Ο IANOS στη 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ο IANOS στη 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η 15η ΔEΒΘ έρχεται για τέσσερις (4) ημέρες στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, 3 – 6 Μαΐου η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS θα βρίσκεται και φέτος στο πιο σημαντικό ετήσιο γεγονός για το βιβλίο | Περίπτερο 15, Stand 6 | Σας περιμένουμε… | Δείτε τις εκδηλώσεις μας στην ΔΕΒΘ

Πλατεία Διοικητηρίου-Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον | 15η Δ.Ε.Β.Θ. | Θεσσαλονίκη – Εξώστης-Περίπτερο 15 | 5 Μαΐου 2018 14:00

Στο πλαίσιο της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται συζήτηση με θέμα Πλατεία Διοικητηρίου-Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον με αφορμή την κυκλοφορία των βιβλίων Σε τούτα ‘δώ τα μάρμαρα και  Η Πλατεία Διοικητηρίου και ο Αθλητικός Σύλλογος ΠΑΟΔ, εκδόσεις IANOS. Θα μιλήσουν οι: Τάσος Τζήκας, πρόεδρος ΔΕΘ HELEXPO, Γιώργος Λυσαρίδης, συγγραφέας εκδόσεων IANOS, Πάρις Μπίλλιας, πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ, Θανάσης Παππάς, αντιδήμαρχος δήμου Θεσσαλονίκης. Οργάνωση: Εκδόσεις IANOS / Σύλλογος Φίλων Πλατείας Διοικητηρίου.

Σε τούτα ‘δώ τα μάρμαρα

Νοσταλγική ανασκόπηση μιας εποχής (1960-1975) που πέρασε, αλλά παραμένει ζωντανή μέσα από τις βιωματικές μνήμες του συγγραφέα. Γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πλατεία Διοικητηρίου, το επίκεντρο μιας ολόκληρης περιοχής, αλλά και γύρω απ’ αυτήν, οι περιπέτειες μιας παρέας που άφησε τη δική της ιστορία και που ακόμη διατηρεί δεσμούς. Ονόματα στα οποία γίνεται αναφορά μέσα στο βιβλίο: Γιώργος Κούδας, Νίκος Κουταλιανός, Σταύρος Μαρβάκης, Νίκος Μαστοράκης, Γιώργος Πανίδης, Πασχάλης, Ζαχαρούλης Πεσμαζόγλου, Χρήστος Τζαβέλας κ.α..

Η Πλατεία Διοικητηρίου και ο Αθλητικός Σύλλογος ΠΑΟΔ

«Το λεύκωµα που αποφασίσαµε να εκδώσουµε, και έχετε σήµερα στα χέρια σας, είναι µία προσπάθεια να καταγράψουµε την αθλητική ιστορία της γειτονιάς µας µέσα από τα πενήντα πρώτα χρόνια του ΠΑΟ∆ (1929-1979) και µέσα από τη συνοπτική ιστορία των υπόλοιπων οµάδων του ∆ιοικητηρίου. Είναι ένα οδοιπορικό στο χρόνο, που προσπαθεί µε κινηματογραφικό τρόπο να φωτίσει την οργανωµένη αθλητική δραστηριότητα µίας σηµαντικής γειτονιάς της Θεσσαλονίκης. Κοινωνικό και αθλητικό κέντρο µιας µεγάλης γειτονιάς που εκτεινόταν από την Εγνατία, µέχρι την Κασσάνδρου και την Ολυµπιάδος, και από τη Ρωµαϊκή Αγορά και τον Άγιο ∆ηµήτριο, µέχρι τους ∆ώδεκα Αποστόλους και τα βυζαντινά τείχη της Παπαρρηγοπούλου. Εκεί συναντιόµασταν οι µικρές ποδοσφαιρικές «συµµορίες» και παίζαµε µπάλα µέχρι αργά το απόγευµα, κάθε µέρα. Εκεί, κάποια όµορφα ανοιξιάτικα βράδια, δώσαµε τα πρώτα αµήχανα εφηβικά ραντεβού µετά το φροντιστήριο. Ο αθλητισµός, µε κυρίαρχο το ποδόσφαιρο, υπήρξε για το ∆ιοικητήριο ο βασικός ιστορικός καµβάς που ανέδειξε πρόσωπα και γεγονότα και γι’ αυτό η έκδοση του λευκώµατος ήταν µία υποχρέωση όλων µας στην ιστορία του ΠΑΟ∆, στη γειτονιά µας και στην πόλη ολόκληρη».

 

Αγάπη Ντόκα | 15η Δ.Ε.Β.Θ. | Θεσσαλονίκη – Περίπτερο 15-Stand 11-Δ.Ε.Β.Θ. | 5 Μαΐου 2018 18:00

Η Αγάπη Ντόκα στο πλαίσιο της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται στο περίπτερο των εκδόσεων IANOS-Θερμαϊκός για να υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της Καταδικασμένη να είμαι σπάνια, εκδόσεις Θερμαϊκός.

Απόσπασμα από τον πρόλογο
Ο λύκος υπάρχει στην ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας για να µας δείξει τους ανθρώπους που πρέπει να προσέχουµε. Το πριγκιπόπουλο στην ιστορία της Σταχτοπούτας υπάρχει για να µας δείξει ότι ζει εκεί έξω κάποιος ιδανικός για κάθε κοπέλα. Τα τρία γουρουνάκια υπάρχουν για να µας δείχνουν πώς πρέπει να χτίζουµε τη ζωή µας, για να µην µπορεί κανείς να γκρεµίσει τους κόπους µας. Το ασχηµόπαπο υπάρχει για να µας δείξει ότι πίσω από κάθε φαινοµενικά άσχηµο άνθρωπο κρύβεται ένας κύκνος που εµφανίζεται µε τον καιρό. Η µάγισσα στην ιστορία της Χιονάτης υπάρχει για να µας δείξει ότι οι προθέσεις των ανθρώπων δεν είναι πάντα αγνές.
Ο γράφων (συγγραφέας όπως αποκαλείται) κάποιες φορές γράφει τα πράγµατα όπως έχουν. Κάποιες φορές µπορεί να µειώνει ή να υπερβάλλει. Κάποιες φορές γράφει προσωπικές ιστορίες και κάποιες φορές γράφει ιστορίες που έχει ακούσει. Κάποιες φορές συνδυάζει δικά του βιώµατα µε βιώµατα άλλων ανθρώπων.
Όπως και να έχει, κάθε ιστορία κρύβει αλήθειες. Και δείχνει πώς αυτές οι αλήθειες µπορούν να µοιάζουν µε ψέµατα. Με υπερβολές. Μα καµιά φαντασία δεν είναι ικανή να ξεπεράσει την πραγµατικότητα. Καµιά ιστορία δεν µοιάζει αληθινή. Γιατί όλοι αποκλείουν ότι αυτό που διαβάζουν µπορεί να συµβεί. Και φτάνει µια στιγµή που έρχονται αντιµέτωποι µε κάτι που τους αφήνει άφωνους. Και δικαιώνουν κάθε βιβλίο και κάθε ταινία που έχει κυκλοφορήσει και που δεν πίστεψαν.
Συνηθίζουµε να γράφουµε στους προλόγους των βιβλίων:
«Τα πρόσωπα και οι καταστάσεις που περιγράφονται εδώ ουδεµία σχέση έχουν µε την πραγµατικότητα».
∆εν έχουν;…

Βιογραφικό
Ο πελαργός με προσγείωσε τη μέρα των Χριστουγέννων του 1963 στη Θεσσαλονίκη! Στην πόλη που γράφεται με δύο σίγμα και προφέρεται με πολλά λάμδα, όπου όλα είναι χαλαρά και πίνουμε φραπέ με το καλαμάκι. Εδώ μεγάλωσα, πήγα νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, έμαθα aγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, παντρεύτηκα και απέκτησα δύο κόρες κι εγγόνια! Δούλεψα ως ντίλερ σε τάπερ και καλλυντικά, βοηθός μηχανογράφησης σε εκπαιδευτικό οργανισμό, ταμίας, προϊσταμένη, υπεύθυνη καταστήματος,
γραμματέας σε δικηγορικό γραφείο, τόσο ώστε να μη δικαιούμαι σύνταξη!
Είμαι μέλος της δράσης το «Ράφι της Αγάπης», που έχει σκοπό τη δημιουργία δανειστικών βιβλιοθηκών σε συλλόγους που αγκαλιάζουν άτομα με χρόνιες παθήσεις, και της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. Έχω πάρει μέρος με δύο κείμενά μου στο συλλογικό βιβλίο «Αχτίδες στο σκοτάδι» (2016, εκδ. «Ανάτυπο»). Το διήγημά μου «Χίλιες και μία νύχτες» πήρε τιμητική διάκριση στο διαγωνισμό «Λογοτεχνικές πένες 2016» που συνδιοργάνωσαν οι εκδόσεις «Γράφημα» και
το GoodBooksweb.com. Αυτή είναι η πρώτη μου απόπειρα να γράψω κάτι ολοκληρωμένο, γιατί από χαρτιά, χαρτούδια και χαρτάκια μέσα στα συρτάρια, πάνω στα τραπέζια και στα ράφια, άλλο τίποτα!

Επικοινωνήστε με τη συγγραφέα:e-mail: agapidoka@hotmail.com facebook: Agapi Doka

 

Χρήστος Γιανναράς | 15η Δ.Ε.Β.Θ. | Θεσσαλονίκη – Αίθουσα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-Περίπτερο 13 | 6 Μαΐου 2018 12:00

Στο πλαίσιο της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης o Χρήστος Γιανναράς παρουσιάζει το βιβλίο του Ελληνοκεντρικός εκσυγχρονισμός, εκδόσεις IANOS.

Τα κείμενα που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον τόμο είναι αναδημοσίευση από την εφημερίδα Η Καθημερινή (τα κυριακάτικά φύλλα του 2017), εφόσον δεν υπάρχει διαφορετική ένδειξη. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.

Περιγραφή βιβλίου
Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να ριζώσουν στην Πλατεία Συντάγματος, αμετακίνητοι. Για εβδομάδες, για μήνες. Να απαιτούν, όχι αλλαγές – μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα: Να επανασυνταχθεί από Ανεξάρτητη Αρχή ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να εκλέγονται από την ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας. Οι πρόεδροι των ανώτατων δικαστηρίων να εκλέγονται με την ψήφο των δικαστών. Οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και της αστυνομίας, από την «επετηρίδα» και μόνο. Να απομακρυνθούν οι κομματικές νεολαίες από τα πανεπιστήμια. Να καταργηθεί οποιαδήποτε μορφή «παραγραφής» οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του Δημοσίου.
Το κατεπείγον είναι να σωθούν ψήγματα, έστω, δημοκρατίας στην ψυχορραγούσα κρατική μας οντότητα.

Βιογραφικό
Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης (Παρίσι). Δίδαξε Φιλοσοφία, Πολιτιστική Διπλωματία και Συγκριτική Οντολογία σε πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Ελλάδας.
Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.

Τίτλοι του ίδιου συγγραφέα που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις IANOS:
1.Να επαναστατήσει η αξιοπρέπεια (2017)
2.Αόριστη Ελλάδα (2016) & 3.Την αλήθεια κατάματα (2016)
4.Πείνα και δίψα (2015) & 5.Τόπος του ανοίκειου τρόπου (2015)
6.Finis Graeciae (2014) & 7.Η ελληνικότητα ως ποιότητα και ως ντροπή (2014)
8.Το πρόβλημά μας είναι πολιτικό, όχι οικονομικό (2013)
9.Η καταστροφή ως ευκαιρία (2012)
10.Η πολιτική γονιμότητα της οργής (2011)
11.Κατά κεφαλήν καλλιέργεια (2010)
12.Το πολιτικό ζητούμενο στην Ελλάδα σήμερα (2009)
13.Η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα σήμερα (2008)
14.Έπαινος ψήφου τιμωρητικής (2007)
15.Προφορική αμεσότητα (2003)

Κλέλια Χαρίση | 15η Δ.Ε.Β.Θ. | Θεσσαλονίκη – Αίθουσα Αμάλ/Amal-Περίπτερο 13 | 6 Μαΐου 2018 17:00

Στο πλαίσιο της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης oι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν τη νέα ποιητική συλλογή της Κλέλιας Χαρίση με τίτλο Αλλαγή φρουράς | Change of guard. Θα μιλήσουν οι: Αλέκος Δαφνομήλης Πρόεδρος Εταιρίας Συγγραφέων Β.Ελλάδος, Βασίλης Κοντογουλίδης Διευθυντής Fm 100 Θεσσαλονίκης. Απαγγέλουν: Αλίκη Δουρμάζερ Ηθοποιός-σκηνοθέτης, Μάξιμος-Φίλιππος Καλατζής Αρχιτέκτων Μηχανικός.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Έργα εξωφύλλου & εσωτερικού: Νεκτάριος Αποσπόρης

Καλλιτέχνες: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Λάκης Παπαδόπουλος,  Κρινιώ Νικολάου, Τζώρτζια (Μπλε) και Ζωή Τηγανούρια

Επιμέλεια: Μαρία Μουτσίου

Εκδόσεις IANOS, 2018

Οι εκδόσεις IANOS εκδίδουν τη νέα ποιητική συλλογή της Κλέλιας Χαρίση με τίτλο «Αλλαγή φρουράς | Change of guard».

“Αλλαγή Φρουράς ζητούν τα μάτια μου απο τα μάτια της σοφίας..”

“My eyes seek a change of Guard from the eyes of Wisdom..”

Αυτή η δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά) απευθύνεται σε όσους αγαπούν τη γραφή, τη «γραφή της ψυχής», και καλεί τους αναγνώστες να κάνουν το ταξίδι της ανάγνωσης, το οποίο θα τους χαρίσει τη χαρά της ανακάλυψης.

Ὁμηρικὰ τὰ Ἔπη τῆς ζωῆς μας, δὲν λέω,

πές μου ὅμως…

ἂν τελικά, ἡ Ἰθάκη εἶναι μέρος τοῦ μύθου,

ἢ ἂν ἡ ἀλήθεια πραγματεύεται τὸν μύθο της,

ἀνάμεσα σὲ Τρωικοὺς πολέμους

Νιάτων-Ἐμπειρίας!

Όπως αναφέρει η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ στον πρόλογο, «Ἀνάμεσα στὸν μύθο τῆς ἀλήθειας καὶ στὴν ἀλήθεια τοῦ μύθου, κινεῖται ἡ ποίηση τῆς Κ.Χ. καὶ ἡ πολυδαίδαλη ποιητική της γλώσσα ρίχνει περισσότερο φῶς στὸν ὁρίζοντα τῆς ποίησης».

Το έργο του εξωφύλλου είναι του Νεκτάριου Αποσπόρη. Η ποιητική συλλογή περιλαμβάνει στίχους που μελοποιήθηκαν και ερμηνεύτηκαν από εξαιρετικούς σύγχρονους δημιουργούς, όπως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Λάκης Παπαδόπουλος, η Κρινιώ Νικολάου, η Τζώρτζια (ΜΠΛΕ), η Ζωή Τηγανούρια, ενώ την μετάφραση ανέλαβε η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.

Βιογραφικό

Η Κλέλια Χαρίση γεννήθηκε στην Ιταλία και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οικονομικά στη Φερράρα και Ειδική Φυσική Αγωγή στο ΑΠΘ. Ξεκίνησε την καριέρα της στη δημοσιογραφία το 2007 ως κεντρική παρουσιάστρια της εκπομπής «Αποστολή» στην ΕΡΤ3. Ακολούθησαν συνεργασίες µε την ΕΡΤ3, όπως το «ΘΕΣτηΝΙΚΗ» και ο «Ποδηλάτης του κόσμου».

Ανέλαβε πρόεδρος του ραδιοφωνικού σταθμού Alpha 96.5 και του τηλεοπτικού Channel 9. Παράλληλα, αρθρογράφησε σε αξιόλογες εφημερίδες, όπως το Παρασκήνιο και η Ελευθεροτυπία.

Αποτέλεσε πρέσβειρα της ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΣΤ της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας για τον καρκίνο του μαστού.

Είναι διευθύντρια λόγου και τέχνης του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και νήσων. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές Στέγη Αναζητήσεων και Μετανάστης η Ελπίδα.

Ποιήματά της και στίχοι μελοποιήθηκαν και ερμηνεύτηκαν από μεγάλους δημιουργούς, όπως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η Κρινιώ Νικολάου, ο Λάκης Παπαδόπουλος, η Τζώρτζια Κεφαλά (ΜΠΛΕ) και η Ζωή Τηγανούρια.

Έχει βραβευτεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και από την Αμφικτυονία Ελληνισμού σε πανελλήνιους και παγκόσμιους ποιητικούς διαγωνισμούς.

Αποτέλεσε μέλος της Α΄ κριτικής επιτροπής Αθηνών του 35ου Πανελλήνιου διαγωνισμού ποίησης της ΠΕΛ.

Το 2017 η ποίησή της συμπεριλαμβάνεται στον 29ο τόμο της Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας του Χάρη Πάτση: Η Νεοελληνική Λογοτεχνία από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα.

Σήμερα είναι πρέσβειρα της εκστρατείας LET’S ΠΑΠ της HeCPA για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.