Ευσταθία Ματζαρίδου: «Τα ρούχα»

Ευσταθία Ματζαρίδου: «Τα ρούχα»

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σμίλη το μυθιστόρημα της Ευσταθίας Ματζαρίδου, με τίτλο «Τα ρούχα».

 

Ένας άνδρας και μια γυναίκα αφηγούνται. Μοναδικό τεκμήριο της προηγηθείσας κοινής ζωής τους, τα ρούχα της και τα ρούχα του, άλλα λησμονημένα την ώρα του αποχωρισμού, άλλα απλώς ορόσημο μνήμης.

 

Η συγγραφέας, μέσα από την αφήγηση κάθε προσώπου, με έναυσμα τα ρούχα του άλλου, χτίζει, αναλύει και ψυχογραφεί τους ήρωές της. Παρακολουθεί την πορεία μιας σχέσης ζωής, τοποθετημένης στο πλαίσιο της σημερινής εποχής, τις αξίες της οποίας ανατέμνει.

 

«Αυτό που δεν περίμενα ποτέ ήταν να χαρίσεις ένα από τα Ωμέγα σου στον πατέρα μου, δε θυμάμαι ποιο, μπορεί να ήταν και το πιο ασήμαντό σου, αλλά ήταν Ωμέγα, και μάλιστα όταν δε θα μπορούσε ούτε να σ’ ευχαριστήσει ούτε και να το ευχαριστηθεί. Του το χάρισες όταν ήταν πεθαμένος, ναι, του το βάλαμε στον τάφο του, όπως κάτι βασιλιάδες που τους θάβανε με τα κτερίσματά τους. Έτσι θάφτηκε κι ο πατέρας μου, με ένα Ωμέγα, σαν βασιλιάς, και με συγκίνησες και σου είμαι ευγνώμων γι’ αυτή σου την κίνηση, να αναβαθμίσεις τον πατέρα μου μετά θάνατον, αλλά να, τώρα που το σκέφτομαι, ενοχλούμαι, να είναι ο πατέρας μου δυο μέτρα κάτω απ’ τη γη, λιωμένος, και στον καρπό του, στο κόκαλο που έχει απομείνει απ’ τον καρπό του, να κρέμεται το αγαπημένο σου Ωμέγα κι εσύ να μην είσαι πια στη ζωή μου, μέρος απ’ τη ζωή μου, αλλά ανάμνηση.»

 

Η συγγραφέας
Η Ευσταθία Ματζαρίδου γεννήθηκε στην Ορεστιάδα. Σπούδασε φιλολογία στο ΑΠΘ και ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Έζησε και εργάστηκε επί χρόνια στη Γερμανία και από το 2006 ζει στην Αθήνα. Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το μυθιστόρημά της Ένας κόμπος όλα. Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

 

Στοιχεία Βιβλίου
Ευσταθία Ματζαρίδου
Τα ρούχα
σελ. 174
Χρονολογία έκδοσης: 2017
ISBN:978-960-6880-80-3