Βιβλιοπαρουσίαση: "Μελανές κηλίδες στην ιστορία της Θεσσαλονίκης" στον Ιανό

Βιβλιοπαρουσίαση: “Μελανές κηλίδες στην ιστορία της Θεσσαλονίκης” στον Ιανό

Πέμπτη 22 Ιουνίου στις 20:30

Παρουσίαση βιβλίου

Μελανές κηλίδες στην ιστορία της Θεσσαλονίκης

του Σπύρου Κουζινόπουλου 

Οι εκδόσεις ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου με τίτλο Μελανές κηλίδες στην ιστορία της Θεσσαλονίκης.Ένα σημαντικό βιβλίο έρευνας, με μαρτυρίες και ντοκουμέντα για τις περιόδους και τα γεγονότα που σηµάδεψαν αρνητικά τη ζωή της Θεσσαλονίκης κατά τους δύο τελευταίους αιώνες.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Ηλίας Νικολακόπουλος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος ΑΣΚΙ, Δημήτρης Κουμπιάς δημοσιογράφος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), Φοίβος Οικονομίδης Διδάκτωρ Ιστορίας του ΠανεπιστημίουΣορβόνης, συγγραφέας, ερευνητής.

 

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr

 

IANOS: Σταδίου 24, Τ. 210 3217810, www.ianos.gr

 

 

 

Περιγραφή βιβλίου

 

Στο βιβλίο αυτό ο Σπύρος Κουζινόπουλος εστιάζει την έρευνά του σε περιόδους και γεγονότα που σηµάδεψαν αρνητικά τη ζωή της Θεσσαλονίκης κατά τους δύο τελευταίους αιώνες. Κάνοντας ευρεία χρήση µαρτυριών και ντοκουµέντων, επιχειρεί να φωτίσει µια σειρά από µελανά στίγµατα που κηλίδωσαν την ιστορική διαδροµή της µακεδονικής πρωτεύουσας και της γύρω περιοχής, και είναι εν πολλοίς άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Οι σφαγές προκρίτων, αγωνιστών και αµάχων, ως αντίποινα για τη συµµετοχή στην Επανάσταση του 1821, και η πεισµατική στάση του διαδόχου Κωνσταντίνου στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεµο, η οποία λίγο έλειψε να στοιχίσει στην Ελλάδα την απώλεια της Θεσσαλονίκης, είναι οι δύο πρώτοι σταθµοί αυτής της ιστορικής έρευνας. Ακολουθεί η δράση της φασιστικής οργάνωσης ΕΕΕ κατά το Μεσοπόλεµο, που κορυφώθηκε µε τις ανατριχιαστικές επιθέσεις κατά των Εβραίων της πόλης και τον εµπρησµό του συνοικισµού Κάµπελ. Οι δολοφονίες, τα βασανιστήρια και το κύµα των πολιτικών διώξεων από τη δικτατορία του Μεταξά, καθώς και η αποτρόπαιη «τελετή» της καύσης χιλιάδων βιβλίων µπροστά στο Λευκό Πύργο, αποτελούν την επόµενη «µελανή κηλίδα», ενώ η συνέχεια ανήκει στο ναυάγιο του ατµόπλοιου «Χειµάρα» που το 1947 παρέσυρε στον υγρό τάφο του 383 επιβάτες, στην πλειονότητά τους Θεσσαλονικείς. Τα τελευταία κεφάλαια είναι αφιερωµένα, το ένα στην τροµοκρατία που υπέστησαν οι δηµοκρατικοί πολίτες στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία την περίοδο των εκλογών «βίας και νοθείας» του 1961, και το άλλο στη ζοφερή περίοδο της χούντας του 1967, µε τις συλλήψεις, τα φονικά βασανιστήρια αλλά και τους ατελείωτους καταλόγους των χιλιάδων Βορειοελλαδιτών που εξορίστηκαν στη Γυάρο.

Το υλικό, οι µαρτυρίες και τα ντοκουµέντα που παρουσιάζουµε, αποτελούν καρπό µακροχρόνιας ιστορικής έρευνας.

Ο συγγραφέας, µετά το τελευταίο του βιβλίο, Οι µεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα (2013, εκδ. ΙΑΝΟS), ρίχνει για άλλη µια φορά φως στη «σκοτεινή» πλευρά της ιστορίας της πρωτεύουσας του Βορρά, ώστε να µην ξεχαστούν γεγονότα από τα οποία όλοι –και ειδικά οι νεότερες γενιές– έχουν να διδαχθούν πολλά.

 

Βιογραφικό

 

Ο Σπύρος Κουζινόπουλος γεννήθηκε στις Σέρρες και στα πενήντα και πλέον χρόνια που άσκησε το δηµοσιογραφικό λειτούργηµα, εργάστηκε σε πολλές εφηµερίδες και ραδιοτηλεοπτικούς σταθµούς ως συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης. Επί δεκαπενταετία υπήρξε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, µε αρµοδιότητα και στα Βαλκάνια.

Πήρε µέρος στους αγώνες για το «1-1-4», για το Κυπριακό και για το «15% στην Παιδεία». Για τις ιδέες, την αρθρογραφία και τη συµµετοχή του στον αντιδικτατορικό αγώνα, υπέστη διώξεις από τη χούντα. Το 1974 ήταν υποψήφιος βουλευτής της Ενωµένης Αριστεράς στο νοµό Σερρών.

∆ιετέλεσε µέλος του προεδρείου της ΕΣΗΕΜ-Θ, παίρνοντας µέρος σε διεθνή δηµοσιογραφικά συνέδρια, ενώ τιµήθηκε µε µετάλλια και διακρίσεις για τη συµβολή του στη διαβαλκανική συνεργασία αλλά και την προσφορά του στην Οµογένεια. Σε δική του ιδέα στηρίχθηκε η δηµιουργία, το 1991, του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, του οποίου υπήρξε γενικός διευθυντής µέχρι τη συνταξιοδότησή του, το ∆εκέµβριο του 2008. Το 1994 ίδρυσε την Ένωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων, της οποίας διετέλεσε επί δεκαπενταετία γενικός γραµµατέας.

Επικοινωνία µε το συγγραφέα: spikouz@gmail.com