Βιβλιοπαρουσίαση: «Για ένα Μανιφέστο Πολιτισμού»

Βιβλιοπαρουσίαση: «Για ένα Μανιφέστο Πολιτισμού»

Οι Εκδόσεις GUTENBERG σας προσκαλούν στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος) στην παρουσίαση του βιβλίου του Μήτσου Κασόλα “Για ένα Μανιφέστο Πολιτισμού από τη Μικρή Μέγιστη Ελλάδα”.

Θα μιλήσουν:
ΛΑΟΚΡΑΤΗΣ ΒΑΣΣΗΣ, Φιλόλογος – Συγγραφέας
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΜΑΣ, Ομότιμος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΥΡΟΥ, Σκηνοθέτης
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΣΟΛΑ, Σκηνοθέτης Θεάτρου

 

Μήτσος Κασόλας

 

ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ

ISBN: 978-960-01-1903-9
1η έκδοση,
Νοέμβριος 2017
σελ.
159

 

Το πρόσωπο της Ελλάδας, η ταυτότητά της, η επιβίωσή της, η δόξα της, από τους παμπάλαιους καιρούς μέχρι τους σημερινούς, είναι ο πολιτισμός της… Κι αυτός ο πολιτισμός, παλαιός και νεότερος, κινδυνεύει παγκόσμια σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Γι’ αυτό και χρειάζεται η Ελλάδα στο όνομα αυτού του οικουμενικού της πολιτισμού, να έρθει (όπως και στην Αναγέννηση) στο προσκήνιο. Χρειάζεται να την ανακαλύψει ξανά η ανθρωπότητα, που σήμερα κινείται χωρίς μπούσουλα και χωρίς αξίες, γονατισμένη μπροστά στο 1% του είδους, που κατέχει σχεδόν όλον τον πλούτο της γης και των εργαζομένων της. Εσαεί τεράστια ύβρις!

Η άγνοια, η παραγνώριση της φανερής αλλά και της υπόγειας πολιτιστικής δύναμης της Ελλάδας χρεώνει την ίδια και την Αριστερά της με ευθύνες για το χτες, το σήμερα, το αύριο. Με την επίγνωση των παραπάνω, η Ελλάδα, η Αριστερά και όχι μόνο αυτή, οφείλουν να πορεύονται προς τον πολιτισμό, που είναι σαν την ελευθερία και τη γλώσσα. Δεν χαρίζεται. Κατακτάται.

 

 

Ο Μήτσος Κασόλας γεννήθηκε το 1936. Σπούδασε κινηματογράφο και θέατρο. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και σεναρίων. Παράλληλα, άσκησε το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Από το 1964 μέχρι τώρα, έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, ένα χρονικό, δύο δοκίμια για τον Νίκο Καββαδία και εννέα μυθιστορήματα. Το 1974 πήρε το Α’ Κρατικό Βραβείο για το χρονικό “Η άλλη Αμερική” και το 1984 το Α’ Κρατικό βραβείο για το μυθιστόρημα “Ο πρίγκιπας”, το οποίο όπως και το μυθιστόρημα “Αγγελίνα” έγινε τηλεοπτική σειρά για την ΕΡΤ.