H Ιωάννα Νιάχα μιλάει στο Radio Alchemy

Συνέντευξη της Ιωάννας Νιάχα στο radio alchemy.

1.       Πείτε μας δυο λόγια για τον εαυτό σας.

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα σ’ένα μικρό χωριό της Λειβαδιάς,τον Άγιο Δημήτριο. Μόλις τελείωσα το λύκειο, μετακόμισα στην Αθήνα για να σπουδάσω στην δραματική σχολή του «Θεάτρου των Αλλαγών» καθώς επίσης και στην σχολή musical “PMTP” της Σίας Κοσκινά . Συμμετείχα σαν ηθοποιός σε παραστάσεις όντας ακόμα στην σχολή και δημιούργησα την θεατρική μου ομάδα-παρέα, τους «Fade-Out». Έχω συμμετοχή σε θεατρικά προγράμματα με πανεπιστήμια του εξωτερικού και διδάσκω θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά .Τα τελευταία χρόνια εκτός από την θέση μου σαν ηθοποιός και σκηνοθέτης, επέστρεψα σαν μαθήτρια στις αίθουσες διδασκαλίας για να εκπαιδευτώ πάνω στις θεραπευτικές μεθόδους του θεάτρου για τα παιδιά με ειδικές δυσκολίες.

2.       Μηδείαμα. Τι πραγματεύεται το συγκεκριμένο έργο ;

Το Μηδείαμα, είναι μια συρραφή πάνω στα έργα των Ευρυπίδη, Ανούιγ και Μίλλερ με θέμα τον μύθο της Μήδειας. Η Γιάννα Αναγνώστου που είναι η δημιουργός του κειμένου, ένωσε 3 διαφορετικές εποχές, 3 διαφορετικά ρεύματα, για να καταλήξει στην Μήδεια που έχει στοιχεία από την κάθε μια Μήδεια, που έχει αντίστοιχα δημιουργήσει ο κάθε συγγραφέας.
Βλέπουμε ουσιαστικά όλη της την ιστορία μέχρι και την σκηνή του φόνου που διαπράττει η ηρωίδα και ένα τέλος που σίγουρα δεν το περιμένει κανείς….

3.       Ποια είναι η αγαπημένη σας σκηνή στο έργο;

Όταν αναλαμβάνω ένα έργο ακόμα και όταν το ξέρω, προσπαθώ να το αγαπήσω ολόκληρο. Να αγαπήσω την κάθε σκηνή, τον κάθε ρόλο, ακόμα και την κάθε λέξη γιατί έτσι θα μπορώ να λειτουργώ πιο ξεκάθαρα και πιο δίκαια απέναντι στον συγγραφέα και το έργο του. Οπότε και σε αυτό το έργο δεν έχω κάποια αγαπημένη σκηνή, αλλά αν έπρεπε κάτι να ξεχωρίσω, θα ήταν η φράση της Μήδειας στο τέλος της δεύτερης σκηνής «…Εγκατέλειψα την πατρίδα μου για να ακολουθήσω εσένα και να κάνω πατρίδα μου την προδοσία.».
Όλη της η ιστορία σε μια γραμμή…

4.       Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε αυτό το κείμενο;

Στο χώρο τέχνης 92art όπου και θα ανεβεί το έργο, είχαν κατατεθεί ένας μεγάλος αριθμός, νέων θεατρικών έργων από τα οποία θα έπρεπε να επιλέξω ποιο θα αναλάμβανα να σκηνοθετήσω. Τελευταίες μέρες και ενώ έχω κλείσει κάποιο άλλο έργο, η παραγωγή μου στέλνει το Μηδείαμα. Από καιρό είχα στο μυαλό μου να κάνω κάτι που να αφορά τον μύθο της Μήδειας και τώρα είχε έρθει η στιγμή!

5.       Στο Μηδείαμα οι συνεργάτες σας ποιοι είναι και πως τους επιλέξατε;

Ο Γιάννης Αγριόμαλλος που κάνει τον ρόλο του Ιάσωνα και η Κλαίρη Κολιοπάνου που κάνει τις πίσω σκέψεις του-δεύτερο Ιάσωνα έχουν υπάρξει συνεργάτες μου στο παρελθόν σε άλλη παραγωγή οπότε τους έγινε απευθείας η πρόταση γι’αυτην την δουλειά. Η Λυδία Ορφανουδάκη που κάνει την Μήδεια και η Μαρία Γιουρμετάκη που κάνει τις πίσω σκέψεις της-δεύτερη Μήδεια πέρασαν από ακρόαση που διοργάνωσε το θέατρο.

6.       Είστε άνθρωπος με φαντασία;

Πιστεύω πως ναι…..Δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι κάποιος καλλιτέχνης αν δεν έχει αναπτυγμένη φαντασία.

7.       Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;  

Μετά το «Μηδείαμα»,σειρά έχει να ανεβεί για δεύτερη χρονιά το
«Τελικά ,ποια είναι η πιο δυνατή?» από την ομάδα Fade-Out στο φουαγιέ του πολυχώρου 92art, καθώς και κάποιες ακόμα παραγωγές που είναι στα σκαριά.