Νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Gutenberg: «ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ»

Νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Gutenberg: «ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ»

Ο Καίσαρας, ο Βρούτος, ο Μάρκος Αντώνιος, η Κλεοπάτρα, ο Βιργίλιος, ο Οράτιος, η πιο λαμπρή εποχή της Ρώμης και τα θεμέλια του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού. Η συναρπαστική ιστορία του αυτοκράτορα Αύγουστου και της κόρης του από τον συγγραφέα του περίφημου «Στόουνερ».

Ο Ιούλιος Καίσαρας εκπλήσσει χρίζοντας διάδοχό του τον διανοούμενο ανιψιό του Οκτάβιο. Περνώντας δια πυρός και σιδήρου, ο νεαρός, παρά τους αρχικούς του δισταγμούς και τις συνομωσίες που εξυφαίνονται εναντίον του, καταφέρνει να κατατροπώσει τους εσωτερικούς και εξωτερικούς του εχθρούς. Πανίσχυρος αυτοκράτορας Οκτάβιος Αύγουστος πια αρχίζει να αλλάζει τα πάντα με βασικό μότο «αν είναι η μοίρα κάποιου ν᾿  αλλάξει τον κόσμο, υποχρέωση του είναι πρώτα ν’ αλλάξει τον εαυτό του».

Το μυθιστόρημα, γραμμένο σε επιστολική μορφή, διηγείται την ιστορία του αυτοκράτορα και της λαμπρής εποχής του  μέσα από απομνημονεύματα, ημερολόγια, γράμματα, περιγραφές συγχρόνων του, από τον Ιούλιο Καίσαρα, τον Μάρκο Αντώνιο, τον Οβίδιο και τον Βιργίλιο έως τις γυναίκες που παντρεύτηκε. Κεντρικό ρόλο παίζει η περιπέτεια της αγαπημένης κόρης του Αυγούστου Ιουλίας, που, παραβιάζοντας τους νόμους του πατέρα της περί γάμου και μοιχείας, βρέθηκε, από «θεά» στη Ρώμη, εξόριστη σε ένα απομονωμένο νησί.

Ο Αύγουστος προσφέρει , από τη μία, το εντυπωσιακό πανόραμα μιας εποχής που πολλοί χαρακτηρίζουν επαναστατική, καθώς η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μεγάλωσε, αναδιοργανώθηκε, απόλαυσε μια περίοδο εσωτερικής ειρήνης, την περίφημη Pax Romana και  «μπολιάστηκε» με το ελληνικό πνεύμα με αποτέλεσμα να ακμάσουν οι τέχνες, η φιλοσοφία, η λογοτεχνία και ποιητές όπως ο Βιργίλιος και ο Οβίδιος. Από την άλλη το βιβλίο είναι και μια ιστορία γεμάτη συνομωσίες συγκλητικών, ίντριγκες αυλικών, πολιτικές μάχες, εμφύλιους πολέμους, γάμους συμφέροντος και απαγορευμένες ερωτικές σχέσεις των διασημότερων κατοίκων της Ρώμης.

Σ΄ αυτό το λαμπερό φόντο ο Γουίλιαμς μας γνωρίζει έναν ακόμα μοναχικό άντρα –όπως και στον Στόουνερ, αλλά αυτή τη φορά πανίσχυρο– και θέτει ξανά ζητήματα κυριαρχίας, ατομικών ευθυνών, σχέσεων με εχθρούς και φίλους, μια που, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος , «οι μηχανορραφίες είναι παρόμοιες και στα πανεπιστήμια και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και στη σύγχρονη Ουάσιγκτον».

* Ο Τζον Γουίλιαμς γεννήθηκε στο Τέξας το 1922 από γονείς αγρότες, όπως ο Στόουνερ, και έγινε και αυτός καθηγητής πανεπιστημίου. Ξεκίνησε να γράφει το 1942, μεσολάβησαν αρκετά ποιήματα και μετά ο Στόουνερ που έτυχε, τότε, κάποιας προσοχής, αλλά τελικά ξεχάστηκε. Όταν ξανακαλύφθηκε, 60 χρόνια σχεδόν αργότερα, χαρακτηρίστηκε παγκοσμίως «μυθιστόρημα της χρονιάς». Ο Αύγουστος  είναι το δεύτερο βιβλίο του· είχε μεγαλύτερη επιτυχία και το 1972 του χάρισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ. Πέθανε το 1994 χωρίς να υποψιάζεται καν το τεράστιο σημερινό ενδιαφέρον για το έργο του.

Έγραψαν:

«Ένα από τα καλύτερα ιστορικά μυθιστορήματα. Όπως η Γιουρσενάρ στα Απομνημονεύματα του Ανδριανού και ο Ρόμπερτ Γκρέιβς στο Εγώ, ο Κλαύδιος, ο Γουίλιαμς ζωντανεύει το παρελθόν χωρίς να το αναδημιουργεί.»

The New York Review of Books

 

«Μια πολύ συγκινητική  περιγραφή της καταδικασμένης, αλλά αξιοθαύμαστης, προσπάθειας του στωικού αυτοκράτορα να διατηρήσει αξιοπρεπή ιδιωτική ζωή.»

The Guardian

«Ένα συναρπαστικό και υπέροχα γραμμένο μυθιστόρημα που ζωντανεύει πλήθος ιστορικά πρόσωπα μέσα από επιστολές, απομνημονεύματα, περιγραφές.»

Good reads

«Με καταπληκτική επιδεξιότητα και λεπτότητα, ο Γουίλιαμς όχι μόνο ζωντανεύει την αρχαία Ρώμη αλλά και δείχνει πώς αυτός ο μακρινός κόσμος μπορεί να φωτίσει τη ζωή μας σήμερα.»

The New Stateman

«Μια συναρπαστική ιστορία που διαδραματίζεται σε μια τις επαναστατικότερες εποχές.»

Süddeutsche Zeitung

«Με τον Αύγουστο ανακαλύπτουμε έναν πραγματικά μεγάλο συγγραφέα και βλέπουμε πως μια μακρινή εποχή δεν είναι ποτέ μόνο παρελθόν.»

Stuttgarter Zeitung

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
Μαρία Αγγελίδου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ:
John McGahern
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ:
Τόνια Κοβαλένκο

ISBN: 978-960-01-1900-8
1η έκδοση, Νοέμβριος 2017
σελ. 527, 20,00 €