Η Λίνα Ροδοπούλου στο Radioalchemy

Να ακούς μουσικές .. να ακούς μουσικές του κόσμου … να ακούς και να μαθαίνεις ανθρώπους που σε ταξιδεύουν με τη φωνή τους , τα τραγούδια τους και την παρουσία τους . Να σε κερδίζουν με την αμεσότητα και την απλότητα τους και εσύ να μην θες να τελειώσει η συζήτηση μαζί τους .

Έτσι έμαθα , άκουσα και συζήτησα με τη Λίνα Ροδοπούλου . Έτσι και εσύ φίλε μου αναγνώστη θα μάθεις και θα ακούσεις τη Λίνα μέσα από αυτή τη συνάντηση . Εύχομαι πολλές ακόμα …

Oh mon amour…» με την Λίνα Ροδοπούλου - El Convento Del Arte

• Σε καλωσορίζω Λίνα στο Radioalchemy.net και σε ευχαριστώ πολύ .
Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεται μα επικοινωνήσω τις σκέψεις και τα σχέδια μου με τους αναγνώστες σας.

• Πάμε λίγο πίσω να μου πεις πότε κατάλαβες ότι θέλεις να ασχοληθείς με τη μουσική .

Ανέκαθεν αγαπούσα τη μουσική, τραγουδώ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Από μικρό παιδί είχα δεδομένο το ότι η μουσική θα με συντροφεύει για πάντα. Στην ηλικία όμως των δεκαπέντε χρόνων και με αφορμή τις πρώτες μου εμφανίσεις στη σκηνή στα πλαίσια των μαθητικών εκδηλώσεων
συνειδητοποίησα ότι η ενασχόληση με την τέχνη είναι κάτι μαγικό και θα πρέπει να το τολμήσω.

• Έχεις σπουδάσει κλασικό τραγούδι . Σου αρέσει να πειραματίζεσαι με άλλα είδη μουσικής? Θα τραγουδούσες για παράδειγμα ένα τραγούδι σε πιο ροκ ύφος ή ακόμα και επικό μέταλ . Το έχουμε δει άλλωστε να συμβαίνει που ομολογώ ότι το αγαπώ αυτό το πάντρεμα .

Πράγματι το πάντρεμα της ροκ και μέταλ μουσικής με την κλασική είναι πολύ ωραίο και αυτό για έναν απλούστατο λόγο. Τα είδη αυτά είναι βρίσκονται πολύ κοντά μουσικά γιατί διέπονται από τους ίδιους μουσικούς κανόνες, είναι δομημένα και τα δύο με βάση την αρμονία της δυτικής μουσικής. Ωστόσο αν και μου αρέσει ως άκουσμα δύσκολα θα το τολμούσα διότι αυτή την εποχή καταπιάνομαι περισσότερο με τραγούδια Ελληνικά και μεσογειακά. Βέβαια εννοείται ότι μου αρέσει να πειραματίζομαι και γι’ αυτό και μπορεί να με ακούσετε να τραγουδώ πράγματα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους.

NEW ENTRIES: Γνωρίζουμε τη Λίνα Ροδοπούλου | Documento

• Ο πρώτος σου δίσκος ήταν γαλλόφωνος με εξαιρετικές επιλογές τραγουδιών . Θα ξανά έκανες κάτι ανάλογο σε άλλη γλώσσα ? Κάτι Ισπανόφωνο ίσως
Σε επίπεδο δισκογραφίας δεν το θεωρώ απίθανο να κάνω κάτι τέτοιο στο μέλλον αν και δεν αποτελεί βασική μου επιδίωξη μιας και η επόμενες δουλειές θα είναι με το προσωπικό μου υλικό το οποίο θέλω να είναι στη γλώσσα μου αλλά θα μπορούσε να γίνει εάν με οδηγήσει εκεί μια ωραία συνεργασία. Πάντως στις ζωντανές μου εμφανίσεις περιλαμβάνω και ισπανόφωνο ρεπερτόριο το οποίο αγαπώ πολύ καθώς και τραγούδια απ’ όλη τη μεσόγειο.

• Κυκλοφορείς το πρώτο σου single με τίτλο ” Κόκκινη βροχή ” πριν λίγο καιρό σε στίχους και μουσική του Αντώνη Καρατζίκη . Να υποθέσω ότι είναι προπομπός του επόμενου album ? Θα έχουμε σύντομα την επόμενη δουλειά σου ?

Όντως πρόσφατα κυκλοφόρησε η «κόκκινη βροχή» από την mlk σε μουσική του Αντώνη Καρατζίκη και στίχους δικούς μου. Το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν και άλλα τραγούδια μεμονωμένα, αρχικά ως single, αλλά όταν θα έχω αρκετό υλικό το οποίο θα έχει μια μουσική ομοιογένεια θα ήθελα να δημιουργήσω έναν ολοκληρωμένο δίσκο. Προς το παρόν όμως δε βιάζομαι για κάτι τέτοιο διότι κύριο μέλημα μου είναι κατ’ ́αρχάς να βρίσκω τραγούδια που μου αρέσουν και που να νιώθω ότι μπορώ να τα υποστηρίξω.

• Μίλησε μου για το τραγούδι και τη συνεργασία σου με τον Αντώνη .

Το τραγούδι αυτό έχει για εμένα δύο πλευρές, γεγονός που ενισχύεται τόσο από τη μουσική του όσο και από την ενορχήστρωση αλλά και τη δική μου ερμηνεία. Η μία πλευρά είναι λυρική και ρομαντική, ενώ η άλλη είναι πιο δυναμική. Νιώθω ότι σαν άκουσμα με χαρακτηρίζει και ότι με αυτό συστήνομαι στο κοινό μιας και αποτελεί την πρώτη απόπειρα δημιουργίας δικού μου υλικού. Η μελωδία του με κέρδισε από την αρχή και γι’  αυτό αποφάσισα να γράψω εγώ η ίδια τους στίχους. Η συνεργασία μου με τον Αντώνη ήταν πολύ ζεστή και πιστεύω σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια. Με βοήθησε να κατανοήσω λίγο περισσότερο ποια είναι η μουσική μου ταυτότητα και ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα μου στο χώρο της
τέχνης.

• Πες μου ευτυχισμένη σου στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία σου .

Μου είναι πολύ δύσκολο να επιλέξω μία στιγμή ανάμεσα στις τόσες, όλον αυτόν τον καιρό που ασχολούμαι με το τραγούδι, και αυτό γιατί για εμένα είναι ευτυχία απλά και μόνο η επαφή μου με την τέχνη. Αν μπορούσα όμως να ξεχωρίσω θα έλεγα ότι μια πολύ ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν βρέθηκα να τραγουδώ στο καλλιμάρμαρο υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίο όπως είναι φυσικό θαυμάζω απεριόριστα. Άλλη μια ευτυχισμένη στιγμή είναι όλο αυτό το διάστημα που ετοιμάζαμε την «Κόκκινη βροχή» όλη η διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος και αυτό γιατί έβλεπα να παίρνει σιγά σιγά σάρκα και οστά το δημιούργημα μου.

• Είσαι μητέρα και δασκάλα μουσικής . Τα παιδιά είναι μια ανεξάντλητη πηγή συναισθημάτων Νιώθεις την ευθύνη της σωστής καθοδήγησης σε νέους ανθρώπους ? Σε αγχώνει αυτό ?

Και βέβαια νιώθω την ευθύνη της καθοδήγησης τόσο στα παιδιά μου όσο και στους μαθητές μου, ακόμη και αν αυτοί είναι και μεγαλύτεροι από εμένα. Για να καθοδηγήσω κάποιον ειδικά όσον αφορά τη μουσική αλλά και γενικά, βασίζομαι τόσο στις γνώσεις μου όσο και στα βιώματα αλλά και την εμπειρία που έχω πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Ειδικά για την τέχνη της φωνητικής πέρα απ’ τη θεωρία αυτό που κάνει έναν δάσκαλο καλό στη δουλειά του , η οποία για μένα αποτελεί λειτούργημα, είναι η συμβουλές που απορρέουν και από τη δική του πορεία ακόμη και από τις ίδιες του τις αποτυχίες που και αυτές τον βοηθούν στο να αποτρέψει τον μαθητή του από τις κακοτοπιές. Έτσι ακριβώς μπορεί να βοηθήσει και ο γονιός το παιδί του δείχνοντας του στην πράξη που αυτός έκανε λάθος ώστε να το προστατεύσει από το να αντιμετωπίσει το ίδιο.

• Ζούμε την εποχή των social media . Πόσο πιστεύεις ότι σε έχει βοηθήσει στη δουλειά σου και την επαφή με τον κόσμο .

Είναι όντως γεγονός ότι τα social media έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας. Εννοείται ότι αυτό έχει βοηθήσει στη δουλειά μου σε πολύ μεγάλο βαθμό γιατί μου έχει δώσει την ευκαιρία να επικοινωνήσω την τέχνη μου σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων πολύ εύκολα. Είναι ένας εύκολος τρόπος προβολής αλλά το σημαντικότερο είναι ότι παρέχει και στο κοινό μας τη δυνατότητα να ακολουθεί τις καλλιτεχνικές μας δραστηριότητες μέσω των ατομικών λογαριασμών μας σε αυτά. Βέβαια ως άνθρωπος άκρως ρομαντικός θα έλεγα ότι δεν πρέπει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να επισκιάζουν τη φυσική επαφή των ανθρώπων πράγμα το οποίο δυστυχώς αναπόφευκτα γίνεται.

• Τελευταία λόγω της κατάστασης που βιώνουμε όλοι μας ,βλέπω να γίνονται συχνά Live Streaming συναυλίες . Θα συμμετείχες σε ένα τέτοιο project αν σου γινόταν πρόταση ?

Η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν έχω ακόμη συμφιλιωθεί με την ιδέα του live streaming και αυτό γιατί όπως προανέφερα μου αρέσει πολύ η φυσική επαφή των ανθρώπων. Η παρουσία του κοινού μου δίνει άλλη ενέργεια και αυτό επηρεάζει πολύ την ερμηνεία μου η οποία είναι και διαφορετική ανάλογα τον αποδέκτη και αυτό είναι κάτι μαγικό. Ο καλλιτέχνης έχει ανάγκη να τραγουδά όχι μόνο για να εκφραστεί αλλά και γιατί θέλει να επικοινωνήσει το συναίσθημα του σε κάποιο άλλο υπαρκτό πρόσωπο το οποίο θα είναι εκεί και θα νιώθει όλες τις δονήσεις. Βέβαια επειδή και εγώ έχω ανάγκη να εκφραστώ μέσω του τραγουδιού αλλά και ο κόσμος χρειάζεται την τέχνη ειδικά σε αυτή τη γκρίζα εποχή εάν μου γινόταν μια
πρόταση μου να με εκφράζει πιστεύω θα συμμετείχα.

Cue Me In / Λίνα Ροδοπούλου | CueMagazine

• Επόμενα επαγγελματικά σχέδια και όνειρα για εσένα .

Στα άμεσα επαγγελματικά μου σχέδια είναι η δημιουργία και άλλων, καινούργιων τραγουδιών τα οποία θα με αντιπροσωπεύουν. Επίσης θα ήθελα όταν ξεπεραστεί αυτή η πολύ δύσκολη περίοδος που διανύουμε να συνεχίσω τις ζωντανές εμφανίσεις μου και να κάνω στο μέλλον και άλλες καινούργιες συνεργασίες επί σκηνής με καλλιτέχνες που θαυμάζω.

• Κλείνοντας αυτή την ωραία συζήτηση να σε ευχαριστήσω θερμά και να ευχηθώ να βρεθούμε ξανά από κοντά σε τραγούδια και μουσικές που αγαπάμε . Ο επίλογος δικός σου .

Εγώ ευχαριστώ για την όμορφη αυτή κουβέντα. Εύχομαι και ελπίζω σύντομα να έρθει ο καιρός όπου θα ξεπεραστεί η παρούσα κρίση και η τέχνη θα έχει πιο ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα μας. Μην ξεχνάτε ότι εμείς οι καλλιτέχνες ίσως και λόγω δικών μας αναγκών θέλουμε να ομορφαίνουμε τις ζωές σας και να σας χαρίζουμε ξεχωριστές στιγμές, όσο μπορείτε βοηθήστε μας λοιπόν να το κάνουμε.

Βιογραφικό

Η Λίνα Ροδοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και από τα πρώτα μαθητικά της χρόνια έδειξε ιδιαίτερη κλίση στη μουσική και τις τέχνες. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σπούδασε μουσική (κλασσική κιθάρα και δίπλωμα μονωδίας) καθώς και χορό.

Έχει διδάξει τραγούδι στην παιδική και μικτή χορωδία του δήμου Βριλησσίων και Μαρκόπουλου, καθώς και στη χορωδία Ν. Ερυθραίας, όπου διδάσκει έως και σήμερα ως βοηθός του μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη. Έχει εμφανιστεί ως χορωδός και υπεύθυνη διδασκαλίας στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, καθώς και στο μέγαρο μουσικής για την παράσταση «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη» 2017.

Ως σολίστ, συμμετείχε στο ΟΑΚΑ σε αφιέρωμα στον Γ. Χατζηνάσιο μαζί με τον ίδιο, ενώ έχει επίσης συμπράξει με χορωδίες σε πολλά φεστιβάλ εντός και εκτός Αθηνών. Έχει εμφανιστεί σε διάφορες μουσικές σκηνές (Σφίγγα, Ιανός, El Convento Del Arte, Caminitto, Piedra, Altamira, Μακάρι, Cabaret Voltaire κ.α.), με ποικίλο διεθνές και Ελληνικό ρεπερτόριο.

Το 2019 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός της δίσκος «Nouvelle Passion» με γαλλικά τραγούδια σε μουσική επιμέλεια και κλασσικές κιθάρες του Παναγιώτη Μάργαρη.