Βιβλιοπαρουσίαση: Κανέλλα και γαρύφαλλο από την Προποντίδα

Βιβλιοπαρουσίαση: Κανέλλα και γαρύφαλλο από την Προποντίδα

Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Λαγκαδά και το Βιβλιοπωλείο “Βιβλιογνωσία“σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Κανέλα και γαρύφαλλο από την Προποντίδα” της Δέσποινας Στεργίου και των Εκδόσεων iWrite. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Για να µην χαθεί το όνειρο! Μαγικές συνταγές της γιαγιάς µε φόντο την ιστορία, τα ήθη και τα έθιµα της Προποντίδας Μικράς Ασίας.

Γυρίζω πίσω στο χρόνο… Ακολουθώ την καρδιά µου, που ζητάει να δικαιώσουµε την ιστορία των ανθρώπων που φόρεσαν το ρούχο της προσφυγιάς. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού, ελάτε να γίνουµε συνοδοιπόροι σε ένα ταξίδι, σαν να µην πέρασε ένας αιώνας σχεδόν, σαν να µην έσβησαν τα φώτα του πολιτισµού στην πατρώα γη.

Εσείς απολαύστε το όµορφο ταξίδι κι εγώ θα προσπαθήσω να σας µεταδώσω πληροφορίες για την ιστορία, τη θρησκεία, τα ήθη και έθιµα, τα τραγούδια… Κυρίως, όµως, θα µπούµε βαθιά µέσα στην κουζίνα των προγόνων, σε όλες τις στιγµές της ζωής τους, µε µυρουδιές και γεύσεις της γης που άφησαν πίσω τους.

Ο Μικρασιατικός Ελληνισµός, φεύγοντας, κράτησε για φυλακτό τον πόνο για την απώλεια, λίγο χώµα της πατρίδας, το εικόνισµα της Παναγίας και φωτογραφίες ενθύµια από τη ζωή του. Οι αναµνήσεις του, όµως, ήταν πολλές και βαθιά ριζωµένες στην ψυχή του.

Οι κληρονόµοι του κόσµου αυτού αφηγούνται εδώ παλιές αυθεντικές συνταγές φαγητών και γλυκών, µε ξεχωριστή γεύση και άρωµα µπαχαρικών, κανέλα και γαρύφαλλο, µπαχάρι και κύµινο. Τα συνοδεύουν οι καθηµερινές και γιορτινές συνήθειές τους, η οργάνωση, ο παλµός της ζωής, τα τραγούδια της αγάπης και του αποχωρισµού και τα οδοιπορικά από τα άγια χώµατα. Στο ταξίδι αυτό είστε όλοι καλεσµένοι. Όποιες και αν είναι οι δικές σας ρίζες, έχετε να κερδίσετε πολλά από τον πολιτισµό της Μικράς Ασίας.

Δείτε περισσότερα εδώ .

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Είμαι η Δέσποινα η Στεργίου, απόγονος Μικράς Ασίας. Γεννήθηκα στο Στρατώνι της Χαλκιδικής, ζω με την οικογένειά μου στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. Ασχολήθηκα με τον τουρισμό και διατήρησα για πολλά χρόνια τουριστικό γραφείο.

Έχω γράψει και επιμελήθηκα τα κείμενα του βιβλίου, πήρα πληροφορίες από διάφορες έγκυρες βιβλιογραφίες, μελέτες και άρθρα επιστημόνων, ιδρύματα και βιβλιοθήκες, αφιερωμένα στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, αλλά κυρίως έχω καταγράψει τις αφηγήσεις από Μικρασιάτες της περιοχής μου, γραπτές και προφορικές πληροφορίες, με σκοπό να βάλω στην ψυχή σας την αγάπη για τις αλησμόνητες πατρίδες.

Πότε:
Κυριακή 07/05/17
18:00

Πού:
Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γυμνασίου Λαγκαδά
Λουτρών 57, Λαγκαδάς