Οι Group PάrΩdy στο Radioalchemy

Είχα καιρό στο μυαλό μου μια κουβέντα με τους Group PάrΩdy. Ήρθε λοιπόν η ώρα , η στιγμή να βρεθούμε έστω και διαδικτυακά μιας και οι συνθήκες δεν μας το επιτρέπουν διαφορετικά .

Αφορμή η συναυλία σε Live streaming στις 27 Δεκεμβρίου .  Ένα mini festival σε ένα μέρος που θα  αποκαλυφθεί με την έναρξη της διαδικτυακής παράστασης.

 

 Με χαρά σας υποδεχόμαστε στο Radioalchemy

Είναι και δική μας χαρά που τα λέμε ξανά και ευχαριστούμε για την φιλοξενία.

 Είστε μια μπάντα που ξεκίνησε από τα φοιτητικά χρόνια . Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι τώρα και πόσο σας έχει επηρεάσει δημιουργικά.
Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ήμασταν φοιτητές και είχαμε ξεκινήσει τη μουσική μας διαδρομή ως μια μπάντα διασκευών. Με την πάροδο αυτών των ετών, γίναμε μία μπάντα που πλέον έχει δημιουργήσει το δικό της υλικό και έχουμε προσεγγίσει καλύτερα τον ήχο και το ύφος που θέλουμε. Έχουμε την αίσθηση ότι έχουμε ξεφύγει από τα αρχικά μας πρότυπα και έτσι μπορούμε να διαμορφώσουμε την δική μας μουσική
ταυτότητα, αυτή των Group PάrΩdy.

 

Group PάrΩdy Band - «Παράξενοι καιροί»

 Η μουσική είναι τρόπος επικοινωνίας και έκφρασης . Τι vibes λαμβάνετε από το κοινό στα lIve σας ?
Η αλληλεπίδραση στις ζωντανές εμφανίσεις είναι η κινητήρια δύναμη για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε. Αυτό που λαμβάνουμε από τον κόσμο στις ζωντανές μας εμφανίσεις, είναι η επιθυμία του να ακούσει καινούρια τραγούδια και να ανακαλύψει νέους
τραγουδοποιούς. Επίσης, επειδή, ακόμα, απευθυνόμαστε σε ένα σχετικά μικρό κοινό, βλέπουμε την ανάγκη του κόσμου να θέλει να καταργήσει την όποια απόσταση και να αναπτύξει μία πιο προσωπική επαφή.

 Σε ένα πάντρεμα παραδοσιακής μουσικής με σύγχρονο ήχο ποιες είναι οι πρώτες σας σκέψεις στο κομμάτι της δημιουργίας ενός τραγουδιού ?
Δεν υπάρχει κάποια μανιέρα ως προς αυτό. Συνήθως, χτίζουμε τα τραγούδια σιγά-σιγά, πάνω σε ιδέες που προκύπτουν από τα διάφορα ερεθίσματα και μέλημά μας είναι όλο αυτό να βγαίνει αβίαστα. Η μόνη σκέψη είναι να μπορέσουν τα όργανα που υπάρχουν στην μπάντα να αποκτήσουν τον ρόλο τους χωρίς αλληλεπικαλύψεις και στο τέλος να βγει ένα αποτέλεσμα που θα μας ικανοποιεί. Επομένως, μας ενδιαφέρει το αρμονικό δέσιμο του λαούτου κυρίως, αλλά και το βιολιού, με τον ηλεκτρικό ήχο της κιθάρας.

 

 Τι κάνει μια μπάντα επιτυχημένη στην Ελλάδα. Υπάρχει άραγε συνταγή  ?
Προφανώς και δεν υπάρχει τέτοια συνταγή. Πολλώ δε μάλλον, όταν στην Ελλάδα, βρίσκουν περισσότερο χώρο οι ατομικές και λιγότερο οι συλλογικές προσπάθειες. Επίσης, στις μέρες μας, η επιτυχία είναι κάτι τόσο θολό και εφήμερο που μάλλον έχει και την ουσία της η
λέξη. Επομένως, όποιος λειτουργεί με αυτόν τον γνώμονα απομακρύνεται από την πραγματική δημιουργία.

 Ο Μάνος Ξυδούς έλεγε, ότι λαϊκό τραγούδι είναι εκείνο που το ακούς μετά από 30 χρόνια σα να γράφτηκε χθες . Είναι στόχος της μπάντας και προσωπικό στοίχημα ίσως η διαχρονικότητα των τραγουδιών ?
Δεν νομίζω ότι υπάρχει δημιουργός, σε όποιον χώρο και αν ανήκει, που δεν θα ήθελε να έχουν διαχρονικότητα τα τραγούδια του. Δεν μπορεί όμως να λειτουργεί σαν αυτοσκοπός. Εξάλλου, είναι τόσο ματαιόδοξο, που στο τέλος λειτουργεί αρνητικά ως προς το ίδιο τοαποτέλεσμα. Από την άλλη, σχετικά με τη διαχρονικότητα ή μη των τραγουδιών, αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το κοινό που απευθύνεις το έργο σου και άρα δεν περνάνε
πολλά από το χέρι σου. Μακάρι, από την άλλη, να μην ήταν διαχρονικά τα τραγούδια που πραγματεύονται θέματα όπως η φτώχεια, ο ρατσισμός, η ανισότητα κοκ και να ήταν κοινωνικά φαινόμενα που έχουν εκλείψει, δυστυχώς όμως είμαστε μακριά από αυτό…

 

Οι Group PάrΩdy στο Club του Σταυρού του Νότου

 Live Streaming λοιπόν στις 27 Δεκεμβρίου σε μια εποχή που αναγκαζόμαστε να επικοινωνούμε μόνο διαδικτυακά. Τι θα παρακολουθήσουμε και πως νιώθεις για αυτό το εγχείρημα.
Είναι ένα εγχείρημα που με χαρά δεχτήκαμε να συμμετάσχουμε και εμείς. Είναι τέτοιες οι συνθήκες που καλούμαστε να προσαρμοστούμε αναλόγως. Προφανώς, δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει την δια ζώσης επαφή, αλλά αποτελεί ένα μέσο για να
επικοινωνήσεις με τον κόσμο, που σε αυτή την πραγματικότητα έχει ανάγκη από τέτοιες προσπάθειες. Αφορμή για αυτή τη μουσική συνάντηση ήταν ο «Τόπος μυστικός», ένα τραγούδι σε στίχους/ μουσική του Ορέστη Ντάντου που ερμήνευσε πολύ όμορφα η Ιωάννα Καβρουλάκη και με χαρά συμμετείχα και εγώ παίζοντας λαούτο. Έτσι, λοιπόν, θα συμπράξουμε όλοι μαζί σε κάποια τραγούδια, αλλά και θα παρουσιάσουμε μέρος του υλικού μας σε ξεχωριστά σετ. Εμείς, θα παίξουμε ως ντουέτο και με μία διαφορετική προσέγγιση τα τραγούδια μας, οπότε περιμένουμε με μεγάλη προσμονή να έρθει εκείνη η στιγμή, έπειτα από πολλούς μήνες αποχής από τις live εμφανίσεις.

 Επόμενα σχέδια ?
Τη δεδομένη χρονική στιγμή συνεχώς αναπροσαρμόζουμε τα σχέδια μας ανάλογα με τις συνθήκες. Κάτι όμως που έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό παρέα με τον Αντώνη Αυγουλλά, είναι να ξαναδούμε τον ήχο μας, επιστρέφοντας στην αρχική φάση που γράφτηκαν τα τραγούδια, με λαούτο και κιθάρες. Ελπίζουμε μόλις το επιτρέψουν τα υγειονομικά πρωτόκολλά να καταφέρουμε να το παρουσιάσουμε.

 Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για αυτή τη συζήτηση . Καλή επιτυχία στο Live και να κλείσουμε με μια δική σας ευχή .

Να σας ευχαριστήσουμε και εμείς από τη μεριά μας και να ευχηθούμε καλές γιορτές σε όλους. Ελπίζουμε σύντομα να επανέλθει η εγγύτητα στις ζωές μας και να μπορούμε να συνυπάρχουμε μέσω της φυσικής παρουσίας.

 

Info  live streaming 

Ηλ. κιθάρα, λούπες και θετική ενέργεια: Γιώργος Καρδιανός
Επιμέλεια ήχου: Θεοδόσης Χαρακόπης
Παραγωγή: Lights on mics
Live Streaming – Σκηνοθεσία: Live moment (Γιώργος Μαυράκης & Μιχάλης Σπυρίδωνος)
Γραφιστικά (Αφίσα, ποστ κλπ): Olia Kurilo

Επικοινωνία: Ιωάννα Μπρατσολιά
Backline: Βασίλης Τσοβάρας

https://www.viva.gr/tickets/music/streaming/mini-festival-se-topo-mystiko/