Κατερίνα Ζαρόκωστα: «Οι αδερφές Ραζή» κριτική Λυδίας Ψαραδέλλη

Κατερίνα Ζαρόκωστα: «Οι αδερφές Ραζή» κριτική Λυδίας Ψαραδέλλη

Η συγγραφέας Κατερίνα Ζαρόκωστα στο νέο της βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο με τίτλο «Οι αδερφές Ραζή» πραγματοποιεί ένα ταξίδι στο παρελθόν και αφηγείται τις ζωές των αδελφών χρησιμοποιώντας πολλά ιστορικά στοιχεία τα οποία κάνουν αληθοφανή την ιστορία της.

Με εξαιρετική εξιστόρηση μάς παρουσιάζει τον αγώνα των μικρασιατών προσφύγων («πολίτες δεύτερης κατηγορίας», όπως τους αποκαλούν) που παλεύουν να επιβιώσουν στα χώματα της Ελλάδας την περίοδο της κατοχής αλλά και τα χρόνια που ακολουθούν. Πονεμένοι άνθρωποι που παλεύουν να επιζήσουν. Οι συνθήκες δύσκολες, η Κατοχή, ο Εμφύλιος και η Χούντα δοκιμάζουν τους πάντες και οι αδελφές Ραζή χτίζουν από την αρχή τη ζωή τους. Δεν είναι και οι τρεις τους ισχυροί χαρακτήρες αλλά αποδεικνύεται ότι τελικά όλες τους θα παλέψουν την κατάλληλη στιγμή.

Οι χαρακτήρες που τις περιτριγυρίζουν δοκιμάζουν και δοκιμάζονται εξίσου, σε μια περίοδο που αναπτύσσεται η αντίσταση και ο τόπος και οι μνήμες δομούν τους ανθρώπους. Η συγγραφέας δίνει στους δευτερεύοντες χαρακτήρες περισσότερη δύναμη από τις ίδιες τις αδελφές, που βρίσκονται αρκετές φορές στο παρασκήνιο. Η γραφή της είναι δυνατή και περνάει με τους διαλόγους της την διαφορετικότητα του κάθε ήρωα. Κάποιοι δεσμοί γίνονται ισχυρότεροι και άλλοι άνθρωποι παραμένουν λυγισμένοι.

Δρόμοι συναντιούνται και πάλι και έτσι δικαιώνονται οι άνθρωποι, βρίσκουν την υγειά τους, ορθώνουν και πάλι ανάστημα, γιατί το βιβλίο της Ζαρόκωστα περιλαμβάνει έρωτες και επιθυμίες που μένουν στο παρασκήνιο για πολλά χρόνια, αφήνοντας «άδειες» καρδιές.

Εν τέλει, τι ζητάει ο παλμός της καρδιάς για να γίνει δυνατός; Η συγγραφέας δικαιώνει τους ήρωές της αλλά και την επιλογή των αναγνωστών της.