Νέα κυκλοφορία: «Σκέψεις για τον εικοστό αιώνα»

Νέα κυκλοφορία: «Σκέψεις για τον εικοστό αιώνα»

Ένας από τους λαμπρότερους Ευρωπαίους ιστορικούς σε μια συζήτηση χωρίς προηγούμενο για το παρελθόν αλλά και το μέλλον που αξίζει να διεκδικηθούν, για τη ζωή της σκέψης αλλά και τη σκεπτόμενη ζωή. Οι «Σκέψεις για τον εικοστό αιώνα» κυκλοφορούν στις 25 Σεπτεμβρίου από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Αρθρωμένο σαν μια σειρά από προσωπικές συζητήσεις ανάμεσα στον Τόνυ Τζαντ και τον φίλο, συνάδελφο και μαθητή του Τίμοθυ Σνάυντερ, το βιβλίο παρουσιάζει τους θριάμβους και τις αποτυχίες των πιο επιφανών διανοουμένων του εικοστού αιώνα και τις διαμάχες που σημάδεψαν τον κόσμο μας. Συνυφαίνοντας αυτοβιογραφικά σκαριφήματα με ελεύθερες, ρέουσες συζητήσεις γύρω από την ιστορία, την πολιτική και τον πολιτισμό, επανεξετάζει τις επιπτώσεις των δύο παγκοσμίων πολέμων και της Μεγάλης Ύφεσης στην πολιτική και τη φιλοσοφία. την ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό μεταξύ των κομμουνιστικών και των φασιστικών δογμάτων. Την προσπάθεια της σοσιαλδημοκρατίας και των κεϋνσιανών οικονομικών να φέρουν τη φιλελεύθερη διακυβέρνηση, την ανάπτυξη σε ευρεία βάση και την κοινωνική ισότητα στον μεταπολεμικό κόσμο. και την υποχώρηση αυτών των επιτευγμάτων μπροστά στην επίθεση του φονταμενταλισμού των ελεύθερων αγορών ενάντια στο ενεργό κράτος. Είτε μιλάει για τις θρησκευτικές διαστάσεις του μαρξισμού και του φροϋδισμού είτε για τον Ομπάμα και τον πόλεμο στο Ιράκ, η ικανότητα του Τζαντ να ενσταλάζει τόνους ευρυμάθειας σε διαυγείς, ρωμαλέες συνομιλίες, ακόμη κι όταν αναπνέει με μηχανική υποστήριξη, είναι ανεπανάληπτη.

 

«Σ’ αυτό το θαυμαστό βιβλίο, δύο εξερευνητές ξεκινούν ένα ταξίδι από το οποίο μόνο ο ένας θα επιστρέψει. Η άγνωστη χώρα τους είναι η συχνά τρομακτική ήπειρος που ονομάζουμε εικοστό αιώνα. Ο δρόμος τους περνάει μέσα από τις δικές τους σκέψεις και αναμνήσεις. Και οι δύο ταξιδιώτες είναι επαγγελματίες ιστορικοί που βασανίζονται ακόμη από τα δικά τους αναπάντητα ερωτήματα. Χρειάζονταν να μιλήσουν ο ένας στον άλλον, και ο χρόνος ήταν λίγος.»

NEAL ASCHERSON, The Guardian

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι Σκέψεις για τον εικοστό αιώνα είναι ένα σπουδαίο βιβλίο: Ο τρόπος που σπινθηρίζουν οι ιδέες μέσα από την αλληλεπίδραση των συγγραφέων. Η παθιασμένη ενασχόληση με θέματα πολιτικά και αμφιλεγόμενα. Το γεγονός ότι το βιβλίο στάθηκε δυνατόν να γραφτεί, με δεδομένες τις τραγικές περιστάσεις που το περιέβαλλαν. . . Ο Τζαντ παίρνει τον αναγνώστη σε μια ξέφρενη κούρσα μέσα από τα ιδεολογικά ρεύματα και τις εκβολές της σκέψης του εικοστού αιώνα.»

Los Angeles Times

«Μια πνευματική πανδαισία, ενήμερη, διαυγής, προκλητική και προσιτή.»

San Francisco Chronicle

«Τοποθετεί τον Τζαντ ανάμεσα στις μεγάλες ανεξάρτητες φωνές της κουλτούρας μας, όπως ο Όργουελ και ο Καμύ.»

The Denver Post

«Οι θαυμαστές θα βρουν πολλά να τους κρατήσουν σ’ αυτό το οδυνηρό κλείσιμο μιας ζωής σημαδεμένης από μεγάλα κατορθώματα συγγραφικής τέχνης, επιστημονικής διορατικότητας και σύγχρονης πολεμικής.»

The Economist

«Υπέροχο μέχρι το πικρό τέλος.»

Sunday Times

«Ένα ταιριαστό κύκνειο άσμα σε μια φλογερή πνευματική ζωή.»

The Vienna Review

Ο Tony Judt γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1948. Σπούδασε στο King’s College του Καίμπριτζ και στην École Normale Supérieure του Παρισιού. Δίδαξε στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ, της Οξφόρδης, του Μπέρκλεϋ και της Νέας Υόρκης στο τελευταίο ίδρυσε και διηύθυνε το Ινστιτούτο Ρεμάρκ για τη μελέτη της Ευρώπης. Έγραφε συχνά για τα έντυπα New York Review of Books, London Review of Books, New York Times, New Republic κ.ά. Το 2007 του απονεμήθηκε το Βραβείο Χάνα Άρεντ και το 2009 το Βραβείο Όργουελ για τη συνολική προσφορά του. Πέθανε τον Αύγουστο του 2010. Έργα του είναι: La reconstruction du parti socialiste: 1921-1926 (1976), Socialism in Provence, 1871-1914: A Study in the Origins of the Modern French Left (1979), Marxism and the French Left: Studies on Labour and Politics in France 1830-1982 (1990), Past Imperfect: French Intellectuals, 1944-1956 (1992), A Grand Illusion?: An Essay on Europe (1996), The Burden of Responsibility: Blum, Camus, Aron, and the French Twentieth Century (1998), Postwar: A History of Europe Since 1945 (2005 – ελλ. έκδ.: Η Ευρώπη μετά τον πόλεμο, Αλεξάνδρεια), Reappraisals: Reflections on the Forgotten Twentieth Century (2008), The Memory Chalet (2010), Ill Fares the Land (2010 – ελλ. έκδ.: Τα δεινά που μaστίζουν τη χώρα, Αλεξάνδρεια), Thinking the Twentieth Century (μαζί με τον Timothy Snyder, 2012).

Ο Timothy Snyder είναι καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Γέιλ και συγγραφέας μεταξύ άλλων των βιβλίων Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin (2010) και On Tyranny: Twenty Lessons from the Twentieth Century (2012 – ελλ. έκδ.: Απέναντι στην τυραννία, Παπαδόπουλος).