Γιώργος Γιώτσας: «Κάτω από το κρεβάτι» κριτική της Λυδίας Ψαραδέλλη

,

Γιώργος Γιώτσας: «Κάτω από το κρεβάτι» κριτική της Λυδίας Ψαραδέλλη

Το νέο βιβλίο του συγγραφέα Γιώργου Γιώτσα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λυκόφως, με τον τίτλο «Κάτω από το κρεβάτι» χαρίζει στους αναγνώστες του έντεκα ιστορίες φαντασίας και τρόμου, ηδονής και φόβου, με δυνατή μοντέρνα περιγραφή, βαρυσήμαντες έννοιες, ματωμένα δείπνα και δολοφονικούς φίλους.

Ο αναγνώστης αδυνατεί να αποστασιοποιηθεί καθώς οι ιστορίες είναι βίαιες, σκληρές, γεμάτες τρέλα, αποδίδοντας την ανθρώπινη αδικία, αδυναμία αλλά και σκληρότητα με τον πλέον περίτεχνο τρόπο επηρεάζοντας απόλυτα τα συναισθήματά του. Γιατί απλά, τίποτα δεν φαντάζει ψεύτικο. Όλα είναι δυνατά, όλα δικαιολογούνται ακόμα και όταν κινούνται στα πλαίσια μιας ζοφερής πραγματικότητας, ακόμα και όταν εκτυλίσσονται στο μυαλό των χαρακτήρων. Αυτές οι σκέψεις δεν κρύβουν τίποτα το υγιές.

Το «Κάτω από το κρεβάτι» καταπιάνεται με έννοιες βαρυσήμαντες, όπως είναι η απώλεια και η θλίψη, η ζωή μετά θάνατον, το καλό και το κακό. Και πιστέψτε με, αυτή η ζυγαριά δεν γέρνει υπέρ του καλού.

Απροκάλυπτα ο συγγραφέας προδίδει στην αρχή της ιστορίας ότι ο χαρακτήρας δεν θα είναι ζωντανός στο τέλος της. Και το κάνει επανειλημμένα. Προετοιμάζει τον αναγνώστη του (σε μια προσπάθεια να του συμπαρασταθεί σε αυτό που πρόκειται να ζήσει μέσα από τις λέξεις του; ) αλλά αποτυγχάνει σε αυτό, καθώς η δύναμη των λέξεών του, οι περιγραφές, η αφήγηση και οι υποθέσεις «διαλύουν» την ψυχοσύνθεση του αναγνώστη.

Τα τριάντα χρόνια μπορούν να περάσουν σαν μια ανάσα στις σελίδες του ενώ η δίψα για ζωή χάνεται, η αύρα οδηγεί τον ψυχοπομπό και η ζωή ρουφάει ό,τι αξίζει. Άλλωστε, είπαμε ότι η ανθρώπινη φύση χαρακτηρίζεται από αδυναμίες και αδικίες.

Εδώ ο κακός λύκος δεν κρύβεται πίσω από ένα χαμογελαστό προσωπείο αλλά συστήνεται με όλη του την επιθετικότητα, αποκαλύπτεται έτσι ακριβώς όπως είναι, βιάζει, κανιβαλίζει, κατακρεουργεί.

Το βιβλίο περιλαμβάνει έντεκα ιστορίες, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν ήδη διακριθεί και βραβευθεί. Οι υπόλοιπες ιστορίες προστέθηκαν σε αυτό το βιβλίο αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν αποσπάσει με την αξία τους ισάριθμα βραβεία.

Θεωρώ ότι το βιβλίο περιλαμβάνει ακόμα μια ιστορία, που ξετυλίγεται με ακόμα περισσότερο συναίσθημα, και αφορά την εισαγωγή του βιβλίου. Χωρίς καμία δόση σκληρότητας και βίας, αλλά με την ειλικρίνεια του συγγραφέα μάς εισάγει στο ταξίδι της δικής του συγγραφικής διαδρομής, με ώριμο λόγο, δίνοντας χώρο και χρόνο σε ανθρώπους και εμπειρίες.

Ξεχωριστό δώρο σε αυτό το βιβλίο, που αναβλύζει φόβους και βία, αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του το οποίο είναι γεμάτο artwork σημαντικών καλλιτεχνών, όπως ο Harry Saxon, ο Κώστας Φραγκιαδάκης, ο Νίκος Παπαμιχαήλ και ο Κώστας Παντούλας. Εμπνευσμένα από ένα εξώφυλλο βιβλίου του Stephen King, αυτά τα έργα τέχνης δένουν απόλυτα με το εξαιρετικά εμπνευσμένο εξώφυλλο του Βασίλη Υψηλού και συνθέτουν μια συλλογική δουλειά άριστης ποιότητας, σε γραφή αλλά και αισθητική.

Θα σας συντρίψει να μάθετε τι ακριβώς κρύβεται στα σκοτάδια. Τι κρύβεται, κάτω από το κρεβάτι.

 

Διαβάστε επίσης

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Λυκόφως το νέο βιβλίο του Γιώργου Γιώτσα, «Κάτω από το κρεβάτι»

Μια παρουσίαση «Κάτω από το κρεβάτι» σε κεντρικό ξενοδοχείο