Νέα σειρά μυστηρίου από τις Εκδόσεις Gutenberg

Νέα σειρά μυστηρίου από τις Εκδόσεις Gutenberg

Τέσσερις νέοι τίτλοι στη νέα σειρά μυστηρίου ALDINA που κυκλοφόρησαν οι Εκδόσεις Gutenberg.

 

ALDINA  / ΜΥΣΤΗΡΙΟ

Wilkie  Collins

 

ΤΟ  ΘΑΜΜΕΝΟ  ΜΥΣΤΙΚΟ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Άννα Παπασταύρου

σελ. 640

 

Ένα μυστικό κρυμμένο στα χαλάσματα ενός πύργου στην Κορνουάλη απειλεί το μέλλον ενός ερωτευμένου ζευγαριού: το πρώτο μυθιστόρημα του Κόλινς, του πατέρα της αισθηματικής λογοτεχνίας μυστηρίου.

 

«Aχ, για όνομα του Θεού, μην το γράψετε!»: Τι είναι αυτό που κάνει την παράξενη καμαριέρα να θερμοπαρακαλεί την ετοιμοθάνατη κυρία της να μην απευθύνει λίγα τελευταία λόγια στον απαρηγόρητο σύζυγό της; Ποιο μυστικό κρύβει η άρρωστη πρώην ηθοποιός και γιατί επι-σπεύδει τον θάνατό της παίρνοντας ένα δραστικό φάρμακο που θα της δώσει τη δύναμη να το αποκαλύψει σε μια επιστολή; Παρά την υπόσχεση που έδωσε, η καμαριέρα μετά τον θάνατο της γυναίκας θάβει το γράμμα σε μια απομονωμένη πτέρυγα του πύργου του αφεντικού της και εξαφανίζεται χωρίς να του πει λέξη. Είκοσι χρόνια αργότερα το μυστικό κινδυνεύει να αποκαλυφθεί. Τι θα σημάνει αυτό για την κόρη της νεκρής και τον τυφλό σύζυγό της;

 

Το Θαμμένο μυστικό είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Ουίλκι Κόλινς που ο Ντίκενς δημοσίευσε σε συνέχειες στο περιοδικό του Household Words το 1857.

Οι κριτικοί ενθουσιάστηκαν και όταν, λίγο αργότερα, εκδόθηκε σε βιβλίο στην Αγγλία και την Αμερική γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία, ανοίγοντας το δρόμο για το διασημότερο βιβλίο του Κόλινς, τη Γυναίκα με τα Άσπρα με την οποία έχει πολλά κοινά στοιχεία: ένα παλιό μυστικό που στοιχειώνει, ένα νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι, αριστοκρατικό περιβάλλον και, όπως σε όλα τα βιβλία του Κόλινς, δυνατούς γυναι-κείους χαρακτήρες ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει η καμαριέρα Σάρα, την οποία πολλοί παρομοιάζουν με τη δαιμονική Λίντια του άλλου διάσημου μυθιστορήματος του συγγραφέα, του Αρμαντέιλ.

 

Wilkie Collins:

 

Ο Ουίλκι Κόλινς γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1824 και ήταν ὁ μεγαλύτερος γιος του ζωγράφου Ουίλιαμ Κόλινς. Σκεφτόταν να γίνει και ο ίδιος ζωγράφος, παρόλο που φοίτησε σε μια από τις καλύτερες νομικές σχολές της Βρετανίας, αλλά μετά τη συγγραφή της βιογραφίας του πατέρα του αποφάσισε να στραφεί στη λογοτεχνία. Η γνωριμία του με τον Ντίκενς το 1851 υπήρξε το πιο αποφασιστικό γεγονός στην καριέρα του. Οι δυο τους παρέμειναν επιστήθιοι φίλοι σε όλη τους τη ζωή. Ο Κόλινς έγραφε στα περιοδικά του Ντίκενς και εκεί άρχισε να δημοσιεύει και τα μυθιστορήματά του, πρώτα το Θαμμένο μυστικό και μετά τη Γυναίκα με τα Άσπρα, το πρώτο μυθιστόρημα στο είδος της αισθηματικής λογοτεχνίας μυστηρίου και δράσης (sensation novel), ενός κλάδου της βικτοριανής μυθιστοριογραφίας, που συνδύαζε τις συγκινήσεις της μεσαιωνικής λογοτεχνίας με τον ψυχολογικό ρεαλισμό μιας σύγχρονης θεματογραφίας.

 

 

Έγραψαν:

 

«Ένας συνδυασμός γκόθικ και ρομαντισμού που μας προετοιμάζει για την επόμενη επιτυχία του Κόλινς, τη Γυναίκα με τα Άσπρα.»

 

Guardian

 

«Στον Κόλινς πρέπει να πιστωθεί η εισαγωγή στη μυθιστο-ριογραφία των πλέον απίστευτων μυστηρίων, αυτών που καραδοκούν έξω από τις πόρτες μας.»

 

Χένρι Τζέιμς

 

 

«Ο Κόλινς έβγαλε το μυστήριο από τα σκοτεινά κάστρα. Αποκά-λυψε πως τον μεγαλύτερο τρόμο μπορεί να τον προκαλέσει ένας γείτονας· πως οι εγκληματίες δεν είναι μονοδιάστατες ενσαρκώ-σεις της κακίας· πως μεγαλύτερη ζημιά μπορεί να προκαλέσει ένας απατεώνας από έναν δαίμονα.»

 

Washington Post

 

Arthur Conan Doyle

 

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣ

 

Τόμος 1: Ο ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΟΣ ΑΓΡΙΟΓΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ

σελ. 540

 

 

Τόμος 2: O ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ

σελ.456

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ερρίκος Μπαρζινόπουλος

 

 

Οι αγαπημένες ιστορίες φαντασίας και μυστηρίου του Κόναν Ντόιλ, που αναδεικνύουν ακόμα μία πλευρά του ταλέντου του «πα-τέρα» του Σέρλοκ Χολμς.

 

«Σκέφτομαι να σκοτώσω τον Σέρλοκ Χόλμς, να τον ξαποστείλω μια και καλή. Με αποσπά από σημαντικότερα πράγματα», έγραφε ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ στη μητέρα του το 1891. Σημαντικότερα από τον ντετέκτιβ που τον έκανε διάσημο ήταν για τον Ντόιλ τα διηγήματα αγωνίας και τρόμου που έγραφε έως το τέλος της ζωής του.

Ιστορίες με μέντιουμ και φαντάσματα, εμπνευσμένες από την ενασχόλησή του με τον Πνευματισμό. Θρίλερ που ταξιδεύουν τους αναγνώστες τους από τις βρετανικές εξοχές μέχρι τον Βόρειο Πόλο και από μεσαιωνικούς πύργους μέχρι την Αρχαία Αίγυπτο.

Περιπέτειες στη στεριά και τη θάλασσα, σε τρένα, απομονωμένα νησιά, μουσεία, σφραγισμένα δωμάτια και κατακόμβες με πρωταγωνιστές δαιμόνιες γυναίκες, αρχαιολόγους, κακοποιούς, τολμηρούς επιστήμονες και ταξιδευτές ή διάσημους συγγραφείς όπως ο Ντίκενς, ο Σουίφτ, ο Λόρενς Στερν.

«Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν, δικαιολογημένα», τονίζει ο μεταφραστής  Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, «ότι ακόμη και αν το λογοτεχνικό του δαιμόνιο δεν είχε γεννήσει τον Σέρλοκ Χολμς, ο Κόναν Ντόιλ θα είχε καταξιωθεί ως ένας από τους μεγάλους στο χώρο των διηγημάτων μεταφυσικής και τρόμου».

Αυτή την άλλη πλευρά του ταλέντου του Ντόιλ αποκαλύπτουν τα 35 διηγήματα που περιλαμβάνουν οι δύο τόμοι της σειράς. Μαζί, χάρη στην πληρέστατη εισαγωγή, φωτίζεται και η ζωή του «πα-τέρα του Σέρλοκ Χολμς», που είναι πλούσια και συναρπαστική όσο και οι περιπέτειες του δημοφιλέστατου ήρωά του.

 

Arthur Conan Doyle:

 

Γιατρός, ναυτικός, πυγμάχος, στρατιωτικός, πολιτικός, ερασι-τέχνης ντετέκτιβ και, κυρίως, ένας από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς όλων των εποχών, ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ γεννήθηκε στο Εδιμβούργο το 1859. Με πολύ κόπο, εξαιτίας των προ-βλημάτων που αντιμετώπιζε η οικογένειά του, σπούδασε ιατρική. Για ένα διάστημα εργάστηκε ως γιατρός σε φαλαινοθηρικό και μετά εγκαταστάθηκε σε ένα μικρό χωριό, όπου για να συμπλη-ρώνει το εισόδημά του, έγραφε και πουλούσε διηγήματα. Η επι-τυχία τού Σέρλοκ Χολμς τον έκανε να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Ενεπλάκη σε αστυνομικές υποθέσεις, ασχολήθηκε με την πολιτική, ενώ για τις υπηρεσίες του στη διάρκεια του Πολέμου των Μπόερ τού απονεμήθηκε ο τίτλος του Sir. «Έργο ζωής» του όμως θεω-ρούσε την προαγωγή του Πνευματισμού σ’ όλο τον πλανήτη. Έπαιρνε μέρος σε πνευματικές συγκεντρώσεις και έκανε παρέα με διάσημους μάγους σαν τον Χουντίνι, Μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1930, τίποτα δεν αποδείχθηκε ικανό να κλονίσει την πίστη του σε πνευματιστικά φαινόμενα, ούτε καν οι πολλές φορές που εξα-πατήθηκε από ψευτομέντιουμ.

 

 

 

Έγραψαν:

 

«Άρχισα να ενδιαφέρομαι και να πειραματίζομαι με τον Πνευ-ματισμό την ίδια εποχή που δημιούργησα τον Σέρλοκ Χολμς. Μεγα-λώνοντας αποφάσισα πως έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον ντετέκτιβ.»

Άρθουρ Κόναν Ντόιλ

 

 

«Μία από τις καλύτερες ιστορίες μυστηρίου όλων των εποχών Ο Αγριόγατος του Κόναν Ντόιλ.»

The Guardian

 

 

«Ο πνευματιστής πίσω από τον Σέρλοκ Χολμς.»

 

The New York Times

 

 

«Μια συναρπαστική αναγνωστική εμπειρία: ποικίλες ιστορίες μυ-στηρίου, φαντασίας και τρόμου σε διάφορες εποχές.»

 

Goodreads

 

 

Anna Katherine Green

 

Η  ΥΠΟΘΕΣΗ  ΛΕΒΕΝΓΟΥΟΡΘ

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

σελ. 542

 

 Ένα μυθιστόρημα-σταθμός στην ιστορία της αστυνομικής λογο-τεχνίας, γραμμένο από τη συγγραφέα-πρότυπο της Άγκαθα Κρίστι, που θαύμαζαν ο Ουίλκι Κόλινς και ο Κόναν Ντόιλ.

 

Ο Οράτιος Λέβενγουορθ βρίσκεται σκυμμένος στο γραφείο του με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ποιος τον δολοφόνησε; Η πανέμορφη ανι-ψιά του Μαίρη, που θα τον κληρονομήσει; Η εντυπωσιακή εξαδέλ-φη της Ελεάνορ, που μοιάζει να κρύβει πληροφορίες και στοιχεία; Ένας μυστηριώδης επισκέπτης; Το μυστικό το έχει ο γραμματέας του ηλικιωμένου κυρίου και μία από τις υπηρέτριες που εξαφα-νίστηκε λίγο μετά τη δολοφονία; Ο εκκεντρικός επιθεωρητής Γκράις αναλαμβάνει την υπόθεση. Ο νεαρός δικηγόρος του μακαρί-τη Έβερετ Ρέιμοντ προσφέρεται να τον βοηθήσει. Ποια είναι τα δικά του κίνητρα;

 

Πρώτο μυθιστόρημα της πρώτης Αμερικανίδας που ασχολήθηκε με αστυνομικές ιστορίες σε μια εποχή που το είδος βρισκόταν ακόμα στα «σπάργανα». Πρώτη εμφάνιση του Εμπενίζερ Γκράις, του πρώτου ντετέκτιβ πρωταγωνιστή ολόκληρης σειράς. Πρώτο βιβλίο που περιγράφει με λεπτομέρειες τη διαδικασία μιας δικαστικής προανάκρισης. Εξαιρετικό ψυχογράφημα. Αισθηματικό δράμα: Η Υπόθεση Λέβενγουορθ εκδόθηκε το 1878, γνώρισε αμέσως τερά-στια επιτυχία και άσκησε τεράστια επίδραση στη μετέπειτα πορεία της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, του οποίου ο Σέρλοκ Χολμς γεννήθηκε εννέα χρόνια αργότερα, δήλωνε διαρκώς τον θαυμασμό του για το βιβλίο. Η Άγκαθα Κρίστι θεωρείται πως εμπνεύστηκε τον εκκεντρικό χαρακτήρα του Πουαρό από τον αστυνόμο Γκράις, τη Μις Μάρπλ από άλλη ηρωίδα της Γκριν και σύστηνε την Υπόθεση Λέβενγουορθ μέσα από τα δικά της βιβλία. Το Πανεπιστήμιο Yale περιέλαβε το πρώτο αυτό μυθιστόρημα της Γκριν στη διδακτέα ύλη της Νομικής Σχολής του ως ιδανικό υπό-δειγμα των κινδύνων που προκαλούνται από τη χρήση των περι-στασιακών αποδεικτικών στοιχείων.

 

 

Anna Katherine Green:

 

Η «μητέρα του αστυνομικού μυθιστορήματος» Άννα Κάθριν Γκριν γεννήθηκε το 1846. Είχε τη σπάνια για γυναίκα την εποχή εκείνη τύχη να σπουδάσει σε κολέγιο και ξεκίνησε αποφασισμένη ν’ αφοσιωθεί στην ποίηση. Γρήγορα, όμως, κατάλαβε ότι δεν θα κατάφερνε να σταδιοδρομήσει επαγγελματικά ως ποιήτρια και η μητριά της την ενθάρρυνε ν’ ασχοληθεί με τη μυθιστοριογραφία. Ο πατέρας της ήταν επιτυχημένος δικηγόρος και είχε παρακο-λουθήσει από κοντά την καριέρα του, τις παρατηρήσεις του για τα δικαστήρια και τους δικηγόρους, τις επαφές του με συναδέλφους του και αστυνομικούς. Έτσι της μπήκε η ιδέα να δοκιμάσει τις δυνάμεις της σ’ ένα μυθιστόρημα σαν εκείνα του Κόλινς – μια ιστορία μυστηρίου με εγκλήματα, δικηγόρους και ντετέκτιβ. Η Υπόθεση Λέβενγουορθ ήταν η αρχή μιας λαμπρής καριέρας έως το θάνατό της το 1935.

 

 

 

Έγραψαν:

 

«Ορίστε», είπε ο Πουαρό και μου έδωσε τον τόμο που κρατούσε, «Η Υπόθεση Λέβενγουορθ.  Αξιοζήλευτο βιβλίο.»

 

Άγκαθα Κρίστι,  Στην κόψη του φεγγαριού

 

 

«Η ευρηματικότητά της είναι εντυπωσιακή· διαθέτει απίστευτη φαντασία και τεράστια αυτοπεποίθηση (εξαιρετικά σημαντικό προσόν για την τέχνη μας) σ’ αυτά που γράφει…  Διαβάζοντας το βιβλίο σταμάτησα δεκάδες φορές για να θαυμάσω την εφευρε-τικότητα και το λεπτό χειρισμό των εξελίξεων…»

 

Ουίλκι Κόλινς

 

 

«Η Γκριν είναι η πρώτη γυναίκα που έγραψε αστυνομικά μυστήρια και η Υπόθεση Λέβενγουορθ είναι το καλύτερό της μυθιστόρημα. Ο Ουίλκι Κόλινς το διαφήμισε παντού, ο Κόναν Ντόιλ το θαύμαζε τόσο ώστε να αποφασίσει να επισκεφθεί τη συγγραφέα του.»

 

Τhe Indepedent

 

 

«Ένα από τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα όλων των εποχών.»

 

The Times

 

 

«Η υπόθεση Λέβενγουορθ είναι ένα βιβλίο ορόσημο της αστυνο-μικής λογοτεχνίας. Τη θαύμαζαν η Άγκαθα Κρίστι, ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, ο Ουίλκι Κόλινς.»

 

criminalelement.com

 

«Το αστυνομικό μυθιστόρημα έχει δύο γονείς: πατέρα τον Πόε και μητέρα την Γκριν.»

 

The mysteryscenemag

 

 

«Γραμμένο οκτώ χρόνια πριν εμφανιστεί ο Σέρλοκ Χολμς, αυτό το ατμοσφαιρικό και όλο σασπένς βιβλίο, που έκανε τότε τόση επι-τυχία, αξίζει να διαβαστεί και από σύγχρονους αναγνώστες.»

 

The Publishers Weekly

 

 

«Η Γκριν ήταν εκείνη που άνοιξε το δρόμο για την Άγκαθα Κρίστι.»

 

Le Monde