,

O Boban Markovic μιλάει στο Radio Alchemy

Ο Boban Markovic με αφορμή το Καραγκιόζης Γιούργια Φέστιβαλ έρχεται στην Ελλάδα, μιλάει στο Radio Alchemy για την οικογένεια, την παράδοση, τις επιρροές  και τις συνεργασίες του, δεσμεύεται να μας μαγέψει με τη τρομπέτα του στο Παλιό Αμαξοστάσιο στο Γκάζι όπου θα στηθεί για δύο μέρες η πιο καλοκαιρινή σκηνή της πόλης.

Την Κυριακή 1 Ιουλίου η Boban Markovic Orkestar…

 • Ποια ήταν τα ερεθίσματα που σας οδήγησαν να ασχοληθείτε με τα χάλκινα;

Ήτανε πολύ ξεκάθαρο ότι θα έπαιζα τρομπέτα, γιατί μεγάλωσα σε μια οικογένεια που η μουσική ήταν καθημερινή ρουτίνα και πολλοί από τους συγγενείς μου έπαιζαν τρομπέτα σε καθημερινή βάση.

 

 • Τι ρόλο έπαιξε η οικογενειακή μουσική παράδοση;

Παίζαμε μουσική όποτε είχαμε χρόνο, όποτε ήμασταν χαρούμενοι, όποτε ήμασταν λυπημένοι και κρατήσαμε τις παραδόσεις μέσα από τη μουσική, μέρα με τη μέρα, διατηρώντας παλιά ξεχασμένα τραγούδια ζωντανά μέσα στα χρόνια.

 

 

 • Γιατί επιλέξατε τα χάλκινα;

Το αντίστροφο έγινε, η τρομπέτα διάλεξε εμένα.

 

 • Πιστεύετε ότι εκφράζουν περισσότερο και πιο ουσιαστικά την απόγνωση, τον θυμό, την χαρά και την λύπη των Ρομά;

Πιστεύω ότι έχουμε πολύ πλούσια παράδοση και συναισθήματα τα οποία μπορούμε να εκφράσουμε μέσα από τη μουσική έντονα και με ακρίβεια, αν αυτό είναι αυτό που με ρωτάτε.

 

 • Ποιες είναι οι επιρροές σας από τα άλλα μουσικά είδη;

Η μεγαλύτερη επιρροή φυσικά είναι η Βαλκανική μουσική και εννοώ από όλες τις χώρες (σερβική, fyrom, βουλγαρική, αλβανική κλπ.). Βέβαια, υπάρχουν στοιχεία και από άλλες παραδοσιακές μουσικές, όπως μελωδίες από την Τρανσυλβανία, αλλά πάντα είμαι έτοιμος να εμπνευστώ από τραγούδια που πραγματικά μου αρέσουν, και αυτά είναι συνήθως τραγούδια που έχουν να κάνουνε με τον πολιτισμό των Ρομά.

 

 • Σας περιορίζει ο χαρακτηρισμός “εκφραστής της παράδοσης”, αλλά και της ευθύνης να την διατηρήσετε;

Είναι σοβαρός ρόλος και μεγάλη ευθύνη, αλλά είναι και πολύ απολαυστικό για μένα, αφού διατηρώ την παράδοση μέσω της μουσικής. Για μένα το να παίζω μουσική, εκτός από δουλειά είναι και διασκέδαση. Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ σημαντικό η ποιότητα της δουλειάς μου να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο και γι’ αυτό μπορεί να είναι δύσκολο κάποιες φορές.

 • Τι αποκομίσατε από την συνεργασίας σας με τον Εμίρ Κουστουρίτσα;

Μεγάλη εμπειρία από ένα κόσμο που πριν δεν είχα καμία επαφή και ήτανε μια πολύ ευχάριστη περίοδος όταν μου δόθηκε η δυνατότητα να συνεργαστώ μαζί του.

 

 • Ποιες απαιτήσεις έχει η βαλκανική μουσική;

Η χάλκινη βαλκανική δεν είναι απλά μια αντιγραφή της δυτικής χάλκινης μουσικής, αντίθετα είναι ένας ήχος που διαμορφώνεται από την πολιτιστική σύγκρουση που συναντάται στις περιοχές όπου η Ευρώπη ενώνεται με την Ασία. Ο τρόπος με τον οποίο παίζουμε θα έλεγα ότι είναι αυτούσιο βαλκανικό μπλουζ σε μια πολύ όμορφη συμμετρία με τους δυνατούς τσιγγάνικους ρυθμούς και ροές.

 

 • Ποια ήταν η μουσική σας, αλλά και η πολιτισμική σας εμπειρία με μουσουλμάνους και Εβραίους μουσικούς;

Μιας και ζούμε μαζί με αυτούς τους πολιτισμούς για δεκαετίες, πάντα εμπνέουμε ο ένας τον άλλον. Έχω πολλούς φίλους μουσικούς που προέρχονται από αυτές τις παραδόσεις και μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον ανταλλάσσοντας εμπειρίες και μουσικές μεταξύ μας.

 

 • Μία ευχή.
 • Εύχομαι να περάσουμε μια υπέροχη νύχτα την 1η Ιουλίου. Ελάτε στο σόου μας και ακολουθήστε μας ζωντανά στο Facebook και στο site μας.

 

 

Πληροφορίες για τη συναυλία του Boban Markovic και το Καραγκιόζης Γιούργια Φέστιβαλ θα βρείτε ΕΔΩ

H συνέντευξή δόθηκε στον Κωνσταντίνο Καλτσά για λογαριασμό του Radio Alchemy