Παρουσίαση Βιβλίου: «Ηλεκτρική ενέργεια και δίκαιο των συμβάσεων»

Παρουσίαση Βιβλίου: «Ηλεκτρική ενέργεια και δίκαιο των συμβάσεων»

Την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στις 18:00 οι εκδόσεις Π.Ν. Σάκκουλας και ο IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο «Ηλεκτρική ενέργεια και δίκαιο των συμβάσεων» του Δημήτρη Χ. Λιάππη. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Παναγιώτης Πικραμμένος, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ.-πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός

Αθανάσιος Κουτρομάνος, πρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ.-πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης

Μιχαήλ-Θεόδωρος Μαρίνος, καθ. Εμπορικού Δικαίου, Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Παν. Θράκης

Μιχάλης Φιλίππου, διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας A.E.»

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οι αναπτυσσόμενες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας νομικές σχέσεις παραμένουν εν πολλοίς αχαρτογράφητες στην ελληνική θεωρία και νομολογία. Το κενό αυτό, που επιτείνεται από την εντελώς πρόσφατη αναθεώρηση της δομής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τον Ν. 4512/2018, έρχεται να καλύψει η μονογραφία «Ηλεκτρική ενέργεια και δίκαιο των συμβάσεων: Από το Μονοπώλιο στο Unbundling και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, με τις νέες ρυθμίσεις του ν. 4512/2018» του Δημήτρη Χ. Λιάππη, Καθηγητή Ιδιωτικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω και επικεφαλής της δικηγορικής εταιρείας «Λιάππης & Συνεργάτες»

 

Με τρόπο συστηματικό αναδεικνύονται τα δραστηριοποιούμενα στην αγορά ενέργειας πρόσωπα, ο λειτουργικός ρόλος τους, καθώς και οι μεταξύ τους δημιουργούμενες συμβατικές σχέσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στους μηχανισμούς αντιμετώπισης του κινδύνου αφερεγγυότητας των εμπλεκoμένων στη χονδρεμπορική και λιανεμπορική αγορά.

 

Τέλος, ο συγγραφέας, αξιοποιώντας δημιουργικά την πλούσια εργαλειοθήκη του δικαίου των συμβάσεων, προβαίνει αφενός σε μια τυποποίηση των πραγματοποιούμενων ενεργειακών συναλλαγών, ικανή να προσφέρει εύλογες υπό το πρίσμα των επιδιωκόμενων σκοπών, κατανοητές και λειτουργικές λύσεις στα ανακύπτοντα στην πράξη προβλήματα, και αφετέρου σε μια νέα προσέγγιση της αναγκαστικής σύμβασης, προσαρμοσμένη στις ιδιομορφίες της αγοράς ενέργειας.