Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2017 στην Κάλλια Παπαδάκη

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2017 στην Κάλλια Παπαδάκη

Στην Κάλλια Παπαδάκη απονέμεται τo Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) για το πρώτο μυθιστόρημα της.

Το βραβείο θα απονεμηθεί στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες και οι “Δενδρίτες” (εκδόσεις Πόλις, 2015) της Παπαδάκη είναι η αφορμή για να διακριθεί η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία πέρα από τα σύνορα.
Οι “Δενδρίτες”, το πρώτο μυθιστόρημα της Κάλλιας Παπαδάκη, ακολουθεί τις διακρίσεις της που έχουν προηγηθεί.
Η βραβευμένη συλλογή διηγημάτων “Ο ήχος του ακάλυπτου” (Πόλις, 2009) και η ποιητική συλλογή “Λεβάντα στο Δεκέμβρη” (Πόλις, 2011) έχουν φέρει την Παπαδάκη στο προσκήνιο ξανά -επιπλέον η συγγραφέας έχει τιμηθεί για τη δουλειά της ως σεναριογράφος.
Το Βραβείο αναδεικνύει μια δημιουργική Ευρώπη στον χώρο της πεζογραφίας σε πολλές γλώσσες, ενώ παράλληλα προωθεί τη λογοτεχνία με μεταφράσεις βραβευμένων έργων και καλλιεργεί τον διαπολιτισμικό διάλογο.
Η Ελλάδα είναι μεταξύ των εκ περιτροπής χωρών, σε συγγραφείς από τις οποίες απονέμεται το βραβείο το 2017 και περιλαμβάνουν τους Rudi Erebara (Αλβανία), Ina Vultchanova (Βουλγαρία), Sunjeev Sahota (Ηνωμένο Βασίλειο), Halldóra K. Thoroddsen (Ισλανδία), Osvalds Zebris (Λεττονία), Walid Nabhan (Μάλτα), Aleksandar Bečanović (Μαυροβούνιο), Jamal Ouariachi (Ολλανδία), Darko Tuševljaković (Σερβία), Sine Ergün (Τουρκία) και Bianca Bellová (Τσεχία).
Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας στηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει αναθέσει τον συντονισμό του στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) και την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), ενώ στην Ελλάδα συντονίζεται από την Εταιρεία Συγγραφέων.
Μέλη της Επιτροπής στην Ελλάδα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το 2017 είναι ο συγγραφέας και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης, ο εκδότης και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών Γεώργιος Νίκας, ο κριτικός λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαϊνης και ο συγγραφέας και βραβευμένος με Ευρωπαϊκό Βραβείο το 2014 Μάκης Τσίτας, ενώ Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο συγγραφέας και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας.
Τα θερμά του συγχαρητήρια στους νικητές του βραβείου Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, Τίμπορ Ναβράτσιτς, δηλώνοντας την σημασία που έχει για την ΕΕ ο τομέας του βιβλίου.