Νέα κυκλοφορία: "Μιχαήλ Ψελλού Μυσταγωγία"

Νέα κυκλοφορία: “Μιχαήλ Ψελλού Μυσταγωγία”

Οι Εκδόσεις Δαιδάλεος, σας παρουσιάζουν με υπερηφάνεια την κυκλοφορία του βιβλίου “Μιχαήλ Ψελλού Μυσταγωγία“, της συγγραφέως Ελένης Ψωματάκη. Μία μελέτη αφιερωμένη στον χαρακτηρισμένο ως ύπατο των φιλοσόφων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, Μιχαήλ Ψελλό, ο οποίος αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες αλλά και πιο αινιγματικές φυσιογνωμίες της εποχής του.

Η επίδραση που είχε η Νεοπλατωνική Φιλοσοφία στη σκέψη του και πολλές ακόμα θεματικές βρίσκονται στα υπέροχα μονοπάτια αυτού του αριστουργήματος!

“Πιο ειδικά, η συγγραφέας εξετάζει διεξοδικά τις απόψεις του Ψελλού για την ύπαρξη και τη δράση των δαιμόνων, τη θεολογία για την ανύψωση της ψυχής προς το Θεό… ”
(από το οπισθόφυλλο)

Οπισθόφυλλο

Χαρακτηρισμένος ως ο ύπατος των φιλοσόφων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ο Μιχαήλ Ψελλός αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες αλλά και πιο αινιγματικές φυσιογνωμίες της εποχής του.

Το πλούσιο συγγραφικό του έργο παρόλα αυτά, παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστο σε μεγάλο βαθμό. Η παρούσα μελέτη πραγματεύεται, ίσως για πρώτη φορά στη χώρα μας, την επίδραση που είχε η Νεοπλατωνική Φιλοσοφία στη σκέψη του Μιχαήλ Ψελλού και ευρύτερα στη βυζαντινή διανόηση.

Πιο ειδικά, η συγγραφέας εξετάζει διεξοδικά τις απόψεις του Ψελλού για την ύπαρξη και τη δράση των δαιμόνων, τη θεολογία για την ανύψωση της ψυχής προς το Θεό, την ιερατική τέχνη της Θεουργίας, τη διδασκαλία της αρετής και πολλές ακόμη θεματικές των διδαχών του Ψελλού, συγκροτώντας έτσι μια μοναδική στο είδος της εργασία για το σύνολο των ιδεών του σπουδαίου αυτού οραματιστή της πνευματικής αναζήτησης.

 

Η συγγραφέας

Η Ελένη Ψωματάκη σπούδασε διεθνή διοίκηση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Northumbria στο Newcastle και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Nottingham. Έχει αναλάβει κατά το παρελθόν θέσεις marketing management σε εταιρείες τεχνολογίας και εκπαίδευσης. Σήμερα είναι marketing manager σε ναυτιλιακή εταιρεία και δημιουργός μιας επιτυχημένης αλυσίδας εκπαίδευσης.

Η επαφή της με διαφορετικούς πολιτισμούς αποτέλεσε το έναυσμα για την πραγματοποίηση ποικίλων ερευνών. Η «Mυσταγωγία του Μιχαήλ Ψελλού» αποτελεί το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα.

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Μιχαήλ Ψελλού Μυσταγωγία
Συγγραφέας: Ελένη Ψωματάκη
Εκδόσεις: Δαιδάλεος
Σελίδες: 328
ISBN: 978-618-5298-13-5