,

Η Ρένα Τσουρή μιλάει στο Radio Alchemy

  • Φέτος, σας βρίσκουμε στο θεατρικό σανίδι του Τεχνοχώρου Εργοτάξιον, στην παιδική παράσταση “Το ταξίδι της κόκκινης ομπρέλας”, τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου βιβλίου της Ελπίδας Μηναδάκη. Ως φιλόλογος και εκπαιδευτικός, διδάσκεται τα τελευταία χρόνια θεατρική αγωγή σε σχολεία, ποια πιστεύετε ότι είναι τα εκπαιδευτικά σημεία του έργου;

Το έργο κατ’ αρχάς στηρίζεται σε μια πρωτότυπη ιδέα που εξιτάρει τη φαντασία των παιδιών και συν τοις άλλοις τα εισάγει σε ένα χώρο τέχνης και πολιτισμού, όπως είναι το μουσείο Ουφίτσι. Μέσα από το ταξίδι της Κόκκινης Ομπρέλας, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη μυθολογία, μαθαίνουν την ιστορία της γέννησης της θεάς Αφροδίτης, η οποία απεικονίζεται στο διάσημο πίνακα του Σάντρο Μποτιτσέλι και μέσα από ένα διασκεδαστικό ταξίδι λαμβάνουν γνώση για την ουσιαστική ομορφιά, για την έμπνευση και το χώρο δημιουργίας σπουδαίων καλλιτεχνών , καθώς και για τη φιλία.

  • Πρόκειται για μια διαδραστική παράσταση, ένα νέο θεατρικό μοντέλο τα τελευταία χρόνια στο παιδικό θέατρο. Πιστεύετε ότι έχει πιο θετική ανταπόκριση από τα παιδιά;

Το θέατρο είναι στη βάση του ένα παιχνίδι και σημείο αναφοράς των παιχνιδιών είναι τα παιδιά. Κι αυτά με τη σειρά τους απολαμβάνουν να παίζουν, πόσο μάλλον όταν το “παιχνίδι”γίνεται διαδραστικό και συμβαίνει επί σκηνής. Τα παιδιά χαίρονται, διασκεδάζουν, το απολαμβάνουν περισσότερο, γιατί νιώθουν οτι με κάποιο τρόπο βοηθούν στην εξέλιξη της δράσης, γίνονται μέρος της ιστορίας και βιώνουν εκ των έσω τον παραμυθένιο κόσμο του θεάτρου.

 

  • Ποιο σημείο της παράστασης θεωρείται ότι θα ενθουσιάσει περισσότερο τους μικρούς θεατές;

Είναι δύσκολο να σταθεί κανείς σε ένα μόνο σημείο, είναι ένα έργο πρωτότυπο, με ανατροπές και πολλούς χαρακτήρες και με το τι κάθε παιδί ταυτίζεται και ενθουσιάζεται είναι καθαρά υποκειμενικό και έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του.

 

 

  • Ποιος είναι ο ρόλος σας στην παράσταση;

Έχω διπλό ρόλο..Υποδύομαι τον Σάντρο Μποτιτσέλι, τον ζωγράφο του πίνακα της γέννησης της Αφροδίτης, για την οποία μιλά και η ιστορία μας και την Κόκκινη Ομπρέλα, που την έχει ξεχάσει ο ιδιοκτήτης της στο μουσείο Ουφίτσι και ζωντανεύει επί σκηνής.

 

  • Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να δώσετε στα παιδιά σε σχέση με την παράσταση;

Να αφήνουν τη φαντασία τους να τους ταξιδεύει και να γνωρίζουν καινούριους κόσμους, όπως των τεχνών και της δημιουργίας.

 

Πληροφορίες για τη παράσταση ” Το ταξίδι της κόκκινης ομπρέλας” θα βρείτε ΕΔΩ