,

Η Στέφη Θεοδότου μιλάει στο Radio Alchemy

 

  • Πότε ξεκινήσατε να δημιουργείτε και να παρουσιάζετε παραστάσεις για παιδιά;

Η ενασχόλησή μου στον τομέα «Παιδί και Θέατρο» ξεκίνησε από το 2010. Από τότε ως Κοινωνική Λειτουργός και Εμψυχώτρια Παιδαγωγικής Θεάτρου συντονίζω παιδικές ομάδες θεατρικού παιχνιδιού, που στόχο έχουν την αυτοέκφραση και την λειτουργική επικοινωνία. Στο τέλος κάθε σχολικής περιόδου, μαζί με κάθε ομάδα, δημιουργούμε ένα ξεχωριστό παραμύθι και το ανεβάζουμε σε θεατρική παράσταση ανοιχτή στο φιλικό κοινό. Σε αυτή την διαδικασία αναλαμβάνω προσωπικά την εμψύχωση, την συγγραφή των κειμένων και τη σκηνοθεσία. Στην περίοδο των τελευταίων 8 χρόνων έχουμε ανεβάσει συνολικά 29 παραστάσεις με παιδιά.

Η παιδική σκηνή του Εργαστηρίου «ΔΡώΜΕΝΑ» με επαγγελματίες ηθοποιούς, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016, όπου πραγματοποιούμε Διαδραστικές Παιδικές Παραστάσεις σε Σχολεία και Συλλόγους. Η παράσταση «Της Φύσης το Μυστικό» είναι η 6η μέχρι τώρα παράσταση της Παιδικής μας Σκηνής και η πρώτη μας εμφάνιση σε σταθερό θεατρικό χώρο.

 

  • Με τι άλλο καταπιάνεστε αυτήν την περίοδο;

Προετοιμάζουμε το ταξίδι μας στα Σχολεία και στους Συλλόγους με τις Χριστουγεννιάτικες και Αποκριάτικες παραστάσεις μας «Τα Απαπαπίστευτα Χριστούγεννα» και τα «Παιχνιδομουντζουρώματα στην Καρναβαλοχώρα».

Στο Στέκι του Παιδιού του Δήμου Ψυχικού, όπου συνεργαζόμαστε τα τελευταία 7 χρόνια, βρισκόμαστε στην τελική φάση για να ανεβάσουμε δύο θεατρικές παραστάσεις μέσα στον Δεκέμβριο με τις παιδικές θεατρικές ομάδες.

Ταυτόχρονα, στην συνεργασία μας με τον Δήμο Χαλανδρίου, ως δασκάλα και σκηνοθέτις των Θεατρικών Εργαστηρίων Ενηλίκων του Δήμου που λειτουργούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, βρισκόμαστε στη διαδικασία προβών για την παράστασή μας.

Παράλληλα διδάσκω Θεατρικό Παιχνίδι σε Προγράμματα Σεμιναριακού Τύπου σε Παιδαγωγούς.

  • Για ποιο λόγο κάνετε θέατρα για παιδιά;

Η απάντηση βρίσκεται στα αθώα τους μάτια όταν σε κοιτάζουν με θαυμασμό και απορία μένοντας με το στόμα ανοιχτό, όταν συμμετέχουν μαζί σου στην ίδια την θεατρική παράσταση, όταν σε ξαφνιάζουν και σε βάζουν σε σκέψεις με τις ερωτήσεις τους.

Μέσα από το θέατρο τα παιδιά, ακριβώς όπως κι εμείς, παίρνουν απαντήσεις σε θέματα που τους απασχολούν είτε συνειδητά είτε όχι, είτε έντονα είτε όχι, αλλά αδιαμφισβήτητα σε θέματα ζωής και παιδείας. Το θέατρο αλλάζει τη ζωή ενός ανθρώπου. Το θέατρο χάραξε ανεξίτηλα τη δική μου ζωή.

Είναι υπέροχο, να λειτουργεί το θέατρο ως εφοδιαστής αξιών και δυνατοτήτων στην ψυχή του παιδιού. Τα παιδιά χρειάζονται θετικά πρότυπα στήριξης για να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες δυσκολίες της μικρής τους κοινωνίας.  Εμείς, έχουμε την ευθύνη να τους δείξουμε τι υλικά υπάρχουν, για να μπορέσουν αργότερα να χτίσουν μία ευτυχισμένη ζωή και κατά συνέπεια έναν καλύτερο κόσμο.

Φυσικά μιλάω και για το δικό μου παιδί μέσα μου, αυτό που όλοι μας καθρεφτίζουμε παντού και πάντα, αυτό που ζητάει δεύτερες ευκαιρίες σε αυτήν τη μία ζωή.

 

  • Γιατί πιστεύετε ότι θα έπρεπε τα παιδιά να παρακολουθήσουν «Της Φύσης το Μυστικό»;

Γιατί γίνεται με αγάπη και κρύβει αλήθεια.

  • Πώς θα περιγράφατε σε 2-3 γραμμές το μήνυμα του έργου;

Το έργο διαπραγματεύεται τη σημαντικότητα του να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας για τη μοναδικότητά του. Οι μοναδικότητες συνθέτουν την ποικιλία – την ομορφιά του κόσμου. Σε έναν κόσμο με μοναδικούς ανθρώπους, ο καθένας μας είναι όμορφος χωρίς να υπάρχει κάποιο κριτήριο σύγκρισης. Μιλάω για την ουσιαστική ομορφιά, για την ομορφιά που πηγάζει μέσα από την καρδιά του κάθε ανθρώπου.

 

  • Που μπορούμε να σας δούμε ή και να ενημερωθούμε για τις δράσεις σας;

Σας περιμένουμε κάθε Κυριακή 11:00 πμ μέχρι 16 Δεκεμβρίου στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον και στη συνέχεια κάθε Κυριακή 5:30 μμ από 13 Ιανουαρίου μέχρι και 17 Φεβρουαρίου, στο Θέατρο της Ημέρας. Τα πρωινά μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς εμφανιζόμαστε σε χώρους Σχολείων σε ειδικά προγραμματισμένες σχολικές εκδηλώσεις.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για εμάς στο www.dromena.edu.gr ή στην επίσημη δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (e-yliko) όπου έχουν αναρτηθεί οι παραστάσεις μας αλλά και οι γενικότερες δραστηριότητες του Εργαστηρίου «ΔΡώΜΕΝΑ». Επίσης, στον «Οδηγό Εκπαιδευτικών & Ψυχαγωγικών Προγραμμάτων για Γονείς & Παιδιά 2018 – 2019» ο οποίος έχει διανεμηθεί στα Σχολεία.