Η νέα φλέβα χρυσού της Σουηδίας ακούει στο όνομα Niklas Natt och Dag

Η νέα φλέβα χρυσού της Σουηδίας ακούει στο όνομα Niklas Natt och Dag

1793: Τότε που βασίλευε η βία
Ένα μεθυστικό κοκτέιλ, ένα ανελέητο ιστορικό θρίλερ. 
Το αναπάντεχο αριστούργημα του Σουηδού Niklas Natt och Dag 
που άνοιξε νέους δρόμους στην αστυνομική λογοτεχνία.
Τόπος: Σουηδία. Χρόνος: 1793. Έχει περάσει παραπάνω από ένας χρόνος από τον θάνατο του βασιλιά Γουσταύου Γ΄. Στον απόηχο του θανάτου του, με τους επιγόνους να αλληλοσπαράσσονται για τη διαδοχή, και έντονο τον φόβο πως η Γαλλική Επανάσταση θα εξαπλωθεί στη Σουηδία, η εμπιστοσύνη πλέον σπανίζει, ενώ η παράνοια και οι συνωμοσίες ευδοκιμούν σε κάθε σκοτεινή γωνιά.
Αυτό είναι το σκηνικό στο οποίο στήνει την ιστορία του πρώτου του βιβλίου με τίτλο 1793: Τότε που βασίλευε η βία ο Σουηδός Niklas Natt och Dag το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Φεβρουαρίου 2019 στα ελληνικά σε μετάφραση Γρηγόρη Κονδύλη. Με το ένα πόδι να πατά γερά στη λογοτεχνική παράδοση και το άλλο στο θρίλερ, ο σουηδός συγγραφέας έχει δημιουργήσει ένα εντελώς καινούργιο, ρεαλιστικό ιστορικό νουάρ που έχει σαρώσει τα βραβεία: απέσπασε το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Αστυνομικής Λογοτεχνίας και χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς στη Σουηδία για το 2018. Το βιβλίο έχει κάνει μεγάλη αίσθηση διεθνώς, μεταφράζεται σε περισσότερες από 30 χώρες και έχει ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς. Σύμφωνα με τον αγαπημένο μας Arne Dahl, πρόκειται για ένα αναπάντεχο αριστούργημα, ενώ ο συγγραφέας του η νέα φλέβα χρυσού της σουηδικής λογοτεχνικής σκηνής. Υπόθεση: Ένα ακρωτηριασμένο πτώμα που ανακαλύπτεται στα βρο­μερά νερά μιας λίμνης στο νησί Σέντερμαλμ είναι τόσο φρικτά παραμορφωμένο που είναι αδύνατο να αναγνωριστεί. Η ζοφερή αυτή υπόθεση θα οδηγήσει τον φθισικό αστυνόμο Σέσιλ Βίνγκε σε μονοπάτια δύσβατα γεμάτα παγίδες. Δεν θα αργήσει να βυθιστεί σ’ έναν λαβύρινθο σκοτεινών μυστικών και ανείπωτου φόβου στον οποίο όσο προχωρά τόσο κυκλώνει την υψηλή κοινωνία της Στοκχόλμης.

Το 1793 αποτελεί το πρώτο βιβλίο του Natt och Dag αλλά και το πρώτο μέρος τριλογίας, καθώς πρόκειται να ακολουθήσουν τα 1794 και 1795, προκειμένου ο συγγραφέας να καλύψει όλη τη χρονική περίοδο του μεσοδιαστήματος χωρίς βασιλεία στη Σουηδία.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
«Το Alienist του 18ου αιώνα στη Στοκχόλμη: στιβαρό, αιματοβαμμένο, αινιγματικό συναρπαστικό – το καλύτερο ιστορικό θρίλερ των τελευταίων είκοσι χρόνων».
Α. J. Finn, συγγραφέας

«Συναρπαστικό, ατμοσφαιρικό, καθηλωτικό! Σε βάζει στη συγκεκριμένη εποχή με τόση μαεστρία που τη νιώθεις στο πετσί σου». 
Kate Hamer, συγγραφέας

«Ο Natt och Dag περιγράφει τη ζωή και τον θάνατο των φτωχών κατοίκων της Στοκχόλμης με τρόπο που προκαλεί τις αισθήσεις και τα αισθήματα του αναγνώστη. Παράλληλα, οι χαρακτήρες του είναι τόσο ανθρώπινοι και τόσο πλήρως σκιαγραφημένοι, που μοιάζουν να αναδύονται μέσα από τις σελίδες του. Ο Natt och Dag δεν απολογείται για την ανθρώπινη φύση ούτε δικαιολογεί εγκλήματα και ποταπές βαναυσότητες, ωστόσο η κατάδυσή του στις σκοτεινές γωνιές της ψυχής μας, αλλά και σε αυτή τη σκληρή ιστορική εποχή είναι ανατριχιαστική αλλά και αφυπνιστική για τη σκέψη. Ένα ανελέητο, καλογραμμένο μυθιστόρημα, που είναι σχεδόν αδύνατο να το αφήσεις από τα χέρια σου».
Kirkus Reviews

Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς για τον συγγραφέα:

  • Αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα αυτό όταν ως έφηβος γνώρισε το έργο του συνθέτη και ποιητή Καρλ Μίκαελ Μπέλμαν και συνειδητοποίησε ότι ο συγγραφέας χάρη στη δουλειά του είναι μια συντροφιά σε όλους εκείνους που δεν έχουν κανέναν.
  • Κατάγεται από την παλαιότερη αριστοκρατική οικογένεια της Σουηδίας με ρίζες από το 1280.
  • Οι τέσσερις κύριοι λογοτεχνικοί πρόγονοι του 1793 είναι: Το όνομα του ρόδου του Ουμπέρτο Έκο, το graphic novel From Hell του Alan Moore, Ματωμένος μεσημβρινός του Κόρμακ ΜακΚάρθυ και Ο άτλας του ουρανού του Ντέιβιντ Μίτσελ. Επιπλέον πηγές έμπνευσης σύγχρονες της περιόδου όπου ξεδιπλώνεται η ιστορία του βιβλίου αποτέλεσαν τα έργα του Ρουσσώ και του Ντε Σαντ.
  • Ζει στη Στοκχόλμη με τη γυναίκα του και τους δυο γιους τους.