O σουηδός συγγραφέας Arne Dahl έρχεται στον ΙΑΝΟ

O σουηδός συγγραφέας Arne Dahl έρχεται στον ΙΑΝΟ

Την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου στις 20:30 ο σουηδός συγγραφέας Arne Dahl έρχεται στον ΙΑΝΟ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του θεσμού «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», για μία συζήτηση με τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη, με επίκεντρο τα βιβλία, τη ζωή και το έργο του.

 

Συνδιοργάνωση: θεσμός «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σύλλογος Σουηδικής Γλώσσας, εκδόσεις Μεταίχμιο & IANOS.

 

Είσοδος ελεύθερη. Θα υπάρξει διαδοχική διερμηνεία από τα αγγλικά.

 

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται. Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: Μυθοπλασία ή καθρέφτης της κοινωνίας τους;» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του θεσμού «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», μια διεθνή διάκριση που έλαβε ο Δήμος της Αθήνας από την UNESCO (23 Απριλίου 2018 – 22 Απριλίου 2019).

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο αρχηγός της πρώτης εθνικής των σουηδών συγγραφέων. Ο πιο συναρπαστικός σύγχρονος συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, σύμφωνα με τον Ian Rankin.

Ο Arne Dahl (Άρνε Νταλ, 1963) δεν υπάρχει. Το ψευδώνυμο αυτό ανήκει στον σουηδό Γιαν Άρναλντ, ο οποίος κατάφερε να διατηρήσει μυστική την ταυτότητά του για αρκετά χρόνια, αλλά στο έκτο βιβλίο της αστυνομικής σειράς του, στην οποία πρωταγωνιστεί η Ομάδα Άλφα −μια ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων, ικανότατων αστυνομικών, που παίζουν και τον ρόλο του ήρωα-ντετέκτιβ των βιβλίων του −, το πρόσωπό του αποκαλύφθηκε.

 

Γεννημένος το 1963, εργαζόταν ως κριτικός και δημοσιογράφος, ενώ με το Misterioso καθιερώθηκε διεθνώς ως ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικού στην Ευρώπη. Ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η οξυδέρκεια της ματιάς του είναι εντυπωσιακή. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η χωρίς φτιασίδια πολιτικής ορθότητας εικόνα της σουηδικής κοινωνίας στα μυθιστορήματά του».

 

Ο Dahl ήταν πανεπιστημιακός δάσκαλος και μολονότι στα νιάτα του είχε διαβάσει πολύ αστυνομική λογοτεχνία, στη συνέχεια μάλλον τη σνόμπαρε. Το πρώτο του μυθιστόρημα το έγραψε στα 27 του με το πραγματικό του όνομα και με θέμα εμπνευσμένο από τη σφαγή του 1822 στη Χίο, όμως παρά τις θετικές κριτικές δεν εγκατέλειψε την ακαδημαϊκή του καριέρα. Ταινίες όπως η Σιωπή των αμνών και το Seven, ωστόσο, τον οδήγησαν εκ νέου στο δημοφιλές λογοτεχνικό είδος. Όταν λοιπόν θέλησε να αναγεννηθεί, αποφάσισε να ξεκινήσει από το μηδέν, επινοώντας ένα alter ego που αντλούσε από τις νουάρ ρίζες του. Ήδη διάσημος ως ένας από τους ανανεωτές του ευρωπαϊκού νουάρ, διαθέτει μια γραφή με νεύρο και ανατροπές που δίνει μια άλλη γοητεία στις αστυνομικές ιστορίες του. Αλλά ίσως η πιο σημαντική συμβολή του είναι η αποκάλυψη μιας άλλης Σουηδίας, μιας χώρας που κάποτε ήταν πρότυπο για τις περισσότερες ευρωπαϊκές και τώρα μοιάζει να έχει προσβληθεί από μια εκτός ελέγχου εγκληματικότητα. Ο Dahl χρησιμοποιεί τη φόρμα του αστυνομικού μυθιστορήματος με σκοπό να ανοίξει διάλογο με τις εγκάρσιες πληγές της σουηδικής κοινωνίας. Παράλληλα προσδοκά να θέσει καυτά πολιτικά ζητήματα, που επηρεάζουν το διαρκώς εναλλασσόμενο κοινωνικό περιβάλλον. Έτσι, πραγματεύεται άμεσα ή έμμεσα διάφορα θέματα αιχμής, από τις άδικες και στημένες από την αστυνομία καταδίκες μέχρι εικόνες της κρίσης που ταλανίζει τη Σουηδία και όχι μόνο, ενώ ορισμένα ζητήματα που τον απασχολούν συχνά εμφανίζονται στα περισσότερα έργα του, όπως ο ρατσισμός, η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση, η διαφθορά, η έκπτωση της ηθικής και των κοινωνικών αξιών, η δύναμη της εξουσίας και του χρήματος. Διαβάζοντας τα βιβλία του, μπορούμε να αντιληφθούμε την πολυπλοκότητα και τη δυναμική του κόσμου που μας περιβάλλει. Τέλος, στα βιβλία του θα συναντήσει κανείς άφθονες μουσικές παραπομπές από τον χώρο της τζαζ και του μπλουζ.

 

 

Έγραψαν για τον Arne Dahl

«Διεισδυτική πολιτική σκέψη, παιγνιώδης γραφή, ο Arne Dahl είναι ο πιο συναρπαστικός σύγχρονος συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας». Ian Rankin, συγγραφέας

 

«Από τους “εκδρομείς” του σκανδικαβικού νουάρ, που τα τελευταία χρόνια έχουν κυριαρχήσει στον χώρο του αστυνομικού μυθιστορήματος, ο ArneDahl χαρακτηρίζεται ως ο πλέον πολυκύμαντος, ο πιο διακειμενικός, ο πιο ποιητικός. Λόγος στακάτος και βίαια απροσδιόριστος. Λόγος ουμανιστικός και όχι λαϊκίστικος». Νίκος Κουρμουλής, BOOKPRESS

 

«Αν ο RaymondChandler ήταν Σουηδός –και ζωντανός βέβαια–, θα ορκιζόμουν πως αυτός κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο ArneDahl.Όχι λόγω των ομοιοτήτων στο στιλ γραφής, αλλά λόγω της «ατμόσφαιρας»… Λόγω του ότι ο Dahl είναι καλός, πραγματικά πολύ καλός. Γρήγορος και στρωτός, σε συγκεκριμένες στιγμές ποιητικός, άγριος και διαρκώς συναρπαστικός». DastMagazine (Σουηδία)

 

«Ο καλύτερος συγγραφέας αστυνομικού στη Σουηδία. Δεν υπάρχει άλλος σαν αυτόν, που να δημιουργεί ατμόσφαιρα, ένταση και να ξυπνά τη σκέψη… Η πλοκή του είναι γρήγορη και η γλώσσα του επίσης». NorraVästerbotten (Σουηδία) 

 

«Ο Dahlκαταργεί κάθε γνωστό κλισέ με μια πρόζα τόσο ανάγλυφη, που οι αναγνώστες του αστυνομικού δεν έχουν ξαναδιαβάσει». DieZeit (Γερμανία)

 

«Αν γνωρίζετε ήδη τον HenningMankel, τότε ήρθε η ώρα να διαβάσετε τον ArneDahl… Ο Dahl είναι ένας εξαιρετικός στιλίστας». Stern (Γερμανία)

 

«Ο Arne Dahl έχει δημιουργήσει τη δική του σχολή αστυνομικής λογοτεχνίας, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά διεθνείς δολοπλοκίες, κατασκοπεία, σασπένς και υψηλή λογοτεχνία». Lars Kepler, συγγραφέας

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Επτά μείον ένα» – ”Utmarker

Μετάφραση από τα σουηδικά: Γρηγόρης Κονδύλης

Το βιβλίο που χάρισε τη μεγάλη διεθνή αναγνώριση στον αρχηγό της εθνικής των σουηδών συγγραφέων.

Κάποιος παρακολουθεί. Κάποιος γνωρίζει. Κάποιος σκοτώνει μόνο για τον εαυτό του.

Ένα πανέξυπνο θρίλερ που ξεπερνά τα πρότυπα της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Είμαστε συνηθισμένοι στην περιπλοκότητα των υποθέσεων που υφαίνει ο Arne Dahl, όμως στο νέο του μυθιστόρημα αγγίζει ένα άλλο επίπεδο μαεστρίας. Στο Επτά μείον ένα με γραφή πιο μεστή, πιο στιβαρή, πιο φιλόδοξη, σαν να γράφει αστυνομικό μυθιστόρημα που τείνει να απεκδυθεί τον μανδύα του αστυνομικού, θα μας εκπλήξει και από άποψη πλοκής. Στο πρώτο αυτό βιβλίο όπου τίθενται τα θεμέλια μιας αστυνομικής σειράς, έχοντας πλέον εγκαταλείψει την προσφιλή του συνήθεια να πρωταγωνιστούν ομάδες αστυνομικών, μας συστήνει ένα φαινομενικά αταίριαστο δίδυμο. Οι ήρωες αυτή τη φορά δρουν εκτός των παραδοσιακών περιορισμών της αστυνομικής δουλειάς, και πιο κοντά από ποτέ στα θύματα και τους δολοφόνους. H δεκαπεντάχρονη Έλεν αγνοείται επί τρεις εβδομάδες. Κανείς δεν έχει δει να την απαγάγουν κι ας ήταν έξω από το σχολείο όταν συνέβη. Ο Σαμ Μπέργερ που έχει αναλάβει την υπόθεση είναι ο μόνος που καταφέρνει να βρει ένα κρυμμένο στοιχείο, ένα μικροσκοπικό μεταλλικό γρανάζι στον τόπο του εγκλήματος. Χωρίς να είναι βέβαιος, πιστεύει ότι ο δράστης κατά κάποιον τρόπο του μιλάει. Παρόλο που ένα ακόμα έφηβο κορίτσι εξαφανίζεται, δεν καταφέρνει να πείσει τον προϊστάμενό του ότι πίσω από αυτά κρύβεται ένας σίριαλ κίλερ για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι στη Σουηδία. Η Μόλι Μπλουμ από την Υπηρεσία Ασφαλείας παρακολουθεί από απόσταση καθώς ο Σαμ Μπέργερ ερευνά την εξαφάνιση και, όπως και ο Σαμ, έχει ένα προαίσθημα για την υπόθεση αυτή. Όμως, όπως και το αφεντικό του Σαμ, έτσι και το δικό της δεν πιστεύει στα προαισθήματα, μόνο στις αποδείξεις, αλλά ακόμα και τότε μπορεί να το παζαρέψει, αν είναι για το καλό της Σουηδίας.

Η Μόλι συνειδητοποιεί ότι πρέπει να δουλέψει μαζί με τον Σαμ και να λειτουργήσει εκτός του νομικού συστήματος προκειμένου να λύσουν την υπόθεση και να φέρουν τον ένοχο ή τους ενόχους ενώπιον της δικαιοσύνης. Και οι δύο δεν ξέρουν ποιον μπορούν να εμπιστευτούν στην αστυνομία ή στην υπηρεσία ασφαλείας, όμως θα πρέπει να το κάνουν εάν θέλουν να τα καταφέρουν. Καθώς ο Σαμ σκαλίζει τον φάκελο της Έλεν, αποκαλύπτεται μια ιστορία με σκοτεινές σχέσεις με το ίδιο του το παρελθόν. Σύντομα ο κυνηγός μετατρέπεται σε κυνηγημένο· θα αποκαλυφθεί η αλήθεια που πολλοί θέλουν να μείνει κρυφή;

 

Για άλλη μια φορά ο Dahl αποδεικνύει πως παίρνει το είδος στα σοβαρά και συνθέτει ένα πανέξυπνο θρίλερ με εκπληκτικές ανατροπές και ψυχολογική διορατικότητα. Το Επτά μείον ένα προσφέρει όλα όσα λαχταράει η ψυχή του καθενός: παραδοσιακό σασπένς, έξυπνη υπόθεση, περίπλοκα φονικά όπλα και εργαλεία βασανιστηρίων αλλά και μια λογοτεχνική ποιότητα που το τοποθετεί πάνω από τα συνηθισμένα πρότυπα της αστυνομικής λογοτεχνίας. Με αυτό το βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 15 χώρες, ενώ σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση της λίστας των μπεστ σέλερ του Spiegel όπου παρέμεινε για πολλές εβδομάδες, ο Dahl μπαίνει στη μάχη για τον τίτλο του πρωταθλητή βαρέων βαρών της παγκόσμιας αστυνομικής λογοτεχνίας.

 

«Θαυμάσιο, πηγαίο γράψιμο με εξαιρετικό ρυθμό, το βιβλίο αυτό σε κρατάει σαν μέγγενη από την πρώτη σελίδα και δεν σε αφήνει ούτε λεπτό». Peter James, συγγραφέας

«Ο Αrne Dahl πετυχαίνει να εκφραστεί με τέτοια γλωσσική μαεστρία, που το βιβλίο θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης για κάθε επίδοξο συγγραφέα αστυνομικού. Αν υπήρχε μεταπτυχιακό στην αστυνομική λογοτεχνία, το Επτά μείον ένα θα έπρεπε να ενταχθεί στο πρόγραμμα διδασκαλίας. Δεν είναι τυχαίο που μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Σουηδίας το ανακήρυξε καλύτερο σουηδικό αστυνομικό όλων των εποχών». Geir Tangen, συγγραφέας

«Είμαστε συνηθισμένοι στην περιπλοκότητα των υποθέσεων που υφαίνει ο ArneDahl, όμως στο νέο του μυθιστόρημα αγγίζει ένα νέο επίπεδο μαεστρίας». Südwest Presse, Γερμανία

«Ο ArneDahl συνωμοτεί σαν τον StiegLarsson, γράφει σαν τον HenningMankell. Το Επτά μείον ένα είναι ένα πανέξυπνο θρίλερ. Στη σκηνή της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας το Επτά μείον ένα ξεχωρίζει με ένα μεγάλο θαυμαστικό. […] Ο Arne Dahl παίρνει το είδος στα σοβαρά και γράφει αστυνομικό με λεπτομέρειες, εκπληκτικές ανατροπές και ψυχολογική διορατικότητα. Γνωρίζει επίσης πώς επιτυγχάνεται το αληθινό σασπένς, χτίζοντας την προσδοκία του τι θα συμβεί». OP-5, Νορβηγία

«Ο ρυθμός είναι καταιγιστικός, και ο επιδέξιος Arne Dahl πετυχαίνει να δέσει μαζί μια καταπληκτική ιστορία με ένα −εννοείται− θαυμάσιο αγωνιώδες φινάλε». Skaraborgs Allehanda, Σουηδία

 

«Το νέο ζενίθ της σουηδικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Ανυπομονούμε για τη συνέχεια». Bücher

 

«Πρέπει να μας πιστέψετε: Αυτό είναι το πιο ιδιοφυές βιβλίο που έχει γράψει έως σήμερα ο Arne Dahl». Brigitte, Γερμανία

 

«Μην το χάσετε». Shotsmag

 

«Καθηλωτικό». Sunday Times

 

Δείτε το βιβλίο

Δείτε την εκδήλωση