Νέα κυκλοφορία: "Ο μαθηματικός και ο δικαστής" των Gaurav Suri & Hartosh Singh Bal

Νέα κυκλοφορία: “Ο μαθηματικός και ο δικαστής” των Gaurav Suri & Hartosh Singh Bal

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια το μυθιστόρημα των Gaurav Suri & Hartosh Singh Bal  με τίτλο, “Ο μαθηματικός και ο δικαστής”, σε μετάφραση Τεύκρου Μιχαηλίδη.

Μια ιστορία,  συγκινητική όσο και διαφωτιστική, για το τι σημαίνει να βρίσκεσαι αντιμέτωπος με την έκταση –και τα όρια– της ανθρώπινης γνώσης.

Παρακολουθώντας ένα μάθημα σχετικά με το άπειρο στο Στάνφορντ, περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Ράβι Καπούρ ανακαλύπτει ότι βρίσκεται μπροστά στα ίδια μαθηματικά και φιλοσοφικά διλήμματα που αντιμετώπισε και ο μαθηματικός παππούς του πριν από αρκετές δεκαετίες – και που τον οδήγησαν στη φυλακή. Κατηγορούμενος, το 1919, με βάση έναν σκοταδιστικό νόμο περί βλασφημίας σε μια μικρή πόλη του Νιου Τζέρσεϊ, ο Βιτζέι Σαχνί προκαλείται από έναν επιφυλακτικό δικαστή να υποστηρίξει την πεποίθησή του ότι η μαθηματική βεβαιότητα μπορεί να επεκταθεί στο σύνολο της ανθρώπινης γνώσης, συμπεριλαμβανομένης και της θρησκείας. Μαζί οι δύο άνδρες ανακαλύπτουν την ισχύ –και την επισφάλεια– αυτού που για μεγάλο διάστημα θεωρούνταν το απόγειο της ανθρώπινης βεβαιότητας, της Ευκλείδειας γεωμετρίας.

Ενώ ο παππούς και ο εγγονός παλεύουν με το ερώτημα αν είναι εφικτή η απόλυτη βεβαιότητα στα μαθηματικά ή τη ζωή, αναγκάζονται να επανεξετάσουν τις θεμελιώδεις πεποιθήσεις και επιλογές τους. Οι ιστορίες τους βασίζονται στη διερεύνηση των παράλληλων εξελίξεων στη μελέτη της γεωμετρίας και του απείρου. Και τα μαθηματικά που περιγράφονται είναι τόσο λιτά και συναρπαστικά όσο η αφήγηση και οι χαρακτήρες είναι ελκυστικοί και περίπλοκοι.

«Ο μαθηματικός και ο δικαστής είναι μια συναρπαστική αφήγηση που μας χαρίζει μια έντονη αίσθηση της ομορφιάς και της μαγείας των μαθηματικών. Ο αφηγητής είναι βαθιά προβληματισμένος από το πανάρχαιο ερώτημα, αν τα αντικείμενα και τα θεωρήματα των μαθηματικών έχουν μια πραγματικότητα ανεξάρτητη από το ανθρώπινο μυαλό. Ο μαθηματικός και ο δικαστής είναι η πραγματική ιστορία των μαθηματικών μεταμφιεσμένη σε μυθιστόρημα. Αρχίζοντας με το Πυθαγόρειο θεώρημα, κινείται μέσα από τη θεωρία αριθμών και τη γεωμετρία για να φτάσει στα άλεφ του Κάντορ, τις μη Ευκλείδειες γεωμετρίες, το θεώρημα του Γκέντελ, ακόμα και τη σχετικότητα.»
― Martin Gardner

Ο Gaurav Suri, εταίρος σε μια εταιρεία συμβούλων διοίκησης στο Σαν Φρανσίσκο, είναι μαθηματικός, από το Πανεπιστήμιο Stanford.

Ο Hartosh Singh Bal, ανεξάρτητος δημοσιογράφος στο Νέο Δελχί, είναι μαθηματικός, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.