Νέα κυκλοφορία: «Πληγωμένα όνειρα»

Νέα κυκλοφορία: «Πληγωμένα όνειρα»

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, το ιστορικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου με τίτλο «Πληγωμένα όνειρα».

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 1957 Μέσα στη χαρτοσακούλα με το σταφύλι ήταν κρυμμένες δύο βόμβες… Είχαν παραδοθεί το προηγούμενο βράδυ στον δεκαεξάχρονο Ανδρέα.
Στη μία το μεσημέρι, αφού σχόλασαν οι Άγγλοι τεχνικοί, ο Ανδρέας σκαρφάλωσε από τα ανοιγμένα φτερά πάνω σε ένα βομβαρδιστικό Καμπέρα και τοποθέτησε τη μία βόμβα κοντά στο ντεπόζιτο.
Λίγο αργότερα τοποθέτησε και τη δεύτερη βόμβα, ελπίζοντας πως η φωτιά θα μεταδιδόταν πολύ γρήγορα σε όλο το υπόστεγο των αεροπλάνων.
Ο ανήλικος σαμποτέρ είχε εκτελέσει με ακρίβεια την αποστολή του.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν ανέρχονταν σε 4 εκατομμύρια λίρες. Το σαμποτάζ στο Ακρωτήρι της Λεμεσού, στο οποίο πρωτοστάτησε, ήταν το μεγαλύτερο, μέχρι τότε, του αγώνα της ΕΟΚΑ.
Οι συλλήψεις, οι βασανισμοί, οι απαγχονισμοί και, τέλος, το «διαίρει και βασίλευε» των Άγγλων, που έστρεψε τους Τούρκους εναντίον των Ελλήνων, χαρακτήριζαν αυτόν τον άνισο αγώνα.
Μέσα από τις προσωπικές διαδρομές των απογόνων του παπα-Κυριάκου, στα Πληγωμένα Όνειρα εκτυλίσσεται όλη η πολυκύμαντη ιστορία της Κύπρου – από τα μέσα σχεδόν του 19ου αιώνα μέχρι και το 1967.
Η μυθιστορηματική αφήγηση των γεγονότων καταδεικνύει ότι το πεπρωμένο των ανθρώπων συνδέεται άρρηκτα με το συλλογικό πεπρωμένο του έθνους, και το ερώτημα που τίθεται είναι: Άραγε, τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί διαφορετικά;

ΤΑ ΠΛΗΓΩΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

 • Τα Πληγωμένα Όνειρα είναι ένα συγκινητικό, ηρωικό και τρυφερό ιστορικό μυθιστόρημα, που φέρνει σε επαφή τον αναγνώστη με την ιστορία της Κύπρου και εξηγεί ακριβοδίκαια τους σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας της. Μέλος της ΕΟΚΑ από τα δεκαπέντε του χρόνια, ο συγγραφέας επιστρέφει στην ελληνική λογοτεχνία και ιστοριογραφία μετά Το Δαχτυλίδι για να συμπληρώσει με ντοκουμέντα και προσωπικές μαρτυρίες τα ιστορικά γεγονότα. Δείχνει με αντικειμενικότητα και σαφήνεια τα αίτια και τα αιτιατά των ιστορικών εξελίξεων του Κυπριακού, κυρίως στο διάστημα των δεκαετιών 1950 και 1960, από την οργάνωση και τη δράση της ΕΟΚΑ ως τη δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967, και αφήνει τον αναγνώστη να καταλάβει μόνος του ποιος φταίει και ποιος όχι που φτάσαμε στην εισβολή της Τουρκίας του 1974, έστω κι αν αυτό συνέβη μεταγενέστερα από το τέλος του βιβλίου.
  Πάνος Τουρλής, βιβλιοκριτικός
 • «Να γράψεις τη συνέχεια», είπα στον Γιώργο, διαβάζοντας Tο Δαχτυλίδι, γι’ αυτό κι όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να διαβάσω το καινούριο του πόνημα Πληγωμένα Όνειρα, χάρηκα ιδιαίτερα. Σ’ αυτό το βιβλίο, ο φίλος και συμπατριώτης μου Γιώργος Παπαδόπουλος-Κυπραίος αναμοχλεύει την ιστορία του ενωτικού κινήματος της Κύπρου, δοσμένη όπως και στο Δαχτυλίδι με τη μορφή του ιστορικού μυθιστορήματος. Τώρα, πλάι στη μυθοπλασία προσθέτει και πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, αφού κι ο ίδιος έζησε από κοντά πολλά γεγονότα και συμμετείχε σ’ ένα κομμάτι του ενωτικού αγώνα, ίσως το πιο ένδοξο. Το ιστορικό μυθιστόρημα απαιτεί πολύ καλή και τεκμηριωμένη γνώση των ιστορικών γεγονότων (πρόσωπα και καταστάσεις), ενώ ταυτόχρονα πρέπει να βάλεις τον μύθο χωρίς να προσβάλεις την ιστορία. Ο φίλος και συμπατριώτης μου Γιώργος Παπαδόπουλος-Κυπραίος φαίνεται να είναι εξαιρετικός σε αυτό το είδος γραφής. Παίρνει το «μεδούλι» των ιστορικών γεγονότων και συνάμα, βαθιά συναισθηματικός με τους ήρωες, καταφέρνει η πλοκή να συναντά την πραγματικότητα, ίσως στο πιο σημαντικό και συνάμα τραγικό κομμάτι της ιστορίας των Ελλήνων της Κύπρου: τον Αγώνα για την ΕΝΩΣΗ με την Ελλάδα.
  Σπύρος Δημητρίου, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα-Διγενή
 • Ένα από τα καλύτερα ιστορικά μυθιστορήματα που διάβασα τον τελευταίο καιρό. Είχα ένα προαίσθημα ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θα δικαιώσει την προσμονή μου να το διαβάσω. Θεωρώ ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι κλασικός συγγραφέας. Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τον αναγνώστη του στον τόπο και χρόνο των ηρώων του. Και αυτό είναι χαρακτηριστικό ενός συγγραφέα που πραγματικά γνωρίζει πώς να μεταφέρει στοιχεία και μνήμες του στον αναγνώστη. Στα Πληγωμένα Όνειρα παρατίθενται πολλά ιστορικά γεγονότα που αφορούν την Κύπρο και τους αγώνες του λαού της για ελευθερία. Ένα άρτιο μυθιστόρημα που κυριαρχεί σ’ αυτό το μέτρο και ο σεβασμός στην ιστορική μνήμη, η αγάπη και η διάθεση των απλών ανθρώπων για προσφορά στην πατρίδα, η αυτοθυσία, η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής και οι συνεχείς αγώνες για την ελευθερία και την ενίσχυση της εθνικής συνείδησης. Πιστεύω ότι κάποια από αυτά τα γεγονότα θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται σε διδακτική ύλη. Μεγαλείο γραφής. Συγχαρητήρια στον συγγραφέα μας. Νιώθω περηφάνια που αυτό το βιβλίο κοσμεί την ψυχή μου και τη βιβλιοθήκη μου.
  Γιούλη Τσακάλου, δημιουργός της βιβλιοφιλικής ομάδας Βιβλίο-Παρουσιάσεις-Κριτικές
 • Μέσα από την ιστορία της οικογένειας του παπα Κυριάκου, στα Πληγωμένα Όνειρα εκτυλίσσεται όλη η πολυκύμαντη ιστορία της Κύπρου από τα μέσα σχεδόν του 19ου αιώνα μέχρι και το 1967. Πέρα από τα ιστορικά στοιχεία, ο αναγνώστης γνωρίζει τον τρόπο ζωής των Κυπρίων τόσο επί τουρκοκρατίας όσο και επί αγγλοκρατίας, τα ήθη και τις αντιλήψεις που επικρατούσαν, τον ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία και οι ιεράρχες της σε αυτό το διάστημα των δύο αιώνων… Ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό ανθρώπων και γεγονότων συντίθεται σελίδα τη σελίδα, άλλοτε με χρώματα χαρούμενα και ζωηρά, φέρνοντας το χαμόγελο στα χείλη, κι άλλοτε με χρώματα σκοτεινά και δραματικά, προκαλώντας τη συγκίνηση. Ούτε στιγμή, όμως, δεν χάνεται η ισορροπία των συναισθημάτων, αυτή η χαρμολύπη, χάρη στο υποδόριο χιούμορ που διατρέχει όλο το βιβλίο, από τους τίτλους των κεφαλαίων μέχρι τους διαλόγους και την περιγραφή ακόμη και των πιο δύσκολων καταστάσεων. Τα Πληγωμένα Όνειρα είναι ένα μυθιστόρημα-ποταμός που, χρησιμοποιώντας τα λογοτεχνικά εργαλεία, σκάβει βαθιά και φέρνει στην επιφάνεια τα περιστατικά, τις πολιτικές, τα παιχνίδια εξουσίας, τους χειρισμούς, τις τακτικές που οδήγησαν το Κυπριακό στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα.
  Ανθή Ροδοπούλου, επιμελήτρια εκδόσεων
 • Διαβάζοντας το καινούριο βιβλίο του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου, ένιωσα να έχω μπροστά μου ένα πολύχρωμο χράμι, από εκείνα που έφτιαχναν κάποτε στους αργαλειούς οι κυράδες. Κι έτσι ένιωσα την ιστορία που αφηγείται. Μοναδική και αποκαλυπτική… Ανθρώπινη κι αληθινή. Και κατάλαβα πως πάντα υπάρχει μια «άλλη ιστορία» που θα μας την κρατούν μυστική και που η αποκάλυψή της δίνει μια άλλη γεύση στη Γνώση. Στρωτό, λιτό γράψιμο, ο συγγραφέας της παίρνει τον αναγνώστη σ’ ένα ταξίδι όχι μόνο ιστορίας αλλά και αυτογνωσίας.
  Μάκης Αντωνόπουλος, Συγγραφέας / Δημοσιογράφος / Ηθοποιός

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος-Κυπραίος γεννήθηκε στην Ακρούντα της Κύπρου τον Μάιο του 1941. Σε ηλικία 15 ετών ορκίστηκε μέλος της ΕΟΚΑ στον αγώνα της εναντίον των Άγγλων, για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Σπούδασε Ηλεκτρονικά στην Αθήνα με υποτροφία και εργάστηκε στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA). Τον Δεκέμβριο του 1966 μετανάστευσε στο Τορόντο του Καναδά, όπου εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες. Φοίτησε στο College of Education του Πανεπιστημίου του Τορόντο και διορίστηκε καθηγητής Ηλεκτρονικών στο Danforth Technical School. Στην Αθήνα εγκαταστάθηκε τον Φεβρουάριο του 1974 και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Άσκησε τη δικηγορία έως τον Μάρτιο του 1985. Το 1978 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Διόπτρα.