16 cm Χ 24 cm
Τιμή: 7,78€
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS, η νέα ποιητική συλλογή του Τάσου Κουράκη με τίτλο «Επί σωμάτων λέξεων».

Επί των λέξεων, αλλά και επί ακμής θαλάσσης.
Ναυαγοί επί νήσων /που εκλαμβάνουν τους αφρούς των κυμάτων /ως αλυκές ξηράς και οδεύουν /επί ακμής θαλάσσης αβύθιστοι /προς το Άλας

Η προσέγγιση του έρωτα ως διαδικασία γέννησής σου.
Έρωτας είναι/όταν, καθώς ανάμεσα στα σκέλια της,/αναρωτηθείς γιακλάσμα δευτερολέπτου μήπως /τότε /πρωτοβγαίνεις στη ζωή/κι αντικρίζεις το φως!

Γιατί εν τέλει… Όταν τα κορμιά του έρωτα /ανασμιλεύονται /Οι λεγεώνες της ιστορίας /αποδομούνται

Τα σχέδια του εξωφύλλου και του εσωτερικού του βιβλίου είναι της εικαστικού Χαρούλας Αδαμοπούλου.

Βιογραφικό
Ο Τάσος Κουράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Είναι αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Ιχνηλατώντας το παρόν, εκδ. Παρατηρητής (1995), Η λίμνη Βικτορία, εκδ. Παρατηρητής (1997), Λέξεις λάμνουν αεί θάλλουν, εκδ. Ίνδικτος (2002), Ιερωτικόν, εκδ. IANOS (2009), 67%, εκδ. IANOS (2012), Το έαρ αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας, εκδ. L’Harmattan (2015), και μία συλλογή με δοκίμια, Τα παρεκκλίνοντα, εκδ. Παρατηρητής (2002).
Είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας.

Μίκης Θεοδωράκης
«Που να βρω την ψυχή μου…». Μουσική
Εκδόσεις IANOS, 2016
ISBN: 978-618-5141-29-5
Σελ. 216
Διαστάσεις: 15 cm Χ 24 cm
Τιμή: 14,50€

Επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS, το βιβλίο του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Που να βρω την ψυχή μου… Μουσική», το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2002. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Που να βρω την ψυχή μου…» με τον υπότιτλο ΜΟΥΣΙΚΗ, μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται κείμενα, άρθρα, ομιλίες, συνεντεύξεις, αποσπάσματα από κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη, που αφορούν την μουσική και το τραγούδι.

Στο ένθετο περιλαμβάνονται τα χειρόγραφα σχέδια του Μίκη Θεοδωράκη “Αστερισμοί” που απεικονίζει τους κύκλους τραγουδιών του και “Γαλαξίας” στο οποίο απεικονίζονται οι σχέσεις μεταξύ των έργων του.

Το βιβλίο προλογίζει ο Ανδρέας Μαράτος. Έργο εξωφύλλου: Μίκης Θεοδωράκης.

Η μουσική του Μίκη, ταξιδεύει ήδη στο χρόνο, όπως κάθε τέχνη υψηλή που εξέφρασε αυθεντικά την εποχή της και αφουγκρά­ζεται τα επερχόμενα. Περιμένει πάντα νέα ακροατήρια στις γειτονιές του κόσμου που θα την ανακαλύψουν. Μας προσκα­λεί και εμάς να συναντιόμαστε μαζί της χωρίς τις παρωπίδες του συρμού. Ας την ακολουθήσουμε σ’ αυτό το ωραίο ταξίδι.

Θα ακολουθήσουν οι επανακυκλοφορίες και των άλλων δύο έργων της τριλογίας, με υπότιτλους “Τέχνη και Πολιτισμός” και “Ιδέες”.

Απόσπασμα από τον πρόλογο του Ανδρέα Μαράτου
 «Παρά τη βράβευσή του από τα χέρια του Σοστα­κόβιτς, τις παραγγελίες από το Covent Garden, την αποδοχή κοινού και κριτικών, θα επιλέξει να επιστρέψει στην Ελλάδα επιτελώντας το προσωπικό του χρέος. Ο «Επιτάφιος» θα γίνει ορόσημο. Εκείνη τη στιγμή διανοίγεται οριστικά το μουσικό του σύμπαν. Ο στοχαστικός μουσικός λυρισμός που διαπερνά διαχρονικά το έργο του, τότε κατοχυρώνει την ταυτότητά του στη συνείδηση του κόσμου. Οι μελωδίες του θα βρουν το κοι­νωνικό και ιστορικό πεδίο έκφρασης για να εκβάλουν με ορμή.

Θα τραγουδηθούν σε θέατρα, μπουάτ, αίθουσες συναυλιών και κινηματογράφους, σε γειτονιές, ακάλυπτους και αυλές, σε δρόμους διαδηλώσεων και σε πολιτικές συγκεντρώσεις, σε γήπεδα και σε πλατείες, θα διαδοθούν ηχογραφημένες σε δί­σκους και κασέτες, θα φυγαδευτούν στο εξωτερικό ως πο­λύτιμοι ταξιδιώτες του ανυπότακτου πνεύματος στα χρόνια της Δικτατορίας, θα τις μάθουν φυλακισμένοι και εξόριστοι, θα ακουστούν σε μακρινές γειτονιές και πολιτείες σε όλο τον κόσμο.

Η ποίηση του αδελφού του Γιάννη, τα κρυπτικά τοπία του Σεφέρη, οι συμβολικοί και πραγματικοί τόποι της Ρωμιοσύνης του Ρίτσου, το ολόφωτο αρχιπέλαγος του Ελύτη, οι φτωχο­γειτονιές και τα μνημονικά περάσματα του Λειβαδίτη, η εξε­γερσιακή μελαγχολία του Αναγνωστάκη, η οργισμένη πολιτεία του Τριπολίτη, το μυθικό εορτολόγιο του Λόρκα, η εξεγερμένη ήπειρος του Νερούδα, η ανθρωπομορφική ερωτική φύση στην ποίηση του Καρατζά, η ευαισθησία του Μάνου και της Αγγε­λικής Ελευθερίου, θα γίνουν αξεπέραστοι κύκλοι τραγουδιών».

Από τις εκδόσεις IANOS κυκλοφορούν τα παρακάτω βιβλία του Μίκη Θεοδωράκη

  1. Διάλογοι στο Λυκόφως. 90 συνεντεύξεις, Εκδ. ΙΑΝΟS (2016)
  2. Σπίθα για μια Ελλάδα Ανεξάρτητη και Δυνατή, Εκδ. IANOS (2011)
  3. Ελληνικότητα και διανόηση, Εκδ. IANOS (2007)
  4. Μάνου Χατζιδάκι Εγκώμιον, Εκδ. IANOS (2004)

Κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις IANOS τα παρακάτω βιβλία για τον Μίκη Θεοδωράκη

  1. Μια γυναίκα αποκαλύπτεται. Η συνάντηση με τον Μίκη, της ArjaSajionmaa (2013)
  2. Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης. Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του, του Ανδρέα Μαράτου (2014)
  3. Ένα ημερολόγιο για τον Μίκη, του Γιώργου Μονεμβασίτη (2015)
Δημήτρης Σκαραγκάς
«Μίλα!… Γιατί δεν μιλάς;»
Εκδόσεις IANOS, 2016
ISBN: 978-618-5141-27-1
Σελ. 192
Διαστάσεις: 14 cm Χ 20.5 cm
Τιμή: 11,00€

 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS, το βιβλίο του Δημήτρη Σκαραγκά με τίτλο «Μίλα!… Γιατί δεν μιλάς;». Πρόκειται για ένα βιβλίο μέσα από το οποίο παρουσιάζονται ιστορίες ανθρώπων που ο συγγραφέας του, νευρολόγος-ψυχίατρος και διδάκτορας του ΑΠΘ Δημήτρης Σκαραγκάς, αντιμετώπισε κατά την πολύχρονη ενασχόλησή μου με την Ψυχιατρική, χωρίς να εστιάζει στην καταγραφή «συμπτωμάτων» αλλά κυρίως στην αγωνιώδη προσπάθεια των ατόμων για αυτοπραγμάτωση.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας οικογένειας δεν είναι πάντα δυνατή. Πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της δυσλειτουργίας στο επίπεδο της επικοινωνίας μεταξύ των μελών τους. Τα παιδιά αναπτύσσονται μέσα σε ομάδες ισχυρής επιρροής, με κυρίαρχη αυτή της οικογένειας. Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα νεαρά άτομα επηρεάζει και συμβάλλει άμεσα και ουσιαστικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.
Κύριος στόχος κάθε οικογένειας θα έπρεπε να είναι η ελευθερία έκφρασης κάθε μέλους της, καθώς και η κατανόηση και η αποδοχή του άλλου.
Η οικογένεια δεν πρέπει να είναι ένα «εργαστήρι» παραγωγής αντιτύπων της κυρίαρχης προσωπικότητας ενός μέλους της.
Όταν η επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας οικογένειας εξαντλείται στον «αγώνα» των γονιών για την επιβολή των απόψεών τους και της εξουσίας τους, τότε είναι βέβαιο ότι τα παιδιά αυτής της οικογένειας θα καταπιεστούν, θα κακοποιηθούν συναισθηματικά και νοητικά, και θα στερηθούν τη δυνατότητα να διαμορφωθούν μέσα από τις εμπειρίες τους.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες που οι γονείς θεωρούν τους εαυτούς τους αλάθητους, έχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν στο μέλλον ψυχολογικά προβλήματα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Δημήτρης Σκαραγκάς είναι νευρολόγος-ψυχίατρος και διδάκτορας του ΑΠΘ. Ασκεί το επάγγελμα του ψυχιάτρου εδώ και 37 χρόνια και είναι συγγραφέας των βιβλίων: Εγκληματίας ψυχασθενής – Ένας επικίνδυνος μύθος, Ο ευαίσθητος εγκέφαλος, Το λάθος της Ψυχιατρικής.