Νέα κυκλοφορία: "Πολ Ρόμπσον - Ο επαναστάτης καλλιτέχνης"

Νέα κυκλοφορία: “Πολ Ρόμπσον – Ο επαναστάτης καλλιτέχνης”

«Ο καλλιτέχνης πρέπει να παίρνει θέση. Διαλέγει να πολεμήσει για την ελευθερία ή για τη σκλαβιά. Προσωπικά έχω κάνει  την επιλογή μου». 

Αυτό είναι το ηχογραφημένο μήνυμα που o Πολ Ρόμπσον έστειλε το 1957 στο φεστιβάλ των ανθρακωρύχων της Νότιας Ουαλίας, στο οποίο δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ του είχε αφαιρέσει το διαβατήριο, λόγω της κομμουνιστικής του ιδεολογίας και των αντιρατσιστικών του απόψεων. Γιος ενός σκλάβου που είχε δραπετεύσει, ο Ρόμπσον διέπρεπε σε οτιδήποτε έκανε. Στα νιάτα του ήταν αστέρι του αμερικανικού ποδοσφαίρου και σπούδασε νομική, ενώ αργότερα ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα ως βαρύτονος τραγουδιστής και ηθοποιός και έγινε παγκοσμίως διάσημος. Το υψηλότερο όμως κάλεσμα της κοινωνικής δικαιοσύνης τον οδήγησε να εγκαταλείψει ακόμα και το Χόλιγουντ και να γίνει ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς ακτιβιστές της γενιάς του. Η πολυτάραχη ζωή του συνδέεται στενά με την ιστορία των μεγάλων πολιτικών αγώνων του 20ού αιώνα κατά του ρατσισμού και της αποικιοκρατίας, ενός αγώνα του οποίου δεν ήταν απλώς ένα μέρος, αλλά ίσως το πιο απτό σύμβολό του.

Ένα πολύτιμο βιβλίο που αποσαφηνίζει τη διάκριση ανάμεσα στη γνήσια φήμη και τις απλές κενές εμμονές  των διασημοτήτων της εποχής μας.
Billy Woodberry, διευθύνων σύμβουλος του L.A. Rebellion

Ο Gerald Horne γεννήθηκε το 1949 και είναι ιστορικός. Σήμερα κατέχει την έδρα ιστορίας και αφροαμερικανικών σπουδών John J. και Rebecca Moores στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον. Το βιβλίο του The Counter-Revolution of 1776 συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πολλά που έχει γράψει με θέμα τους αγώνες των ανθρώπων ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την αποικιοκρατία, τον φασισμό και τον ρατσισμό.

Στοιχεία έκδοσης

ISBN: 978-960-436-531-9
Συγγραφέας: Gerald Horne
Μετάφραση: Ειρήνη Γαϊτάνου
Τιμή: 15,80€

Χρονολογία Έκδοσης: 2018
Αριθμός σελίδων: 272
Διαστάσεις: 14 (πλάτος) x 21 εκ. (ύψος)
Διανομή: Brainfood Εκδοτική ΜΕΠΕ