Επανακυκλοφορία | "Που να βρω την ψυχή μου..." του Μίκη Θεοδωράκη

Επανακυκλοφορία | “Που να βρω την ψυχή μου…” του Μίκη Θεοδωράκη

Μίκης Θεοδωράκης
«Που να βρω την ψυχή μου…». Μουσική
Εκδόσεις IANOS, 2016
ISBN: 978-618-5141-29-5
Σελ. 216 | Διαστάσεις: 15 cm Χ 24 cm | Τιμή: 14,50€

Επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS, το βιβλίο του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο«Που να βρω την ψυχή μου… Μουσική», το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2002. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Που να βρω την ψυχή μου…» με τον υπότιτλο ΜΟΥΣΙΚΗ, μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται κείμενα, άρθρα, ομιλίες, συνεντεύξεις, αποσπάσματα από κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη, που αφορούν την μουσική και το τραγούδι.

Στο ένθετο περιλαμβάνονται τα χειρόγραφα σχέδια του Μίκη Θεοδωράκη “Αστερισμοί”που απεικονίζει τους κύκλους τραγουδιών του και “Γαλαξίας” στο οποίο απεικονίζονται οι σχέσεις μεταξύ των έργων του.
Το βιβλίο προλογίζει ο Ανδρέας Μαράτος. Έργο εξωφύλλου: Μίκης Θεοδωράκης.

Η μουσική του Μίκη, ταξιδεύει ήδη στο χρόνο, όπως κάθε τέχνη υψηλή που εξέφρασε αυθεντικά την εποχή της και αφουγκρά­ζεται τα επερχόμενα. Περιμένει πάντα νέα ακροατήρια στις γειτονιές του κόσμου που θα την ανακαλύψουν. Μας προσκα­λεί και εμάς να συναντιόμαστε μαζί της χωρίς τις παρωπίδες του συρμού. Ας την ακολουθήσουμε σ’ αυτό το ωραίο ταξίδι.

Θα ακολουθήσουν οι επανακυκλοφορίες και των άλλων δύο έργων της τριλογίας, με υπότιτλους “Τέχνη και Πολιτισμός” και “Ιδέες”.

Απόσπασμα από τον πρόλογο του Ανδρέα Μαράτου
 «Παρά τη βράβευσή του από τα χέρια του Σοστα­κόβιτς, τις παραγγελίες από το Covent Garden, την αποδοχή κοινού και κριτικών, θα επιλέξει να επιστρέψει στην Ελλάδα επιτελώντας το προσωπικό του χρέος. Ο «Επιτάφιος» θα γίνει ορόσημο. Εκείνη τη στιγμή διανοίγεται οριστικά το μουσικό του σύμπαν. Ο στοχαστικός μουσικός λυρισμός που διαπερνά διαχρονικά το έργο του, τότε κατοχυρώνει την ταυτότητά του στη συνείδηση του κόσμου. Οι μελωδίες του θα βρουν το κοι­νωνικό και ιστορικό πεδίο έκφρασης για να εκβάλουν με ορμή.

Θα τραγουδηθούν σε θέατρα, μπουάτ, αίθουσες συναυλιών και κινηματογράφους, σε γειτονιές, ακάλυπτους και αυλές, σε δρόμους διαδηλώσεων και σε πολιτικές συγκεντρώσεις, σε γήπεδα και σε πλατείες, θα διαδοθούν ηχογραφημένες σε δί­σκους και κασέτες, θα φυγαδευτούν στο εξωτερικό ως πο­λύτιμοι ταξιδιώτες του ανυπότακτου πνεύματος στα χρόνια της Δικτατορίας, θα τις μάθουν φυλακισμένοι και εξόριστοι, θα ακουστούν σε μακρινές γειτονιές και πολιτείες σε όλο τον κόσμο.

Η ποίηση του αδελφού του Γιάννη, τα κρυπτικά τοπία του Σεφέρη, οι συμβολικοί και πραγματικοί τόποι της Ρωμιοσύνης του Ρίτσου, το ολόφωτο αρχιπέλαγος του Ελύτη, οι φτωχο­γειτονιές και τα μνημονικά περάσματα του Λειβαδίτη, η εξε­γερσιακή μελαγχολία του Αναγνωστάκη, η οργισμένη πολιτεία του Τριπολίτη, το μυθικό εορτολόγιο του Λόρκα, η εξεγερμένη ήπειρος του Νερούδα, η ανθρωπομορφική ερωτική φύση στην ποίηση του Καρατζά, η ευαισθησία του Μάνου και της Αγγε­λικής Ελευθερίου, θα γίνουν αξεπέραστοι κύκλοι τραγουδιών».

Από τις εκδόσεις IANOS κυκλοφορούν τα παρακάτω βιβλία του Μίκη Θεοδωράκη

  1. Διάλογοι στο Λυκόφως. 90 συνεντεύξεις, Εκδ. ΙΑΝΟS (2016)
  2. Σπίθα για μια Ελλάδα Ανεξάρτητη και Δυνατή, Εκδ. IANOS (2011)
  3. Ελληνικότητα και διανόηση, Εκδ. IANOS (2007)
  4. Μάνου Χατζιδάκι Εγκώμιον, Εκδ. IANOS (2004)

Κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις IANOS τα παρακάτω βιβλία για τον Μίκη Θεοδωράκη

  1. Μια γυναίκα αποκαλύπτεται. Η συνάντηση με τον Μίκη, της Arja Sajionmaa(2013)
  2. Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης. Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του, του Ανδρέα Μαράτου (2014)
  3. Ένα ημερολόγιο για τον Μίκη, του Γιώργου Μονεμβασίτη (2015)