Δύο σημαντικές διακρίσεις για το graphic novel «Γρα-Γρου» από τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2018

Δύο σημαντικές διακρίσεις για το graphic novel «Γρα-Γρου» από τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2018

Το Γρα-Γρου, το ατμοσφαιρικό graphic novel των Τάσου Ζαφειριάδη, Γιάννη Παλαβού, και Θανάση Πέτρου, σε μουσική του Μιχάλη Σιγανίδη ήταν ο μεγάλος νικητής των Βραβείων Κόμικς 2018, αποσπώντας δύο σημαντικά βραβεία, αυτά του «Καλύτερου Κόμικ» και «Καλύτερου Σεναρίου»!

 

Η απονομή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Απριλίου στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, στο πλαίσιο του Comicdom Con Athens 2018 τη μεγαλύτερη γιορτή των comics στην Ελλάδα. Την παρουσίαση της βραδιάς ανέλαβε η ομάδα «Στενός Κορσές».

 

Το βιβλίο, που ήδη βρίσκεται στη δεύτερη έκδοση, συνεχίζει να λαμβάνει θερμά σχόλια από αναγνώστες και κριτικούς. Με φόντο το ομώνυμο εστιατόριο, σημείο αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα για μια ολόκληρη εποχή, το Γρα-Γρου φιλοτεχνεί μια γοητευτική πινακοθήκη χαρακτήρων λίγο πριν ο καθένας τους διαλέξει το «μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι». Στην έκδοση συμπεριλαμβάνεται πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε ο Μιχάλης Σιγανίδης, -διαθέσιμη μέσω σκαναρίσματος QR code.

 

Ευχαριστούμε πολύ τους δημιουργούς του Γρα-Γρου που εμπιστεύτηκαν τις εκδόσεις  Ίκαρος για την έκδοσή του και την Ακαδημία που το ξεχώρισε!

 

 

ΕΓΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

“…Είναι φανερό πως το ελληνικό graphic novel δεν έχει τίποτε να ζηλέψει, με την περιπλοκότητα της αφηγηματικής σύνθεσης και την υψηλή ποιότητα της εικονογραφικής τεχνικής του, από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και αμερικανικές παραγωγές. Κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.”

Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Ο Αναγνώστης

 

 

“…Οι κοφτές ατάκες των ηρώων μοιάζουν σαν να διακόπτουν τη σιωπή και όχι να τη συμπληρώνουν, με την αφήγηση να κυλά σε ένα ελεγχόμενο τέμπο, βοηθούμενη από τους εναλλασσόμενους χρωματικούς τόνους, προσφέροντας την ευχαρίστηση του σασπένς: τι ακριβώς συμβαίνει τέλος πάντων με αυτή τη γέφυρα; Αλλά μας νοιάζει; Όχι και τόσο. Το Γρα-Γρου δεν έχει να δώσει απαντήσεις, δεν δημιουργήθηκε γι’ αυτό, εκτιμώ, αλλά για να ικανοποιήσει κουρασμένα βλέμματα με την υψηλή αισθητική του.”

Άθως Δημουλάς, Περιοδικό Κ

 

“…Ανήκει κι αυτό στα χαρακτηριστικά μιας όμορφα ειπωμένης ιστορίας: σου γεννάει τη λαχτάρα να βρεθείς ακριβώς στα μέρη που συνέβη, ελπίζοντας να απαντήσεις τους πρωταγωνιστές της ή το χνάρι τους.”

Νικόλας Ζώης, Τα Νέα

 

“…Αυτό το ομιχλώδες «επέκεινα», που βρίσκεται πέρα από την απτή πραγματικότητα, προσεγγίζεται από τον καθένα διαφορετικά. Άλλος πιστεύει στη μεταθανάτια ζωή, άλλος στην ψυχολογική άβυσσο των τύψεων κι άλλος στη θεωρία των παράλληλων κόσμων. Αυτό το «αλλού», αυτή η πιστευτή ετεροτοπία, είναι πάντα ένα μυστήριο, που καθένας φλέγεται να ανακαλύψει.”

Γιώργος Ν. Περαντωνάκης, Bookpress.gr

 

“…Οι συντελεστές του graphic novel επιλέγουν εύστοχα να αναπτύξουν μια ατμοσφαιρική ιστορία, η οποία έχει βαθύτατες ρίζες στην ελληνική παράδοση και ξεχειλίζει από σεβασμό στην ελληνική επαρχία.”

Σιδέρης Ντιούδης, Diastixo.gr

 

“…Αν πάρεις στα χέρια σου το Γρα-Γρου, το graphic novel που έφτιαξαν οι Τάσος Ζαφειριάδης, Γιάννης Παλαβός και Θανάσης Πέτρου, δεν μαθαίνεις μόνο μια ιστορία, αλλά βρίσκεσαι στο κέντρο ενός αλληγορικού παραμυθιού. Ο παράξενος σε πολλούς από εμάς τίτλος του, αφορά ένα μέρος εξαιρετικά δημοφιλές στους Βορειοελλαδίτες ταξιδιώτες. Στο Βέρμιο, έξω από το χωριό Καστανιά, το εστιατόριο Γρα-Γρου όριζε το πέρασμα από την Κεντρική στη Δυτική Μακεδονία. Ένα σημείο αναφοράς που δεν υπάρχει πια, αλλά με ιστορίες που στοιχειώνουν το παρελθόν και το μέλλον.”

Αργυρώ Μποζώνη, elculture.gr