Νέα κυκλοφορία: "Έγκλημα στη Σμύρνη" του Suphi Varim

Νέα κυκλοφορία: “Έγκλημα στη Σμύρνη” του Suphi Varim

Suphi Varim

Έγκλημα στη Σμύρνη

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Μετάφραση: Βασίλης Δανέλλης
ISBN: 978-960-221-746-7, σχ. 21×14, σελ. 184, α΄ έκδοση Ιούνιος 2017, τιμή 12,00€ (χωρίς ΦΠΑ)
Βραβείο Καλύτερου Αστυνομικού Μυθιστορήματος 2014
του περιοδικού Dunya Kitap
Σμύρνη, αρχές 20ού αιώνα. Ο Σωκράτης Ελισαίος είναι ιδιωτικός ντετέκτιβ. Η δουλειά του είναι να ξετρυπώνει κακοπληρωτές και πλαστογράφους για λογαριασμό λεβαντίνων και ελλήνων έμπορων. Η φιλία του με τον επιθεωρητή Τζεβντέτ Σαμί τού εξασφαλίζει πληροφορίες, κι εκείνος για αντάλλαγμα βοηθάει την αστυνομία στις υποθέσεις της. Τίποτα πολύ δύσκολο, ποτέ ανθρωποκτονία. Αυτή τη φορά όμως, ο Ελισαίος θα βρεθεί μπροστά σε δύο πτώματα. Η έρευνά του θα τον οδηγήσει στα δρομάκια του Τουρκομαχαλά, της Αρμενοσυνοικίας και της εβραϊκής συνοικίας, στις αριστοκρατικές συνοικίες των Ελλήνων, στα αρχοντικά των Λεβαντίνων στα περίχωρα του Μπουρνόβα και του Μπουτζά, και φυσικά στην Προκυμαία και τα καπηλειά του λιμανιού.

Ο Σουπχί Βαρίμ ζωντανεύει τη Σμύρνη στα χρόνια της ακμής της, λίγο πριν την Καταστροφή, όπου οι κάτοικοί της απολαμβάνουν την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και την πολυπολιτισμικότητά της. Στις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης θα συναντήσει ιστορικά κτίρια και τοπωνύμια της πόλης που σήμερα έχουν χαθεί, όπως το Γραικικό Νοσοκομείο, τα πολυτελή ξενοδοχεία Κράμερ και Ελπινίκη, το θέατρο Pathé, τις γειτονιές, τα σχολεία και τις εκκλησίες των Ελλήνων, των Φράγκων και των Αρμενίων.

Ο Suphi Varim γεννήθηκε στη Σμύρνη, όπου και ζει. Κατέχει διδακτορικό τίτλο στις οικονομικές επιστήμες. Το πρώτο του βιβλίο ήταν Ο μάγος της Θούλης, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε η «Τριλογία της Σμύρνης», η οποία περιλαμβάνει τα αστυνομικά μυθιστορήματα Μονομαχία, Εφιάλτης και Σκιά, καθώς και τα δύο πρώτα μυθιστορήματα της «Κόκκινης Τριλογίας», Κόκκινη Σμύρνη και Η κόκκινη λάμψη μες το σκοτάδι μου. Το Έγκλημα στη Σμύρνη έχει βραβευτεί στην Τουρκία με το Βραβείο Καλύτερου Αστυνομικού Μυθιστορήματος 2014 του περιοδικού Dunya Kitap.