Νέο TED Book: Η Τέχνη της Ηρεμίας

Νέο TED Book: Η Τέχνη της Ηρεμίας

«Το μεγαλύτερο όπλο κατά του στρες είναι η ικανότητά μας να επιλέγουμε μια σκέψη αντί μιας άλλης».

Γιατί άραγε ένας άνθρωπος σαν τον Πίκο Άγιερ, που ταξιδεύει μια ζωή και έχει πάει από τα Νησιά του Πάσχα και την Αιθιοπία έως την Κούβα και το Κατμαντού, θεωρεί ότι λίγες μόνο στιγμές ηρεμίας σε ένα δωμάτιο μπορεί να αποτελούν την απόλυτη περιπέτεια; Ίσως γιατί ο τρελός ρυθμός του σύγχρονου κόσμου γέννησε την ανάγκη να κατεβάσουμε ταχύτητα, να αποσυνδεθούμε και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να βιώσει την ηρεμία.

Στην Τέχνη της Ηρεμίας ο Άγιερ ερευνά τη ζωή ανθρώπων που αναζήτησαν την ηρεμία μέσω της ακινησίας. Οι απρόσμενες συναντήσεις του με τον Λέοναρντ Κοέν, τα χρόνια που ο τραγουδοποιός ακολούθησε τον δρόμο του Ζεν μοναχού, του αποκάλυψαν πως η ηρεμία μπορεί να διεγείρει τη δημιουργικότητα. Ο Άγιερ εξηγεί πως πολλοί -όπως ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Μαρσέλ Προυστ και η Έμιλι Ντίκινσον- βρήκαν στην ακινησία μια αίσθηση πληρότητας. Και τελικά, μας δείχνει έναν τρόπο για να ανακαλύψουμε ξανά τη σοφία μίας παλαιότερης εποχής.

Απόσπασμα από την εισαγωγή

«Όσους περισσότερους τρόπους έχουμε να συνδεθούμε, τόσο περισσότερο νιώθουμε την ανάγκη να αποσυνδεθούμε. Όλο και πιο πολλοί από εμάς νιώθουμε σαν να είμαστε γιατροί στα επείγοντα, μόνιμα σε εγρήγορση, που ενώ πρέπει να γιατρέψουμε τον εαυτό μας, δεν μπορούμε να βρούμε τη συνταγή λόγω της ακαταστασίας που επικρατεί πάνω στο γραφείο μας.

Στην εποχή της ταχύτητας, άρχισα να σκέφτομαι πως τίποτα δεν είναι πιο αναζωογονητικό από το να κινείσαι αργά. Στην εποχή των αμέτρητων περισπασμών, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να συγκεντρώνεσαι. Και στην εποχή της αδιάκοπης κίνησης, τίποτα δεν είναι πιο επιτακτικό από το να στέκεσαι ακίνητος».

Διαβάστε ολόκληρη την εισαγωγή του βιβλίου εδώ: H Τέχνη της Ακινησίας

Νέο TED Book: Η Τέχνη της Ηρεμίας

Ο συγγραφέας

Ο Pico Iyer είναι δοκιμιογράφος και συγγραφέας, γεννημένος στη
Βρετανία. Ζει στην Καλιφόρνια και την Ιαπωνία. Έχει γράψει μεγάλο αριθμό βιβλίων σχετικά με τη διασταύρωση πολιτισμών, όπως το Video Night in Kathmandu, το The Lady and the Monk και το The Global Soul. Γράφει στο Time από το 1986, και συνεργάζεται τακτικά με το Harper’s, το The New York Review of Books, τους New York Times και πολλά άλλα έντυπα ανά τον κόσμο.

Νέο TED Book: Η Τέχνη της Ηρεμίας

Σχετικά με τα TED Books

Τα TED Books αγαπήθηκαν παγκοσμίως με το λανσάρισμα τους και κυκλοφορούν ήδη σε περισσότερες από 20 χώρες. Είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί και να παρουσιαστεί επαρκώς μία εξαιρετική και ισχυρή ιδέα και αρκετά μικρά ώστε να μπορεί κανείς να τα διαβάσει σε λίγες ώρες.

Τα TED Books ξεκινούν εκεί που τελειώνει μία TED ομιλία. Στα 18 λεπτά της παρουσίασης σε ένα TED event ο ομιλητής έχει την ευκαιρία να ρίξει τους σπόρους και να πυροδοτήσει τη φαντασία του κοινού. Πολλές ομιλίες όμως δημιουργούν την ανάγκη να εμβαθύνουμε, να μάθουμε περισσότερα, να ακούσουμε μία μεγαλύτερη ιστορία. Τα TED Books έρχονται για να καλύψουν αυτήν ακριβώς την ανάγκη.

Η πρώτη σειρά των TED Books αποτελείται από 12 συναρπαστικούς τίτλους. Η σειρά καλύπτει μία ευρεία γκάμα θεματικών, από την αγάπη μέχρι τις επιχειρήσεις και από τα διαστημικά ταξίδια μέχρι την αρχιτεκτονική και είναι ιδανική για όσους λατρεύουν τη γνώση και δεν σταματούν ποτέ την αναζήτησή της.

Με περισσότερες από 20 TED διοργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, η TED κοινότητα αποτελείται από χιλιάδες μέλη και θεωρείται από πολλούς η πιο δραστήρια και δημιουργική στη χώρα.